Travel AdvisorTravel Advisor

Proglašena je pandemija: Kako se ponašati da bi se zaštitili?

Kako se ponašati da bi se zaštitili?

Sami sebi možemo najviše pomoći

Novi Corona virus pravim imenom SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest Covid-19 je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemijom 11.3.2020.
Ako se nađete negdje na putu ili ste ostali kod kuće, dobro je znati što više o osobnoj zaštiti. Nitko vas ne može zaštiti kao sami sebe.

Maske za lice ne štite

Korisne zu za one bolesne jer će tako manje širiti virus na druge. U apotekama su cijene porasle u nebo, bez nekog razloga. Postoji vrlo ograničeno djelovanje tj. korist razlog je da su labave, ne pokrivaju oči I ne mogu se dugo nositi. Trebale bi se vrlo često mijenjati jer postaju vlažne. Prilikom hunjavice treba čistiti nos s maramicama koje treba koristiti I prilikom kihanja. Odmah nakon uporabe treba maramicu staviti u zatvorenu kutiju.

Stalno prati ruke

Ruke treba prati svaki put nakon što ste dirali predmete koje su dirali I drugi. Peru se dvadesetak sekundi uz upotrebu sapuna ili dezinficijensa. Dobro je paziti da se ne približite drugim ljudima na najmanje metar. Nije poželjno rukovati se. Naročito treba paziti da se prstima ne diraju sluznice jer one su vrata za ulaz virusa u organizam.
Nije dokazano da pomaže ako se jede češnjak, piju alkoholna pica uobičajene jačine, grgljanje I ispiranje grla alkoholnim preparatima, ulje od sezama ili kokain.

Virus i domaće životinje

Virus se ne prenosi putem domaćih životinja? Ne postoji dokaz za da je to tako prema WHO. U Hong Kongu je zamijećeno da su psi bili pozitivni na testu, no nisu prenijeli virus na ljude. Za sada nema dokaza koji bi potvrdili niti za niti protiv te tvrdnje.Nakon diranja životinja treba obavezno prati ruke. Vjeruje se da je virus prenesen sa životinja na ljude na tržnici u gradu Wuhan u Kini. Slično je bilo I kod zaraza s virusima Ptičje gripe, Ebole I Sarsa.

Virus je rijetko smrtonosan

Uglavnom su simptomi blaži kao što je suhi kašalja, povišena temperature te se očekuje da se pacijent oporavi. Nekima stvara velike probleme kao što je upala pluća I problem s disanjem. Tada može biti smrtonosan. Djeca I mladi imaju vrlo slabe simptome.
Vjeruje se da se najviše šiti kapljičnom infekcijom koja nastaje kašljanjem I kihanjem. Maknite se od takvih ljudi jer to je najbolja zaštita. Ne postoji djelotvoran lijek niti cjepivo. Antibiotici nisu djelotvorni. Radi se na razvoju cjepiva, no za sada ne postoji. Najosjetljiviji prema virusu su kronični bolesnici koji pate od astme, srčanih bolesti, raka I dijabetesa.
Ako jedete kinesku hranu, osjećajte se sigurno.

Rizik je najveći ako ste u blizini zaražene osobe unutar dva metra duže od petnaest minuta. Kako se ponasati da bi se zastitili?  Najbolje je za sada reducirati izlaske u gužve, raditi od kuće I izbjegavati zatvorena mjesta u kojima je puno ljudi. Najveće posljedice trpi turizam.

Nije najbolje vrijeme za putovanja, no i to će se vratiti. Noni sok podiže imunitet pa probajte.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleNovi Zeland: Što trebate vidjeti tijekom putovanja u zemlju Kiwija
Next articleZnate li da nebom lete prazni avioni koji samo prže gorivo?