Travel AdvisorTravel Advisor

Izvještaj s terena: Branka nam javlja kako je u Ljubljani

Zovem se Branka Jankovič. Rođena sam i živim u Ljubljani gdje namjeravam i ostati. Cijeli radni vijek bavim se hotelijerstvom, zadnje 3 godine radim privatno za sebe. Iznajmljujem apartmane turistima te se bavim organizacijom evenata događaja u prostorima, kojima upravljam. Mama sam dva dječaka.

Kako je u Ljubljani

Život u Ljubljani je prekrasan. Ljubljana je divan grad, ja kažem “taman” tj po mjeri. Niti prevelika niti premala. Grad pun mladih i studenata, siguran, cist i uredan. Sve u svemu grad u kojeg se i brojni turisti zaljube na prvi “susret”. Ljubljanu inače zovemo i ljubljena.

Život se promijenio

Prije 2 tjedna, kada su nam mediji počeli ozbiljnije govoriti o opasnosti Corone život u Ljubljani se je bukvalno zaustavio. Djeca su ostala kući, nastava se vrši iz domova ili na daljinu. Ljude su posavjetovali da rade tko naravno ima mogućnost od kuće. Institucije, hoteli, restorani, kafići i trgovine su još radile ali je  nakon par dana vlast donijela odluku o potpunom zatvaranju objekata sem trgovina s namirnicama, apoteka, benzinskih stanica. Banke i pošte su također ostale otvorene no sa skraćenim radnim vremenom. Ljudi slušaju naređenja, ne družimo se, ne izlazimo u grupama već se držimo članovi domaćinstava za sebe. Osjeti se blaga nervoza i uplašenost među građanima. Odjednom imamo velikog nevidljivog neprijatelja i to si je teško objasniti.

Ulice su prazne, ljudima je odlazak u trgovinu namirnicama u koji ulazi samo određeni broj kupaca od jednom postao jedini vid socijalizacije, tu sretneš po nekog poznatog pa se s pristojne udaljenosti kratko ispričaš. Sutra je 17 dan kako živimo u nekom karantenu koji je trebao trajati 14 dana ali nije ni na vidiku da bi se život moga vratiti u normalu.Upozoravaju da će vrhunac dostići tek za koju sedmicu.

Od 0 zaraženih do 600 u dva tjedna

Tako je, prvi potvrđeni zaraženi državljanin je bio objavljen 4.3. Prije toga su testirali 300 osoba ali su svi bili negativni. Danas je zabilježeno oko 600 pozitivnih građana.
Država čini sve što može, ali mislim da su se prekasno odazvali. Brzo su uveli karantene i zatvaranje javnog života, no zdravstvo je u velikom deficitu s medicinskom opremom sto je zabrinjavajuće. Nismo zadovoljni ni mjerama koje su predložili za poduzetnike, niti za zaposlene ljude. Tako da su tu joss uvijek pregovaranja. Ljude zapravo vise plaši ekonomske posljedice koje će tek nastupiti.S obzirom da nam je Italija prva susjeda mislim da su trebali predvidjeti sličan scenario te odmah započeti tražiti rješenja.

Što je najgore u ovom kaosu je neizvjesnost

Nemamo nikakvog ni približnog datuma s kojim bi mogli računati. Gledajući stanje u Kini i Italiji mislim da bi se život u Junu mogao početi već vraćati u normalu. Sto znaci polako se kupiti. Naravno turizam je najviše stradao u ekonomskom smislu, slijede posljedično hotelijerstvo, ugostiteljstvo i dalje.Srdačno se nadamo, da ćemo ljetnu sezonu moći kako tako pregurati. Sto je dobro, pokazalo se u prostosti, da je turizam panoga, koja se najbrže oporavlja. Svakako cee se napraviti selekcija na tržištu, smatram da smo mi bili već na granici “overturizma”.Započelo se je graditi nekoliko novih hotela, gotovo svi stanovi u centru i užoj okolini pretvoreni su u stanove za kratkoročni najam turistima, naravno jer je dobit bila visoka.Građani su teško dolazili do stanova za najam po prihvatljivim cijenama. Vlasnici poslovnih prostora u centru Ljubljane su postavljali paprene cijene, jer je potražnja bila veća od ponude. Ova situacija neka bude i neke vrste opomena i prizemljenja za sve nas.

Kako je u Ljubljani nam je opisala Branka. Hvala ti i sve najbolje želim.

Travel Advisor – business

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articlePrva karantena na svijetu: Dubrovački Lazareti su čuvali grad od bolesti
Next articleVirtualna šetnja nas ovaj puta vodi u neke od najljepših hotela