Južna Češka – da, dobro ste pročitali

Autor članka:
Podijeli:

Južna Češka – da, dobro ste pročitali

Znam da, ovako na prvu, južna Češka kao odredište ne zvuči previše atraktivno, ali u ovom tekstu ću vas pokušati uvjeriti da je odlična destinacija za obiteljsko mini putovanje koje vas neće puno koštati, a ostat će vam u lijepom sjećanju. Najbolje razdoblje za posjet je u sunčanijem dijelu godine iako i bijeli pokrivač jako dobro pristaje ovoj pokrajini.
Krajolik južne Češke obiluje šumama, livadama, jezerima i ribnjacima. Sve to prate povijesni gradići i sela čiji su centri zaštićeni spomenici, kao i prekrasni, dobro očuvani dvorci.

Put i pauza u Linzu

južna Češka
Linz

Dolazak do ove pokrajine iz smjera Hrvatske, vodit će vas preko Austrije, odnosno grada Linza. Do Linza će vam trebati oko četiri sata, ovisno o tome koje je vaše polazište. Linz je mjesto gdje predlažem da se zaustavite na pauzi za kratak razgled grada i brzinski obrok.
Linz je 2009. godine bio europski grad kulture, a nalazi se na obali Dunava.

Linz, Austrija

Titula europskog grada kulture donijela je mnogobrojne investicije te poboljšala turističku ponudu. Linz je industrijski grad, ispunjen spomenicima povijesti, kulture i arhitekture. Imat ćete dovoljno vremena da prošećete centrom, pojedete poznatu Linzer tortu i popijete kavu prije nego li krenete dalje prema Češkoj.

Gdje se smjestiti?

južna Češka

Nastavak puta do vaše krajnje destinacije traje još sat i pol. S obzirom na par lokacija koje vam preporučujem ovdje posjetiti, predlažem da se smjestite u mjestu Češki Krumlov ili Češke Budejovice. Razlika među njima je sljedeća; Krumlov je malen šarmantan gradić koji je ujedno i turističko mjesto pa su cijene ponešto više, dok su Budejovice veći grad, najpoznatiji po proizvodnji piva pa su cijene ovdje nešto niže. Oba grada su dobar izbor, iako je Krumlov definitivno atraktivniji.

Češki Krumlov

Češki Krumlov

Krumlov je dobro očuvan srednjovjekovni gradić sagrađen u 13. stoljeću, a za posjet gradu se plaća gradska pristojba od 2 eura po osobi.
Zavojita i pitoma rijeka Vltava, koja prolazi kroz centar ovog pitoresknog gradića, sa svojim drvenim mostovima, vodenicama, dvorcem, kulom i staromodnim kućicama i ulicama, privlači turiste iz cijelog svijeta. Njegov očuvan i originalan izgled poslužio je kao kulisa za mnoge poznate filmove (Iluzionist, Pinokio, Oliver Twist, itd.) što samo dokazuje moju tvrdnju da ćete se kad uđete u ovaj gradić osjećati kao da ste zakoračili u bajku.

Dvorac Krumlov je sagrađen na stjenovitim padinama, a u sklopu dvorca nalazi se atraktivno dvorište s mostom preko provalije u stijeni. Također, dvorac ima potpuno sačuvano barokno kazalište s originalnim dijelovima i scenom te je najstarije takvo u Europi.

Romantična povijesna jezgra grada

Češki Krumlov

Gotovo je netaknuta i jedna je od onih destinacija koju ćete najbolje istražiti ako se bez ikakvog plana uputite u razgledavanje i izgubite se razgledavajući njegovu predivnu arhitekturu i slikovite zavojite ulice. Gradić je spoj gotike, renesanse i baroka, a od 1992. godine se nalazi popisu UNESCO-ve baštine. Šetajući gradom naići ćete na živopisne kućice, trgovine, pivnice, restorane i kafiće. Suveniri koje nude su autohtoni, ručno rađeni proizvodi od drva, prirodnih materijala i keramike, a najpoznatiji je lik junaka iz animiranih filmova, Krteka.

Što jesti?

specjaliet Trdenik

Što se hrane tiče, ponuda je raznolika, ali svakako je dobro probati klasična jela poput češke juhe, okruglica uz koje se poslužuju meso i kiseli kupus, goveđi gulaš, kobasice. Omiljeni češki street food definitivno je Trdelnik, slatki specijalitet od rolanog tijesta koje miriše na cimet. Nakon što se peče omotan na valjku, trdelnik se umače u čokoladu, šećer ili lješnjake, a može biti nadjenut kremom od vanilije ili sladoledom. Možete ga pronaći u jako puno varijanta i sve su odlične. Nemojte ga propustiti probati.

Muzeji

Ako ćete imati više vremena, u Češkom Krumlovu možete posjetiti Muzej marioneta , a za one hrabrije tu je Muzej torture. Smješten je u srednjovjekovnim podrumima stare gradske vijećnice na glavnom trgu. Ovaj mračni muzej nudi više od 100 artefakata i instrumenata mučenja te uključuje prikaz spaljivanja vještica koje su se provodile u Europi.

Hluboka nad Vltavom

dvorac u Češkoj

Druga lokacija koju vam predlažem posjetiti nalazi se 30-ak kilometara od Češkog Krumlova i bliže je Češkim Budejovicama, a riječ je o najljepšem češkom dvorcu, Hluboka nad Vltavom.
Često ga opisuju kao najromantičniji češki dvorac, a građen je prema uzoru na engleski Windsdor. Dvorac je pripadao poznatoj grofovskoj obitelji Schwarzenberg, a krasi ga bijeli neogotički kamen i moćni ukrasi. Najpoznatije su Mramorna dvorana i oružarnica, a bogat je i kolekcijom namještaja, tapiserija i porculana.

južna Češka

Uz dvorac se proteže prekrasan perivoj, a bočna strana uz stakleni dio dvorca skriva šarmantan kafić u svom dvorištu. Ako vam se ne plaća ulaz i više ste tip od kave i šetnje, jednako ćete uživati ispijajući kavu i diviti se pogledu na bajkovit dvorac. Cijena vođene ture je 14,5 eura, posjet perivoju se ne plaća, ali postoje različite vrste opcija kupnje ulaznica (obiteljska, dječja itd.) pa je najbolje na licu mjesta odlučiti se za neku od opcija. Link na cijene .

Češke Budejovice

Mjesto je najpoznatije po proizvodnji piva. Veliki Trg Otokara Pemysla dominira centrom, rubni dio su veličanstvene gotičke i barokne zgrade uključujući Gradsku vijećnicu iz 1727. godine. Uz razgled stare jezgre, Crne kule, solane i Samsonove fontane, ovdje se možete upoznati s proizvodnjom čuvenog češkog piva Budweiser. Tura je poprilično zanimljiva, vodi kroz muzej te sve pogone, od proizvodnje do skladištenja. Traje nešto više od sat vremena i uključuje degustaciju u pivskom podrumu. Cijena ture je osam eura.

U centru grada se nalazi i njihova moderna pivnica koja je ujedno i restoran, Budvarka 

Budvar pivovara

Grad i inače ima dosta pivnica i restorana u centru tako da, uz degustaciju lokalne gastro ponude i piva, ovdje možete provesti lijepo poslijepodne.

Nadam se da sam vam ovim tekstom dala dobar prijedlog za kratak odmor samo par sati vožnje udaljen od Hrvatske. Dostupan je automobilom, ne zahtijeva preveliku organizaciju, kao ni prevelik budžet. Za organizaciju ovog izleta dovoljan vam je produženi vikend, a idealan je za osobe koje vole prirodu te za obitelji s malom djecom jer nema previše hodanja. Hrana nam je dosta bliska tako da neće biti prevelikih iznenađenja ni za klince.

Južna Češka je dobra ideja za izlet.

OSNOVNE INFORMACIJE

Valuta: Češka kruna (moguće je i plaćanje eurima)
Kartice: Provjeriti prije plaćanja, pogotovo u Češkom Krumlovu
Mjenjačnice: Dostupne, ali treba provjeriti tečaj jer je u nekim slučajevima isplativije koristiti ATM bankomate
Internet: Dobro su umreženi i pokriveni WIFI lokacijama

južna Češka

SAVJETI

• Od valuta ponesite eure,
• Što se odjeće tiče, trebat će vam ležerne stvari i ugodna obuća radi razgledavanja,
• Obavezno probajte Trdelnik, slatko tijesto s okusom cimeta,
• Razgledajte dvorac Krumlov,
• Popnite se na raskošno oslikanu kulu u Češkom Krumlovu,
• Parking u Češkom Krumlovu se plaća, a nalazi se 10 minuta pješke od centra. Ako ćete spavati u gradu, provjerite ima li vaš smještaj osiguran parking,
• Razmislite o kupnji kartice Češki Krumlov; za cijenu od 12 eura, kartica uključuje pet muzeja te vrijedi 12 mjeseci (što znači da je možete proslijediti nekom od putnika koje upoznate, ako ne iskoristite sve ulaznice),
• Počastite se odlaskom u neku od poznatih čeških pivnica.
• Provjerite pravila vožnje po Austriji

OKVIRNA CIJENA PUTOVANJA

(primjer polaska iz Zagreba za četveročlanu obitelj)
Prijevoz (gorivo)
700 kn po smjeru (ovisno o potrošnji automobila)
Cestarine + vinjete
Slovenska vinjeta – 70 kn
Hrvatska autocesta (izlaz Macelj) – 48 kn
Austrijska vinjeta – 70 kn
Tuneli – 110 kn po smjeru
Smještaj
Srednji rang – 1400 kn za dva noćenja
Ulaznice
Češki Krumlov (grad) – 15 kn po osobi
Hluboka nad Vltavom (obiteljska ulaznica) – 180 kn
Dnevna potrošnja (+ suveniri)
250 kn (na više)
Parking
Češki Krumlov – 30 kn po danu
UKUPNO: oko 4000 kn*
*cijena je varijabilna zbog potrošnje automobila, cijene smještaja, osobne potrošnje itd.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Nove objave