Search
Close this search box.

Kako mudro spakirati elektroničke uređaje za sigurno putovanje?

Autor članka:
Podijeli:

1. Investirajte u namjensku torbu

Dobro dizajnirana torba je jedan od najučinkovitijih načina da se osigurate da vaši elektronički uređaji prežive putovanje. Bez obzira na to koliko ih posjedujete ni o kojima se točno rade, na tržištu postoji model dizajniran za svaki uređaj. Čak i ako sve tehnološke uređaje namjeravate spakirati u zaseban kovčeg, namjenska torba će osigurati primjerenu zaštitu. Ne morate uložiti mnogo novca u takvu torbicu, Amazon u svojoj ponudi ima pregršt modela te ćete tamo sigurno pronaći onu koja odgovara vašim potrebama; bez obzira nosite li na putovanje digitalnu kameru, laptop, tablet, smartphone…

Kako mudro spakirati elektroničke uređaje za sigurno putovanje?

Ako se odlučite na manje specijaliziran i generalno jeftiniji pristup, iskoristite namjenske pretince koje možete posložiti unutar vašeg kovčega. Mudro i organizirano pakiranje vaših uređaja u pretince omogućit će vam lak pristup uređaju koji vam je potreban tijekom putovanja, a takvi dodatni se pretinci mogu pronaći na Amazonu već za 20 dolara.

2. Pakirajte se mudro i pažljivo

Imati dobro zaštićen kovčeg ili torbu je prva stvar o kojoj trebate razmišljati, no ako ste odlučili spakirati sve tehnološke uređaje unutar jednog kovčega, tada ih trebate spakirati pažljivo.

Prije nego se počnete pakirati isključite sve vaše uređaje tako da, kada stignete na vašu destinaciju, imaju barem nešto baterije. Pravila za očuvanje baterije je da ostavite svoje uređaje na nekih 50 posto baterije prije nego ih izgasite ukoliko će biti spremljeni na nekoliko dana. Također, pametno je djelomično rastaviti vaš uređaj tako da izbjegnete štetu i lom koji se može dogoditi. Nije potrebno u potpunosti rastaviti uređaj, no one dijelove koji su posebno osjetljivi, potrebno je dodatno zaštititi.

Nemojte zaboraviti punjače, kabele i adaptere. Budući da su se oni skloni zapetljati, zamotajte svaki pojedinačno te ih zavežite ih s gumicom ili kabelskom vezicom. Sve male dijelove držite na istom mjestu kako bi spriječili njihovo gubljenje, Možete ih staviti u pretinac ili čak otpornu plastičnu vrećicu. Ako namjeravate sve vaše elektronske uređaje staviti u jedan kovčeg tada ga svakako osigurajte dobrim materijalom za postavu koja će spriječiti da se uređaji tijekom puta pomjeraju i udaraju jedno u drugo. Ako putujete autom, svakako se pobrinite da prtljaga s tehnologijom ne bude izložena suncu.

Kako mudro spakirati elektroničke uređaje za sigurno putovanje?

Ako pak putujete avionom, pobrinite se da svu skupocjenu tehnologiju nosite sa sobom. Također, bitno je provjeriti s avionskim kompanijama koja je njihova politika kada je riječ o unošenju elektronskih uređaja u avion

3. Upoznajte se sa pravilima i restrikcijama kompanije kojom putujete

Ako putujete vlastitim autom, tada imate kontrolu nad vašom politikom pakiranja. No ako putujete avionom ili vlakom tada se morate upoznati sa svim pravilima i politikama kompanije. Kada putujete vlakom, kompanije inzistiraju da svoje elektronske uređaje držite u putnoj torbi koju možete nositi sa sobom.

Kako mudro spakirati elektroničke uređaje za sigurno putovanje?

Što je dobro bući da želite imati na oku vaše skupocjene uređaje. Jedino što vas treba zabrinjavati kod putovanja s vlakom je ograničena što težina prtljage koju unosite sa sobom.

To se naravno podjednako odnosi i na avionske kompanije. Kako bi ste bili sigurni da vaša prtljaga nije teža nego što bi smjela biti, provjerite dopuštenu kilažu na web stranici avionske kompanije

Svaka aviokompanija ima svoja pravila, no najviše restrikcija se odnosi na litijske baterije i uređaje koji ih sadrže. Neke kompanije inzistiraju da ih izvadite iz uređaja na kojima nisu fiksirane. Pa iako se pravila razlikuju od jedne kompanije do druge, uglavnom je pravilo da takve uređaje nosite sa sobom umjesto da ih čekirate s ostalom prtljagom. Također, postoji i ograničenje broja rezervnih baterija koje možete unijeti sa sobom, koje sveukupno ne smiju  imati više od 100 watt sati. Ostale vrste baterija imaju svoje restrikcije te moraju ostati u originalom pakiranju ili ih morate zamotati u neku vrstu zaštitne folije koji će spriječiti eventualni kratki spoj.
Sretan put!

Kako mudro spakirati elektroničke uređaje za sigurno putovanje?

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

10 najboljih tura po filmskim setovima

Černobil: Mjesto nuklearne katastrofe postaje turistička atrakcija

Martinique – zeleni otok na Karibima

Nove objave