Travel AdvisorTravel Advisor

Kako iskoristiti krizu za bolje sutra našeg turizma

Iz EU dolazi najveći broj turista

Ako gledamo EU kao jedan entitet onda domaći putnici čine 75% gostiju. Predviđa se pad prometa i prihoda oko 60% na godišnjoj razini, no moguć je i do 80% ako se nastavi pandemija. Vlade i države pomažu posrnuloj industriji kako znaju i koliko mogu. Pitanje je koliko će kriza potrajati, a time i pomoć. Podizanje zabrana putovanja i otvaranje granica pomaže turizmu, ali i povećava rizik širenja virusa.

Vraćanje povjerenja kod putnika je nešto na čemu svi trebaju raditi te o tome ovisi uspjeh ovako krnje turističke godine.

Informiranje putem aplikacija i redoviti izvještaji na stranim jezicima dovode do rasta povjerenja. Skrivanje ili lažiranje rezultata je kratkog vijeka i stvara nepovjerenje.
Važna je koordinacija sa susjednim zemljama jer one su svima najveći izvor putnika. Auto putnici će činiti većinu, a broj avionskih će se znatno smanjiti.

Kako iskoristiti krizu za pozitivne promjene

Već je sad vidljivo da će kriza potrajati stoga ovo vrijeme treba iskoristiti za ulaganje u budućnost samo održivog turizma, poljoprivredu na najvišem standardu te nove ideje koje će dovesti do osnaživanja turizma i uključivanja što više lokalnih proizvođača i pružatelja usluga.

Leakage

Leakage ili curenje je pojam koji označava koliko novca odlazi iz zemlje u kojoj je ostvaren prihod. U Tajlandu recimo više od 70% novca potrošeno u turističkom sektoru završi negdje drugdje. Na karipskim otocima i 80%. Većinu prihoda ostvare turističke agencije, avio kompanije, banke, strani investitori, prodavači uvozne hrane i ostalih potrepština. Koliko je to u Hrvatskoj ne znam, no sumnjam da, uključujući PDV, ostaje više od 30% jer većinu svega što prodajemo turistima dolazi iz uvoza. U velikim zemljama poput SAD-a ili Njemačke ostaje većina prihoda. Za neke manje je predviđanje da lokalnoj zajednici ne ostane više od 5%.
Sad je pravo vrijeme da se u turizam uključi gospodarstvo čitave zemlje, da se konačno donese strategija koja nikad nije donesena i da se iz ove krize izađe zdraviji i bolji.

Nova strategija turizma

Sve mjere koje se sada poduzimaju će ostaviti dalekosežne posljedice. Kod nas ne vidim da se išta mijenja ili smisleno, barem, razmišlja o tome. Gašenje vatre i prekomjerno otvaranje granica ne donosi podizanju povjerenja putnika na duže vrijeme. Upravo obrnuto. Svaki loši znak je popraćen u svjetskim medijima jer, razumljivo, svaka zemlja želi da domaće stanovništvo troši doma.

Kako iskoristiti krizu je ključno pitanje za razvoj turizma.

Vrlo je osjetljivo vrijeme u kojem se s jedne strane otvaraju granice, a s druge dolazi do povećanja broja zaraženih. Sada, već pet mjeseci nakon početka krize, jednako se tako malo može predvidjeti kao i na početku. Ne znamo ništa puno više, a moramo spasiti ekonomiju.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleLufthansa neće vratiti letove na određene Ex-Yu destinacije sve do kraja listopada
Next articleČetiri dana autom po Istri