Travel AdvisorTravel Advisor

Kako koristiti kartice na putovanju?

Dizanje gotovine na bankomatima u inozemstvu skupa je stvar.

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostat, u inozemstvo najviše putuju državljani Cipra, Belgije, Luksemburga, Malte i Slovenije. Iako Hrvati putuju znatno manje dobro je znati kako koristiti kartice na putovanju.

U puno zemalja van Europske unije banke posežu i za protuzakonitim sredstvima. Društvo potrošača Slovenije upozorilo kako novac s bankomata treba dizati samo s debitnom karticom, a nikako kreditnom, budući da ćete platiti više od 10 eura za uslugu.

Bankarska naknada za dizanje gotovine s debitnom karticom na području EU-a je kao kod nas. Ipak uvijek pripazite na dodatne troškove koje zaračunavaju vlasnici bankomata, jer za dizanje malih iznosa mogu biti visoki.

Izvan Europske unije troškovi dizanja s debitnom karticom su viši, to treba provjeriti s vašom bankom provjerite prije puta. Ukoliko vam bankomat ponudi mogućnost konverzije, pa lokalnu valutu preračuna u eure, nemojte je prihvatiti jer će trošak biti još veći radi nepovoljnog tečaja. Dizanjem “s konverzijom” možete izgubiti i do deset posto novca. Slično je i s kupovinom u inozemstvu budući da POS terminali nude plaćanja u domaćoj valuti ili ih pretvaraju u valutu kupca.

U Hrvatskoj je ista tako za strance. U Njemačkoj organizaciji potrošača uočili da je u Hrvatskoj najveća razlika između dizanja novca “s konverzijom” i “bez konverzije” u eure. Čak 11 posto!

Prema pisanju britanskih medija njihovi su turisti, zbog tzv. dinamične konverzije valuta koja bankama i drugim nuditeljima novčarskih usluga donosi veliku dobit, godišnje oštećeni za više stotina milijuna eura.

Mnoge banke su u Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj i Mađarskoj, ukinule vlastite bankomate. To su iskoristila novčarska poduzeća i postavila svoje u mnogim turističkim krajevima. Oni su najgori mogući izbor za dizanje gotovine u inozemstvu budući da nude konverziju po niskom tečaju i zaračunavaju visoke troškove usluge.

Posjetite naš YouTube kanal

Travel Advisor – putovanja

Kako uštedjeti na putovanju?

Kako čuvati novac i dokumente na putovanjima ?

5 najposjećenijih zemalja na svijetu

Previous articleZnate li kada je najbolja sezona za posjetiti Dubai?
Next articleŠto morate vidjeti i raditi u Izraelu?