Travel AdvisorTravel Advisor

Ako ljubiš, nitko ti ne može ništa

Iako je Dan zaljubljenih danas komercijaliziran , smisao ovog praznika je ljubav i romantika. Zbog toga je Valentinovo mnogima na listi najdražih blagdana.

Postoji mnogo priča o porijeklu Danu zaljubljenih. Najpoznatija je ona iz 3. stoljeća iz Rima, dok je kršćanstvo još bilo u samim začecima.

Car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima ženidbu smatrajući da neće biti dovoljno predani borbi i vojnim pohodima. Kada se zaljube i ožene i vojnicima su žena i obitelj na prvom mjestu, a ne ratovi u kojima su gubili živote.

Svi su svećenici poštovali ovu carevu odluku. Svi osim Valentina koji je jedini vršio obrede vjenčanja. Brakovi su se sklapali na tajnim mjestima, a njihova održavanja bila su velika tajna. Kada se to pročulo, car ga je bacio u tamnicu i dao pogubiti 14. veljače. Pogubljen je 269. godine, a nakon toga je ubrzo proglašen svecem.

Dan Sv. Valentina je od davnina obilježavan na dan 14. veljače, dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka – poganskog blagdana plodnosti.

Druga teorije porijeklo Dana zaljubljenih nalazi u spomenutim poganskim obredima. Neke priče govore i kako se u srednjem vijeku vjerovalo da se ptice počinju pariti  upravo 14. veljače, pa otuda običaj slanja čestitki za Valentinovo.

Engleski kralj Henrik VIII Valentinovo je proglasio službenim praznikom. Znamo i kada je poslana prva čestitka za Valentinovo. Datira iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa supruzi dok je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu. Danas se svake godine uoči Valentinova pošalje oko milijardu ljubavnih čestitki.

Što god mislili o Danu zaljubljenih on svoju povijest i tradiciju ipak ima, iako je unazad nekoliko godina vrlo komercijaliziran i popularnost mu raste. Činjenica je i da potrošnja oko Valentinova iz godine u godinu raste i da smo ga sveli na ruže i poklone. Time smo omogućili trgovcima, a posebno restoranima da Valentinovo pretvore u unosan posao. Nadamo se da je, barem kod većine, u ovom danu ostala doza romantike i naivne ljubavi nevezane za materijalizam.

Ako ljubiš, nitko ti ne može ništa. Cezar

Ljubav, ljubav, to je duša genija. Wolfgang Amadeus Mozart

Dodirom ljubavi, svatko postaje pjesnik. Platon

Travel Advisor – Europa

Pratite nas na YouTube kanalu.

Gdje za Valentinovo?

Ljubav je u zraku

Ljubav prema putovanjima nosimo u genima!

Previous articleGran Canaria, što vidjeti?
Next articleŠto vidjeti u Izraelu?