Kako i gdje po Istanbulu

Autor članka:
Podijeli:

Istanbul – taj čarobni grad koji leži na 2 kontinenta (Azijski i Europski)

Uvijek važna pitanja – kako i gdje po Istanbulu? Ako još niste posjetili sada je pravo vrijeme za to. Nema izolacije, nema testa za Covid, ne treba vam viza.

Njihova valuta je toliko pala da je sada pravo vrijeme za turistički obilazak, uživanje u njihovoj hrani, znamenitostima ili poznati šoping.

Kako i gdje po Istanbulu

Prvi savjet koji ću vam dati je da trenutno u Turskoj zbog Covida 19 na snazi zakon da su maske obvezne i u zatvorenim i otvorenim prostorima. Maske skidate samo kad pijete ili jedete (kazna se kreće oko 120 eura i zaista paze da se svi pridržavaju zakona).

Sada kada sam vas uputila u osnove Turske za vrijeme korone, moram napomenuti na avionske karte koje su na stranici Turkish airlines zaista povoljne. Let imate 3 puta tjedno iz Zagreba i let traje oko 2 sata (povratna karta se nađe, ako imate sreće u nekim mjesecima, već za 100 eura).

Kapali čaršija

Kako s aerodroma do grada?

Kada sletite u Tursku preporuka za dolazak do hotela je taksi ili autobus. Autobus za vrijeme korone vozi do Aksaraya i okvirno košta oko 3 eura, dok taksi košta oko 25 – 30 eura. Poslije koristite tramvaj do odredišta. Ako putujete prvi put preporuka je taksi, pogotovo ako je više osoba pa možete podijeliti račun.

Novac nikako ne mijenjajte na aerodromu (max 20 eura koliko vam treba za taksi). Najbolje kotira dolar ili euro (100 eura = 889 tl). Kada birate hotel, preporuka je da ga tražite na potezu od Sultanahmet prema Taximu zbog dobre povezanosti sa svim turističkim atrakcijama. Volim reći da se grad upozna hodajući, tako da je moja preporuka ugodna obuća i hodanje. Za one koji ne vole toliko hodati na kiosku možete kupiti Istanbulkart i napuniti s nešto lira te koristiti tramvaj. Istanbul je toliko velik da vam neće biti dovoljno četiri ili sedam dana, ali vjerujem da će to biti ljubav na prvi pogled pa ćete se stalno vraćati.

aja Sofija

Što je “must see“ u Istanbulu?

Kapali čaršija ili Veliki Bazar je možda najveća i najpoznatija tržnica na svijetu jer je u njoj četiri tisuće trgovina koje se nalaze u šezdeset i pet ulica.

Od Bazara prošetajte do Sultanahmeta. Tamo će vas dočekati dvije ljepotice – Aja Sofija i Plava džamija. Nalaze se na svega nekoliko stotina metara jedna od druge. Poslije obilaska spustite se tramvajem ili pješice do Eminonu i tamo posjetite tržnicu začina –egipatska tržnica.

Kako i gdje po Istanbulu

Kroz Istikal vozi njihov poznati crveni tramvaj

Sada ste već dobar dio odradili i na pola ste puta do Taxima. Ne odustajte, prošetajte Galata mostom. Vjerujte mi, uživat ćete gledati koliko ljudi tamo peca. Kada pređete most, samo ravno pratite Galata kulu koju vidite ispred vas i krenite put Taxima. To je glavni trg u Istanbulu. Najpoznatija ulica je Istiklal. U njoj možete šopingirati, pojesti ručak u restoranima s tradicijom (ručak će vas koštati cca 10 eura), sjesti u slastičarnicu i pojesti baklavu. Preporuka je da uz njihov savršen čaj svakako probate limunadu s mentom (naprosto obožavam).

I još preporuka

Preporuke za ostale dane zavise o tome koliko ostajete. Topkapi, Sulejmanija, park Guilhem, obavezno se provozajte Bosporom te istražite Dolmabahče palaču.

Ako putujete s djecom obavezna preporuka Miniatürk (Turska u malom) – makete cijele Turske na otvorenom prostoru.

Ako imate vremena i volje večera na Ortaköy pod obavezno, restorani uz sami Bospor s pogledom na jedan od tri mosta koji spaja europski s azijskim dijelom Istanbula.

Mislim da sam obuhvatila sve što morate posjetiti za prvi put i da ste se već zaljubili u taj čarobni Istanbul i dogovorili povratak.

Savjet: obavezno cjenkanje pogotovo na Grand bazaru ili tržnici začina.

tržnica začina

Kako je doba korone evo nekoliko korisnih i općenitih savjeta:

1. Nikako, ali nikako ne pristajte na ulazak u taksi bez upaljenog taksimetra (koliko god vam se činilo jeftino vjerujte mi, duplo je jeftinije s taksimetrom)

2. S novog aerodroma su ukinute neke linije koje su povezivale grad, ali ostaju vam autobusi (HAVAIST) koji voze do glavnih dijelova Istanbula, pogotovo starog dijela grada s kojim je dobra povezanost tramvajem ili metrom za ostale kvartove. Ako vam je hotel na Sultanahmetu, Bajazitu ili Taximu koristite tramvaj (obvezno kupiti Istanbulkart) s kojim možete doći do stanice Eminonu koja ima dobru povezanost metroom za Taxim te s brodom ako želite po Bosporu ili na otočja.

Aerodrom Istanbul

Cijene se kreću otprilike ovako: 30 eura taksijem od aerodroma do centra, 3 eura autobusom do centra, 4 tl (oko 40 centi jedna vožnja) tramvaj, 20tl cca tura po Bosporu. Istanbulkart karticom možete plaćati sav javni gradski prijevoz.

Nadam se da sam vam pomogla s pitanjima kako i gdje po Istanbulu. I zapamtite vi ne dolazite iz Kroejša nego iz Hrvatistana.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave