Kako ove godine izbjeći gužve? 8 destinacija koje se bore s masovnim turizmom

Autor članka:
Podijeli:

Izvor: The Mercury News ; Autor teksta: Blane Bachelor


Nakon nekoliko godina pada izazvanog pandemijom, sektor putovanja ne samo da se vratio, već i pozitivno napreduje. Prema Svjetskom vijeću za putovanja i turizam, očekuje se da će industrija donijeti oko 9,5 trilijuna dolara u 2023. godini što čini 95% njene razine prije pandemije.

Nigdje ovaj porast nije očitiji kao na popularnim turističkim mjestima diljem svijeta, od kojih su mnoga tijekom prošle godine doživjela rekordan broj posjetitelja. Takvi valovi mogu biti slatki za lokalna gospodarstva i krajnji rezultat ugostiteljskih poduzeća, no dolaze i sa značajnim nedostacima: povećanom bukom, zagađenjem, prometom i opterećenjem javnih resursa, a tu je i umanjeno iskustvo posjetitelja.

Nije iznenađujuće da su brojni turistički magneti diljem svijeta, uključujući nekoliko europskih središta, pokrenuli inicijative i ograničenja usmjerene na borbu protiv problema masovnog turizma. Među njima su: nove ili povećane turističke pristojbe, kampanje usmjerene na odvraćanje problematičnih posjetitelja i ograničenja posjećenosti popularnih atrakcija.

S vedrije strane, čini se da je sve više putnika svjesno rizika masovnog turizma te kako mogu pomoći u ublažavanju problema. U anketi koju je 2022. provela stranica za rezervacije putovanja Booking.com, 64% ispitanika reklo je da bi se bili spremni držati dalje od prometnih turističkih destinacija kako bi izbjegli povećanje gužve. 31% ispitanika reklo je da bi čak bili spremni odabrati alternativu željenom odredištu kako bi izbjegli prenapučenost.

U nastavku pogledajte neka od najistaknutijih odredišta diljem svijeta čiji su problemi s prekomjernim turizmom dospjeli na naslovnice 2023. godine – zajedno s onim što se radi na rješavanju tog problema i kako sami putnici mogu ublažiti (ili u potpunosti izbjeći) gužve u 2024. godini.

Amsterdam

Gužva u Amsterdamu
© Dim Hou from Unsplash

Nizozemci su tradicionalno poznati po svojoj izravnosti, a 2023. godine turistički dužnosnici u Amsterdamu nisu se sramili dati nešto veću pozornost jednoj demografskoj skupini – mladim Britancima. Označili su ih kao neprijatne turiste koji nisu dobrodošli u glavni grad Nizozemske, koji je već dugo povezan s porokom.

Inicijativa, objavljena u ožujku 2023., posebno je ciljala mlade Britance, govoreći im da se “drže podalje” ako planiraju “podivljati” u Amsterdamu. Mrežna pretraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu za izraze kao što su “pub crawl Amsterdam”, “mag party Amsterdam” ili “jeftini hoteli Amsterdam” generirala su video oglas s upozorenjem o posljedicama prekomjernog konzumiranja alkohola, upotrebe droga ili mangupskog ponašanja.

Kampanja je dio sveobuhvatnog gradskog plana za smanjenje masovnog turizma, privlačenje drugačije vrste demografskih skupina i stvaranje gostoljubivijeg života za stanovnike, posebno u De Wallenu, poznatom i kao četvrt crvenih svjetiljki. Godine 2021. provedena je uredba pod nazivom “Amsterdamski turizam u ravnoteži” kojom je utvrđeno da je gradsko vijeće “obvezno intervenirati” kada broj posjetitelja s noćenjem dosegne 18 milijuna. Od tada, dužnosnici su zabranili pušenje marihuane na ulicama u De Wallenu i usvojili prijedlog koji će na kraju zabraniti kruzere u gradu.

Bez obzira na dobro ili loše ponašanje, u 2024. bi svi posjetitelji Amsterdama 2024. trebali platiti najviše turističke pristojbe u Europi.

U rujnu je grad najavio da će dnevna naknada za dnevne posjetitelje s kruzera ići s 8 na 11 eura, dok će noćna naknada ugrađena u cijene hotelskih soba skočiti na 12,5% cijene sobe. Međutim,  čak i uz takve inicijative, očekuje se da će Amsterdam do 2025. ugostiti do 23 milijuna godišnjih posjetitelja s noćenjem (ne računajući dodatnih 24 do 25 milijuna dnevnih posjeta).

Kako izbjeći gužve: siječanj, veljača i ožujak su među najmanje posjećenim mjesecima u Amsterdamu, ali putnici trebaju biti spremni nositi se s hladnim i kišnim vremenom. Lipanj donosi bolje vrijeme, ali više gužvi, iako ne toliko kao kasnije tijekom ljeta jer u mnogim europskim zemljama škola još traje.

Putnici koji žele doživjeti nizozemsku kulturu, ali ne i mase u Amsterdamu, mogu birati između mnoštva vrijednih alternativa unutar lagane vožnje vlakom. Haag, Utrecht i Rotterdam su solidne mogućnosti za bijeg u centru grada, dok niz ljupkih gradića mami opuštenijim istraživanjem i izrazitim nizozemskim šarmom. Otprilike sat vremena jugozapadno od Amsterdama, Delft, koji se ponekad opisuje kao “mini Amsterdam” zahvaljujući mreži kanala i nizozemskoj arhitekturi, doista privlači svoj udio turista, ali je svejedno osvježavajuć bez bučnih, razvratnih gužvi.

Atena

Turisti u Grčkoj
© Hert Niks from Unsplash

Vrući toplinski val u Europi nije spriječio g posjetitelja da se ovog ljeta naguraju u grčku prijestolnicu. Zapravo, Akropola, najposjećenije arheološko nalazište u zemlji, bila je toliko krcata da su u rujnu službenici ograničili broj posjetitelja drevne znamenitosti na 20.000 dnevno putem sustava na stranici za rezervacije. Počevši od travnja 2024., novi sustav rezervacija primjenjivat će se i na više od 25 drugih arheoloških nalazišta i spomenika diljem zemlje.

Mnoštvo je okupiralo i najpopularnije grčke otoke, uključujući Santorini i Mykonos – trend koji će se sigurno nastaviti jer višegodišnja popularnost Grčke među putnicima ne pokazuje znakove slabljenja.

Kako izbjeći gužve: kako biste izbjegli najveće gužve u Ateni, posjetite je izvan glavnih turističkih mjeseci – srpnja i kolovoza. Travanj i svibanj su izvrsni prije dolaska ljetnih gužvi, a nakon što se raziđu, rujan i listopad mame nižim temperaturama, a ima i više prostora za uživanje u gradskim muzejima i spomenicima.

Dobro je napomenuti da svatko tko ima Akropolu na svom popisu možda će htjeti rezervirati termin poslijepodne ili rano navečer, budući da većina turista, uključujući putnike s kruzera, dolazi ujutro.

Svatko tko u vansezonsko putovanje u Atenu planira uključiti posjet nekom otoku, trebao bi imati na umu da su trajektne usluge prorijeđene, a restorani i smještaj se zatvaraju, pogotovo u razdoblju od siječnja do ožujka.

Bali

Ljudi na Baliju
© Katie and Fransi from Pinterest

Nakon nevjerojatnog uspjeha filma “Jedi, moli, voli”, nastalog na temelju memoara spisateljice Elizabeth Gilbert, popularnost Balija naglo je porasla i to daleko izvan gomile turista i plaža koje su ljude tradicionalno privlačile u ovu destinaciju. Međutim, putnici željni duhovnosti samo su dio turističkog vala koji je gotovo potopio indonezijsku pokrajinu u proteklom desetljeću, od digitalnih nomada do turista lošeg ponašanja i svih (s putovnicama) ostalih.

U posljednje vrijeme posjetitelji izvan kontrole postali su posebno problematični – toliko da je u proljeće 2023. pokrajinski guverner Wayan Koster zahtijevao da se na turističke putovnice priloži popis što se smije raditi, a što ne smije. Neka od pravila su: nema psovanja, dodirivanja svetog drveća ili objekata za penjanje.

Međunarodni turisti koji putuju na Bali i koji će ga posjetiti od 14. veljače 2024. morat će i platiti novi porez od 150.000 indonezijskih rupija, što je ekvivalentno oko 10 dolara. Putnici koji su ga već platili nisu oslobođeni ponovnog plaćanja ako se vrate na Bali nakon što su posjetili druga odredišta u Indoneziji.

Također, vladini dužnosnici počeli su oglašavati alarm zbog rizika od prekomjernog turizma na glavnom indonezijskom odredištu. Navodeći probleme masovnog turizma u nekim europskim gradovima, indonezijski ministar turizma i kreativnih ekonomija, Sandiaga Uno, naglasio je potrebu za prelaskom na održivije modele turizma, kao i za privlačenjem posjetitelja koji “ostaju dulje i troše na veće lokalno gospodarstvo”.

Kako izbjeći gužve: kišna sezona općenito pada od listopada do travnja, što znači manje turista – s iznimkom prosinca i siječnja, posebno za Novu godinu, kada zabave na plaži u odmaralištima diljem otoka privlače tisuće veseljaka. Srpanj i kolovoz su najprometniji mjeseci s međunarodnim posjetiteljima i školskim praznicima u Indoneziji pa je najbolje izbjegavati te mjesece. Na otoku, putnici koji krenu dalje od Ubuda, kulturnog središta Balija, mogu izbjeći gužve.

Barcelona

Turisti u Barceloni
© Xavi Cabrera from Unsplash

Barcelona je među prvim europskim gradovima zabranila nove hotele u središtu grada i ograničila kratkoročni najam soba. U svibnju su održani lokalni i regionalni izbori te je jedna od glavnih tema bio masovni turizam, a tada je grad pojačao mjere za suzbijanje problema.

U listopadu je Barcelona zatvorila svoj sjeverni lučki terminal za kruzerski promet nakon dogovora s lokalnim vlastima o premještanju brodova dalje od grada. Prema podacima koje su objavile lučke vlasti taj će potez utjecati na oko 340 godišnjih pristajanja kruzera.

Počevši od 1. travnja 2024., turisti (uključujući posjetitelje s krstarenja) morat će platiti višu “gradsku naknadu” od 3,25 eura (oko 3,50 dolara), u odnosu na 2,75 eura (oko 3 dolara) 2023. godine.

Međutim, za neke stanovnike Barcelone potrebno je učiniti više. Tijekom godine pojavljivali su se dokazi kolektivne frustracije zbog tolikog broja posjetitelja u obliku transparenata, slogana i grafita s psovkama koji su na pročeljima zgrada pozivali turiste da se vrate kući.

Kako izbjeći gužve: kao i u mnogim drugim europskim središtima, Barcelona je užurbana ljeti, posebno u srpnju i kolovozu. Gužve uglavnom opadaju na proljeće i jesen, uz značajnu iznimku uskrsnog tjedna, kada su gužve i cijene nešto veće.

Miami

Turisti u Miamiju
© IRG Corporation from Pinterest

U priopćenju iz svibnja 2023., Greater Miami Convention & Visitors Bureau, službena marketinška organizacija okruga Miami-Dade, objavila je turističke brojke za 2022. godinu. Među rekordnim brojkama: 26,5 milijuna posjetitelja i procijenjena potrošnja od 20,8 milijardi dolara, što predstavlja porast od 8% u odnosu na 2021. – rezultati koji su opisani kao “turistički uspjeh”.

Međutim, neki mještani smatraju da neobuzdane gužve imaju vrlo loš utjecaj na stanovnike i susjedstva.

U autorskom tekstu iz 2021. u novinama The Miami Herald, Richard Florida upozorio je gradske dužnosnike na negativne učinke onoga što je on nazvao “blotto turizmom: gdje ljudi putuju u neko područje kako bi tulumarili i opijali se – potaknuti nagomilanom energijom pandemije i omogućeno jeftinim zrakoplovnim kartama i smještajem”, posebno u četvrtima kao što je Miami Beach.

Navodeći probleme masovnog turizma koji muče gradove kao što su Amsterdam, Venecija i Rim, Florida je pozvao dužnosnike Miamija da provedu slične inicijative kao i ta odredišta, uključujući ograničenja konzumacije alkohola i smanjenje buke u gradskoj četvrti za zabavu. “Stanovnici su sve više zabrinuti zbog rastućeg kriminala i nereda, osjećajući da grad postaje sve opasniji i manje pogodan za obitelj”, napisao je Florida. “Ljudi mogu i glasaju nogama. Obitelji, posebno one s malom djecom, odselit će se, kao što neke već čine, dodatno slabeći tkivo susjedstva.”

Kako izbjeći gužve: putnici koji mogu podnijeti zagušljivu vrućinu i vlagu ljeta u južnoj Floridi borit će se s manje gužve. Od studenog do travnja, kada temperature nisu tako visoke, glavna je sezona Miamija, a početkom prosinca, umjetnički set roji se tijekom Art Basela.

Pariz

Turisti u Louvreu
© Alicia Steels from Unsplash

Vječni favorit za putnike željne mode i kulture, Grad svjetlosti privukao je još jedan val posjetitelja tijekom proteklih nekoliko godina, djelomično zahvaljujući velikoj popularnosti Netflixovog hita “Emily u Parizu” i ulozi grada kao domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2024.

Svatko tko je u posljednje vrijeme posjetio glavni grad Francuske vjerojatno je osjetio gužvu. Glavne atrakcije, kao što je primjerice Eiffelov toranj, preplavljene su turistima, posebno tijekom proljeća i ljeta, najprometnijeg razdoblja u ovom gradu. U lipnju 2022. muzej Louvre objavio je da će ograničiti dnevni broj posjetitelja na 30.000.

Takvi su potezi dio većeg plana koji je francuska ministrica turizma Olivia Grégoire najavila u lipnju 2023. za borbu protiv prekomjernog turizma diljem zemlje. Zanimljivo je da je jedna od navedenih inicijativa bila suradnja s osobama koje utječu na putovanja — skupinom koju mnogi krive kao dio problema — kako bi se pomoglo u širenju svijesti o problemima koje uzrokuje masovni turizam.

Kako izbjeći gužve: u Parizu će 2024. biti posebno velika gužva uoči Ljetnih olimpijskih igara, koje počinju 26. srpnja. Međutim, u neolimpijsko vrijeme putnici mogu iskoristiti prednost vansezonskog razdoblja, koje obično traje od studenog do ožujka (osim navale putnika oko Božića).

Izvan Pariza, frankofili imaju mnogo mogućnosti da upiju taj neponovljivi francuski ugođaj bez borbe s turističkom gužvom u glavnom gradu. Na primjer, Lyon se može pohvaliti ljupkim gradskim središtem smještenim na mjestu susreta rijeka Saône i Rhone, živopisnom umjetničkom scenom, festivalom svjetla koji datira iz sredine 1850-ih i najvećim francuskim urbanim parkom.

Phuket

Turisti u Phuketu
© arty from Unsplash

Tajlandska vlada nije ukinula ograničenja vezana uz COVID-19 do listopada 2022., ali nije trebalo dugo da posjetitelji, posebno ljubitelji plaža, pohrle natrag u Phuket.

Prema studiji koju je proveo MoneyTransfers.com, Phuket je 2023. zauzeo prvo mjesto kao najnapučenije odredište na svijetu, s nevjerojatnih 118 turista na svakog lokalnog stanovnika. Ista je studija otkrila i da su Pattaya i Krabi, također u Tajlandu, na drugom i trećem mjestu, s 98,7 odnosno 72,2 putnika po stanovniku.

Na društvenim mrežama mnogi posjetitelji opisuju Phuket kao jedno od geografski najljepših mjesta koje su ikada vidjeli, no napominju i da je pretrpan i zagađen zbog masovnog turizma.

U nastojanju da se pomakne prema održivijem turizmu, tajlandska turistička uprava najavila je tekuće planove za ciljanje određene demografije posjetitelja, uključujući “ljubitelje zdravlja i wellnessa, obitelji s djecom, aktivne starije osobe i radnike/radnike na daljinu”.

“Vjerujemo da će nas ovo približiti našem cilju da Tajland postigne visokokvalitetni i održivi rast turizma”, rekao je Yuthasak Supasorn, guverner Turističke uprave Tajlanda, u priopćenju.

Kako izbjeći gužve: zahvaljujući tropskoj monsunskoj klimi, vrhunac turističke sezone Phuketa – obično od studenog do travnja – podudara se s manje kišovitog vremena. Putnici koji posjete otok u sezoni monsuna, koja obično traje od svibnja do listopada, mogu iskoristiti manje gužve i niže cijene, ali trebaju biti spremni na borbu s kišnim vremenom.

Venecija

Gužva u Veneciji
© Levi van Leeuwen from Unsplash

Fluorescentna zelena voda u Canalu Grande, turisti koji se loše ponašaju te mostovi i trgovi prepuni ljudi: dok se ovaj drevni talijanski grad već neko vrijeme bori s kontrolom gužve, čini se da je masovni turizam dospio na naslovnice više nego ikad u 2023. godini.

Konkretni planovi za rješavanje problema razvijaju se sporo. Prije nekoliko godina, dužnosnici su najavili plan za turističku pristojbu koja se naplaćuje izletnicima, ali nakon raznih primjedbi i prepreka, raspored naknada objavili su tek nedavno — i neće stupiti na snagu minimalno do travnja 2024.

Plan spominje naknadu od 5 eura za jednodnevne izletnike koji imaju 15 i više godina. Odnosit će se na turiste koji ne noće, a pristojbe će se naplaćivati samo 29 dana u 2024. godini, od kojih većina pada na vikende tijekom glavne sezone u razdoblju od travnja do srpnja. Naknada će se primjenjivati između 8:30 i 16:00. – smatra se najprometnijim dijelom dana u Veneciji – a kratkoročni posjetitelji izvan tih sati su izuzeti.

Koliko će boravišna pristojba utjecati, ostaje za vidjeti. No za sada su Venecija i njezina laguna izbjegle dodavanje na UNESCO-ov popis svjetske baštine u opasnosti — propust koji je mnoge iznenadio tijekom rujanskog sastanka UN-ove agencije u Saudijskoj Arabiji. Međutim, Odbor za svjetsku baštinu je unatoč tome tvrdio da se Venecija još uvijek suočava s velikim izazovima i pozvao je Italiju da je nastavi štititi.

Kako izbjeći gužve: razdoblje od studenog do ožujka karakteriziraju hladnije, ali podnošljive temperature, ali zato ima znatno manje turista (s značajnom iznimkom Venecijanskog karnevala, koji traje od 3. do 13. veljače 2024.). Izbjegnite naknadu za dnevne izlete jer u gradu možete uživati i navečer te rano ujutro, tako da razmotrite opciju noćenja.

Turisti koji žele dati svoj doprinos očuvanju Venecije mogli bi razmotriti i druga, manje prometna europska odredišta koja se mogu pohvaliti svojim jedinstvenim vodenim putovima. Poznat kao “francuska Venecija”, Annecy, gradić na obali jezera u francuskim Alpama, izgleda izvučen iz bajke, s veselim kućama smještenim duž mreže kanala. Otprilike sat vremena od Berlina, Spreewald se često naziva “njemačkom Venecijom” zbog svojih krivudavih kanala kroz bujne zelene šume.


Autor naslovne fotografije: © VENUS MAJOR from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave