Travel AdvisorTravel Advisor

Kako izgleda posjet institucijama EU ?

Bruxelles (fr.) ili Brussel (nizozemski) – glavni i najveći grad Belgije u kojem se govori francuski. Posjet institucijama EU je bio motiv dolaska u Belgiju.

Prvi dojam: grad poslovnih ljudi, tj. grad birokrata, modernih i velikih zgrada, zavidnog voznog parka, ali i grad rekreativaca. Trkači i vježbači u parkovima poslovne pauze  koriste za šetnje ili ručak u parku.

Glavni motiv putovanja je bio posjet Europskoj komisiji i Europskom vijeću u sklopu eu-edukacija. Osim višestrukih kontrola koje je potrebno proći da se uđe u institucije EU-a, sve ostalo je bilo vrlo ugodno iskustvo. Svi s kojima smo došli u susret, a da su zaposleni u navedenim institucijama, bili su jako sretni i ljubazni, čak i zabavni. Iz prve ruke smo mogli vidjeti gdje se održavaju različiti sastanci, vijeća, rasprave.

Posebice Europsko vijeće se ističe svojom arhitekturom i monumentalnošću. O EU i samom posjetu u vezi toga mogla bih napisati nekoliko strana, ali kao najvažnije bih istaknula misiju EU-a i njezinih institucija: održivi razvoj, ekologija, jačanje ekspertize, demografija, jedinstveno i jako tržište, mobilnost i da se svi unutar EU-a osjećamo kao europski građani. Primjerice, kada nas netko pita tko smo ili od kud smo, da ne kažemo samo da smo Hrvati, već i Europljani. Time se ni najmanje ne obezvređuje nacionalni identitet.

U dva dana se nije stiglo sve posjetiti, ali uspjeli smo proći parkom “Parc du Cinquantenaire”, obići neke trgove i probati vafle.

Božićni ugođaj u smislu kuća i brojnih kućica nije uopće prisutan kao u Zagrebu; eventualno ima par kućica na nekim trgovima, a ostatak grada je slabo okićen. Zanimljivo je da se sve trgovine, fast-food, zapravo sve uslužne djelatnosti zatvaraju u 19:45 h, kao i sve trgovine u “shopping” ulici. Bacila sam pogled na radno vrijeme Primarka, na primjer, i trgovine se nedjeljom otvaraju tek u 11 h.

Sve u svemu, imaju puno kraće radno vrijeme u trgovinama. Osobno me na svakom putovanju, posebno u adventsko/božićno vrijeme privlače izlozi različitih slastičarnica i doista su se mogli vidjeti kreativni izlozi. Posjet institucijama EU je uvijek zanimljiv.

Naravno, Belgija i je poznata po čokoladama. Definitivno vrijedi ponovno doći jer nismo ovaj put uspjeli vidjeti Atomium i neka druga značajna mjesta.

Travel Advisoreuropa

Pretplatite se na naš YouTube

Jedna od nabolje uređenih zemalja u Europi

 

Gdje je najbolji sladoled u Europi ?

Road trip – Na zapad 2019

 

Previous articleZimski praznici u najvećoj skijaškoj regiji Austrije
Next articlePraktični savjeti za treking u Nepalu