Kako pametno putovati?

Autor članka:
Podijeli:

Pametno putovati znači pripremiti se

Svaka je destinacija specifična, o čemu treba misliti unaprijed.

Dobro je istražiti destinaciju prije polaska. Informiraj se o kulturi, običajima, eventualnim zakonima koji su bitno drugačiji nego u zemlji u kojoj živiš te promijeni, barem manju, količinu novca u lokalnu valutu jer to uvijek može dobro doći.

pametno putovati
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Odjećom i ponašanjem se treba prilagoditi zemlji u koju idemo. Treba znati što odjenuti, kako bi se prilagodili mjestu na koje idemo, a pogotovo vremenskim prilikama. Negdje na planeti je uvijek ljeto, a negdje zima. Postoje dobre aplikacije na telefonima koje mogu dati uvid u trenutnu i dugoročnu prognozu te primjereno tome treba odabrati odjeću.

Priprema za put

Važno je fizički se pripremiti. Ako ne putuješ na odmor na kojem će glavna zanimacija biti ležanje na plaži, dobro je biti fit i u snazi. Većina putovanja su fizički zahtjevna. Od transfera na velikim aerodromima, teške prtljage pa do hodanja i probijanja kroz razne oblike transporta na odredištu.

jogger
Photo by Jane Sundried on Unsplash

Putovanja služe odmoru, punjenju baterija i stjecanju novih iskustava. Iako im prethodi istraživanje i priprema, kada idete na put u nepoznato, neke predrasude treba odbaciti. Svako putovanje je novo iskustvo i nosi nove poglede i znanja koja mijenjaju i šire pogled na raznolikost i svijet.

Nije dobro previše privlačiti pažnju. Nakit i oskudna odjeća, koja kod nas može biti normala, negdje privlače nepotrebnu pažnju. Zlato, skupi satovi i torbice se nikada ne nose na put, osim ako idete na party u Cannes. Nepotrebna pažnja privlači lopove. Kofere treba dobro označiti kako biste ih prepoznali iz daleka jer su mnogi slični i lako dolazi do zamjena na aerodromima.

Kopije dokumenata

Zašto je pametno uložiti u putno osiguranje i što ono podrazumijeva?

Dobro je imati fotokopije dokumenata, a pogotovo putovnica. To putnika može spasiti od neugodnih i dugotrajnih procesa u nekoj stranoj zemlji ako iz bilo kojeg razloga ostane bez dokumenata. Jedini način dokazivanja će biti kopija putovnice, vozačke, osobne karte i  zdravstvene kartice. Svakako preporučujem putno osiguranje koje traje koliko i putovanje ili čak godišnje. Bez osiguranja možeš bankrotirati ako ga nemaš.

Javni wifi može biti vrlo opasan pa treba paziti na što se spajamo. Važno je spojiti se i odjaviti s wifia nakon što obavimo potrebno. Što smo duže prijavljeni na “public wifi” to je lakše hakirati naš uređaj.

pametno putovati

Otvorene cipele, sandale i natikače mogu biti vrlo nepraktične. Mnogi se osjećaju najugodnije kad nose tenisice, a u mnogim zemljama savjetuju vas da nosite cipele i nikako sandale ili bilo kakvu otvorenu obuću.

Hotelski sefovi su najbolja opcija za sigurnu pohranu vrijednosti, no treba imati na umu da niti to nije 100%. Više se puta dogodila provala u sefove po sobama. I sam sam to doživio u dobrom hotelu na Copacabani u Riu. Noćni čuvar je provalio u nekoliko sefova i pobjegao s plijenom.

I još nekoliko savjeta

Nacionalna zastava zemlje iz koje dolaziš na odjeći je značajka koja ne bi trebala biti javno izložena, jer nikada ne znaš kakvu reakciju može izazvati. Svugdje postoje ekstremisti bez obzira radilo se to o susjednim zemljama ili Ibizi ili Mykonosu. To se jednako odnosi na naše zastave, ali još više na američke ili engleske.

cipele
Photo by Arnel Hasanovic on Unsplash

Ne držite u ruksaku na leđima vrijedne stvari. Karakteristika je to tipičnog turista koji su omiljena meta lopova na prenapučenim turističkim destinacijama. Vrijednosti se nose u torbici oko vrata ili oko pasa kao što ja to činim.

Pazite na stvari

Skupu tehniku poput mobitela, kamera i fotoaparata danas svi imamo i teško možemo bez nje, ali na putu je uvijek imajte na oku i budite oprezni. Pazite gdje je i koliko oprezno koristite. Ako imaš skupi uređaj i trebaš razgovarati, nasloni se leđima na zid i tako obavi razgovor. Najlakše je uzeti uređaj iz ruke s leđa dok se razgovara.

Jeftini smještaj može biti u lošim kvartovima pa je dobro u naprijed upoznati se s karakteristikama lokacije.

Mapa svijeta
Photo by Christine Roy on Unsplash

Ne znači da će se na putovanjima dogoditi bilo što loše, no dobro je znati što se može očekivati i kako postupiti. Od lokalne policije ne očekuj veliku pomoć, bilo to u Americi ili Keniji. Njima se ne da baviti s takvim problemima, a niti imaju načina kako loviti lopove.

Kad sam išao u noćni izlazak u velikim gradovima Južne Amerike nosio bih sa sobom kreditnu karticu, osobnu kartu koja moje poslužiti za identifikaciju te 50 dolara ili toliko u lokalnoj valuti. Ako dođe do napada i prijetnji na ulici lopovima treba nešto dati da budu zadovoljni i odu. Odgovor “nemam ništa” nije dobar za nikoga.

Putovanja su za mene nešto najljepše u životu. Učenje, razumijevanje i škola života. Znatiželja je ta koja me čitav život tjera uvijek ponovo na put.

Nove objave