Travel AdvisorTravel Advisor

Kako pokrenuti turizam usred pandemije: Hrvatska primjer u Europi

Hrvatska je uspješan primjer ponovnog pokretanja turizma u Europi

S gotovo 14 milijuna turista u 2021. godini, Hrvatska je doživjela uspješnu turističku godinu dosegnuvši 75% brojki iz 2019. godine koja je bila rekordna za hrvatski turizam. ECTAA ju je označila kao poželjnu destinaciju za 2021. godinu te je ova organizacija turističkih agenata i turoperatora sretna što je mogla pridonijeti ovom uspjehu.

Hrvatska turistička zajednica objavila je kako je u 2021. godini bilo 77% više dolazaka nego 2020., dok su noćenja porasla za 55%. Najpopularnije destinacije bile su Zagreb (638.000 dolazaka), Rovinj (549.000), Dubrovnik (543.000), Split (529.000) i Poreč (431.000). Štoviše, Hrvatska je tijekom ljetnih mjeseci 2021. ostvarila više prihoda od stranih turista nego ikada prije u povijesti.

© Maja Vujić

Hrvatska: atraktivna, sigurna i spremna destinacija

Očito je predanim i kvalitetnim radom svih turističkih kompanija u Hrvatskoj država zadržala status kvalitetne, sigurne i dobro pripremljene destinacije. Paralelno, zahvaljujući potpisanom sporazumu, ECTAA je promovirala Hrvatsku među 70.000 turističkih agenata i turoperatora diljem Europe. Posebno su isticali raznolikost putničkih i turističkih proizvoda koje zemlja nudi, pružajući posjetiteljima prekrasnu prirodu, impresivnu baštinu i finu gastronomiju.

Zahvaljujući tituli poželjne destinacije, ECTAA je na mnogo načina podržala inicijative HTZ-a za pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne i sigurne turističke destinacije. Također, ECTAA je održala i uspješnu konferenciju u Zagrebu. To je bila idealna prigoda da se nacionalni delegati ECTAA-e upoznaju s mjerama koje imaju za cilj da turističko iskustvo učine sigurnim i ugodnim na destinaciji te da počnu istraživati buduće aktivnosti hrvatskih turističkih agenata i turoperatora.

© Miha Rekar

Isplatila se predanost dionika pružanju najboljih usluga korisnicima

Prema riječima Erica Drésina, glavnog tajnika ECTAA-e: “Ovaj uspjeh nije iznenađenje. Vidjeli smo istinsku predanost svih dionika pružanju najboljih usluga korisnicima i to se isplatilo. Osim toga, ljudi danas žele i putovati i biti uvjereni da mogu uživati u sigurnom putovanju. Hrvatska je potpuno razumjela tu novu potrebu. Jasnoća i kvaliteta pruženih informacija vode put do ovih iznimnih rezultata.”

© Peter Jan Rijpkema

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePrljavi grad u koji se ne želim vratiti
Next articleCondé Nast: Tokio bi 2045. godine mogao imati neboder visok jednu milju