Kako nastaje cijena avio karte?

Kako nastaje cijena avio karte

Kako nastaje cijena avio karte?
Traženje dobre cijene avio karte je poput lova na blago. Odmah na početku napominjem da se ovdje ne radi o reklamnim cijenama LCC avio prijevoznika unutar Europe. Dakle nema Ryanaira, EasyJeta, Wizza i drugih.

U ovom se tekstu bavim prekooceanskim letovima.
Cijena avio karte se sastoji od više elemenata: tarifa avio prijevoznika, aerodromske takse, druge takse, dodatak za gorivo, hrana, rezervacija mjesta, prtljaga.

Kod LCC kompanije se zadnje tri stavke posebno naplaćuju. Kod ostalih su uključene u cijenu.

Kako nastaje cijena avio karte

Postoje četiri klase. Prva klasa je najskuplja i nema je u običnom zrakoplovu. Poslovna klasa je uobičajena i otprilike košta tri do pet puta više od ekonomske. Ekonomska plus klasa je sve češća, no uglavnom na letovima prema Sjevernoj Americi. U Aziji i na Bliskom istoku se teško probija. Ekonomska je ona kojom putuje većina putnika i koja donosi najmanji profit avio kompaniji.

Za razliku od četiri putne klase koje se razlikuju komforom sjedišta i uslugom, postoji i više booking klasa koje imaju različite cijene za istu klasu – primjerice ekonomsku. Različite booking klase imaju različita pravila, ograničenja i uvjete.

Cijene se formiraju u ovisnosti o više faktora. Uzmemo li primjerice da ekonomska klasa u avionu ima 100 mjesta, lako je moguće da unutar tih stotinu mjesta postoji deset različitih klasa s drugačijim cijenama.

Kako nastaje cijena avio karte

Kad pretražujete OTA (Online travel agency) kao što su Kayak ili Expedia one će vam ponuditi najjeftiniju booking klasu u tom momentu koja odgovara upitu. Jednako će vam ponuditi i putnički agent. Ako ne kupite kartu odmah lako je moguće da će za par sati ili sljedeći dan i cijene biti drugačije.

Zašto ima toliko klasa? Cilj i svrha postojanja avio kompanije je zarada na prijevozu putnika i roba. U doba velike konkurencije avio kompanije čine sve da povećaju profit. Osnovna razlika je u vrsti putnika. Postoje dvije osnovne vrste: poslovni i turisti. I jedni i drugi kupuju avio karte, no način kupnje je različiti.

Turisti su uglavnom fleksibilniji s datumima, a ponekad i s destinacijama. Poslovni putnici moraju putovati određeni dan i u određeno vrijeme.

Kako nastaje cijena avio karte

Turisti kupuju avio karte i par mjeseci prije puta što im daje vremena za planiranje i tako bukiraju jeftinije klase. Poslovni putnici putuju kad moraju i nemaju problema s plaćanjem više cijene klasa koje su ostale slobodne.

Kako se približava dan leta tako avio kompanije povisuju cijene. Zadnjih 20% mjesta mogu prodati i dva do tri puta skuplje. Rijetko se dogodi i da cijene padnu kratko pred sam polazak, no to ovisi o popunjenosti. Svaki let se gleda kao zaseban posao pa avio kompanije nastoje zaraditi na svakom letu.

Kod LCC je drugačije jer gubitke na promotivnim letovima pokrivaju dotacije turističkih zajednica mjesta na koje lete te naplata dodatnih usluga.

Najbolje cijene bi mogle biti tri mjeseca prije polaska, no to se ne odnosi na tražene datume u visokim sezonama putovanja kao što su međunarodni i školski praznici. U to vrijeme avio kompaniju dižu cijene. Dobro je znati i jesu li praznici u zemlji u koju želite putovati jer i o tome ovisi cijena.

 Kako nastaje cijena avio karte

Koji su dani jeftiniji? Generalno su petak, nedjelja i ponedjeljak skuplji od utorka, srijede i četvrtka. Razlog je što poslovni putnici, kojih je većina, te dane koriste za putovanja. Subota može biti dan kad mnogi turisti kreću na put, pa je dobro provjeriti cijene. Vjerojatno zato što ne postoje stroga pravila.

Avio kompanije koriste algoritme koji vrlo detaljno prate kretanje tržišta i putnika i tako određuju cijenu prema mnogim parametrima. Letovi koji su rano u jutro ili kasno na večer su također povoljniji od onih u neko „normalno“ doba.

Neke regije u svijetu su jeftinije od drugih. Tamo gdje je velika konkurencija cijene su jeftinije nego tamo gdje je nema. Tamo gdje je puno letova, znači da ima i puno putnika koji također žele povoljnije tarife te su oni međusobno konkurencija.

Kako nastaje cijena avio karte

Što je codeshare? Uzmimo primjer jutarnje letove iz Londona za New York. Između pola devet i pola 11 ima 19 avio kompanija koje kreću u četiri različita termina. To je znak da u biti polijeće samo četiri aviona, recimo American, Delta, British i Virgin. S tim kompanijama imaju ugovore o codeshare letovima još desetak drugih koji također pune te letove. To znači da različite kompanije imaju različite cijene za isti let na istom avionu.

Tražilice možda neće ponuditi razne opcije pa je dobro provjeriti cijene direktno na stranicama avio kompanija. Razlike mogu biti i 20% što opet ovisi o presječnoj popunjenosti jer kompanije međusobno kupuju fiksna mjesta na letovima. Rezultat je da recimo Iberia iz Madrida preko Londona za New York može biti 20% jeftinija nego Delta čiji avion leti.

Nadam se da sam pomogao u razumijevanju strukturiranja cijene avio karata i da će vam to pomoći prilikom traženja i kupnje one koja vam najviše odgovara. Ne kupuju svi najjeftinije karte. Važno je naći vezu koja vam najbolje odgovara.

Travel Advisor business

Posjetite naš YouTube kanal.

https://www.travel-advisor.eu/digitalni-onboarding/
https://www.travel-advisor.eu/prava-putnika/
https://www.travel-advisor.eu/sto-kaze-znanost-od-duljini-godisnjeg-odmora/