Kako otvoriti pjenušac?

Autor članka:
Podijeli:

 

Kada je u pitanju malo svečanija prigoda i posebno društvo, pjenušava vina uvijek su dobar izbor. Treba znati odabrati pravo pjenušavo vino, pravilno ga čuvati, ali i kako otvoriti pjenušac i poslužiti ga.  Treba paziti i kako pjenušac nazivamo. Kada kažemo Šampanjac misli se isključivo na pjenušavo vino proizvedeno u francuskoj regiji Champagne!

Pjenušava vina kruna su svake svečanosti, pa tako i proslave Nove godine. Pravo je vrijeme da naučimo i kako ga pravilno poslužiti.

Kako otvoriti pjenušac

Oznake razine slada u pjenušcu su od potpuno suhog do sve slađih: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, Demi sec, Doux. Pjenušava vina mogu biti prirodna i gazirana.

Po načinu proizvodnje pjenušci se djele na tri vrste:

-Tradicionalna ili klasična metoda (šampanjska metoda) kod koje se drugo vrenje odvija u boci.

-Charmat metoda pri kojoj se drugo vrenje odvija u čeličnom tanku.

-Gazirani pjenušci kod kojih se u vino upumpava ugljični dioksid.

Kako otvoriti pjenušac

Za uživanje u pjenušcu treba uvijek odabrati  visoke, duguljaste čaše, jer dulje zadržavaj okus i zadržavaju aromu.

Pjenušava vina posebna su vrsta vina sa određenom količinom ugljičnog dioksida, koja pri otvaranju boce stvarju pjenu. Vino se u zatvorenoj boci nalazi pod tlakom. Zbog prisustva ovog spoja pjenušava vina imaju rezak i osvježavajući okus, i to im je osnovna karakteristika. Proizvode se od kvalitetnih i visokokvalitetnih sorti grožđa.

Kako otvoriti pjenušac

Kako ispravno otvoriti pjenušac?

Ne servira se bez razloga pjenušac uvijek  u posudi s ledom. Da bi se spriječilo prskanje pića  kad otvorimo bocu, svaki pjenušac mora biti dobro rashlađen. Temperatura bi trebala biti oko 6 do 8 stupnjeva.

Bez trešnje. Nakon što otklonite foliju i žicu sa čepa, rotirajte bocu jednom rukom, a drugom čvrsto držite čep. Tlak će gurati čep prema van. Cijelo vrijeme držite blagi pritisak na čepu da ne bi izletio prije vremena.Ovako će čep će izaći sam bez eksplozije, a i neće biti bespotrebnog prolijevanja vrijedne i ukusne tekućine.

Kako otvoriti pjenušac

Hladno boca što je doneste u toplo okruženje smoči zbog kondenzacije. Da bie mogli sigurno držati bocu omotajte ubrusom.

Nikad, baš nikad nemojte mućkati bocu, osim ako niste na pobjedničkom postolju Formule1. Tako se stvara dodatni tlak, a pjenušac će kad ga otvorite otvori biti ishlapljen i izgubiti na okusu i kvaliteti.

Nove objave