Travel AdvisorTravel Advisor

Kako se vratiti u Zagreb iz Bangkoka u doba krize zna Karlo

 

Vratio si se s dugog puta po Aziji. Gdje si sve bio i kada je putovanje je počeo?

Da, upravo sa se nedavno vratio iz Azije, točnije iz Bangkoka gdje sam proveo posljednjih nekoliko tjedana. Na ovom putovanju kroz Aziju posjetio sam Tajland, Kambodžu, Vijetnam, Mianmar i Indiju.
Put je započeo krajem studenog prošle godine kada sam se zaputio u Budimpeštu, nakon toga prema Oslu i iz Osla 2.12 letio sam za Bangkok.

To ti je bilo prvo tako dugo putovanje?

Ne, počeo sam putovati prošle godine kada sam se zaputio u Tajland na 40 dana, tada je ujedno bio i moj prvi let avionom u životu.

Gdje ti se najviše sviđalo?

Na ovom putovanju najviše me se dojmila Indija. Dugo sam se pripremao psihički za Indiju, ali ipak me je uspjela ostaviti bez teksta. Volim nered, volim kaos, volim buku, indijska hrana je odlična, puna začina i mirisa tako da se uskoro opet vraćam. Uz Indiju ovdje bio htio spomenuti i Mianmar koji još nije toliko razvijen kao njegovi susjedi. Zemlja prekrasnih ljudi, nevjerojatne prirode i zalazaka sunca.

Na kraju si završio u Tajlandu.

Sama drama nije započela odmah već kako su dani prolazili tako su se novosti izmjenjivale. Pratio sam razvoj situacije i pokušao odabrati najbolju opciju za sebe.

Kada sam krenuo na putovanje u studenom prošle godine ni u snu nisam mogao pomisliti da ću putovanje ovako zavrišti. Na ovo putovanje otišao sam samo s jednosmjernom kartom, tako da kartu za povratak nisam imao. Kada sam stigao u Bangkok iz Indije sredinom mjeseca ništa nije slutilo da se nešto ovakvo može dogoditi, život je tekao sasvim normalno prvih nekoliko dana. Imao sam kupljene karte(u) koje sam kupio nakon što sam se vratio u Tajland. Prvu sam kupio za London preko Abu Dhabija međutim Etihad je 25.3 obustavio svoje letove i moj let za 27.3 bio je otkazan.

Kako se vratiti u Zagreb?

Idućeg jutra kupio je novu avionsku kartu, ovog puta kompanije Turkish Airlines, kojom se trebao prevesti do Zagreba preko Hong Konga.  Istog dana iza 15 sati objavljene su informacije kako je Hong Kong odlučio zatvoriti granice.

Nakon dvije kupljene karte i potrošenih novaca (dobit ću povrat) ja i dalje nemam kartu za kući i preostalo mi je samo jedno, otići na aerodrom i kupiti kartu prije samog leta. Došao sam na aerodrom iza 10 h i od tog trenutka kreće avantura. Nakon čekanja u redu na šalterima raznih kompanija rečeno mi je da je sve rasprodano , ali da dođem na večer prije letova. Možda se oslobodi koje mjesto.

Put preko Moskve

Iza 21 sat ponovo dolazim i prolazim pokraj Aeroflotovog šaltera i vidim da je check in završio ali ljudi i dalje razgovaraju s djelatnicima. Pozorno ih slušam dok razgovaraju i čujem kako kažu da postoji još nekoliko mjesta u avionu. Ispred mene stoji četveročlana obitelj iz Rusije, nakon pet minuta razgovora zaključuju kako im je cijena prevelika za njih četvero. U tom trenutku dolazim ja na red, stjuardesa me odmah upita do dakle želim ići, počnem nabrajati nekoliko gradova u Europi. Odgovora mi kako trenutno lete na samo nekoliko destinacija u Europi (Bruxelles, London, Madrid).

Nakon minute nalazim potvrdu da će me pustiti u Bruxelles ako im pokažem kartu za Zagreb. U tom trenutku upitam stjuardesu imam li šanse stići do GATE-a do 22:00  (Onaj tko je bio u Bangkoku zna kako je velik aerodrom, a moj GATE G je skroz na samom kraju i od ulaska u Duty Free Zonu ima 15 minuta laganog hoda do tamo, a ja imam sveukupno 15 minuta da obavim kontrolu, imigraciju i uspijem stići do tamo. Na to mi je samo odgovorila „Hoćeš ako ćeš trčati“.

Ipak si se sretno vratio. Kako je prošao ulazak u Hrvatsku?

Da, nakon 60 sati puta, tri aviona i četiri aerodroma uspješno sam dotakao zagrebačko tlo.
Iskreno iz mog iskustva, nikad brže nisam prošao kontrolu. Pitali su me otkuda dolazim, gdje sam sve boravio posljednjih 14 dana, tražili su me adresu gdje ću obavljati samoizolaciju i broj za kontakt.
Također upitali su me jesam li upoznat sa samoizolacijom na što sam ja odgovorio da jesam. Sve je bilo riješeno u roku od tri minute.

Do kada si u izolaciji?

Kako se vratiti u Zagreb? U izolaciji sam do 10.4. tada će biti 14 dana otkako sam stigao u Hrvatsku. Na kraju je ispala odlična avantura, samo nikako nisam očekivao da ću putovanje na takav način završiti, ali pomirio sam se time.
Planovi za dalje su kad se smiri ova situacija definitivno se vraćam u Indiju na duži period, također onda planiram posjetiti Nepal i Šri Lanku.

Karlo na Instagramu

Travel Advisor putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Kako se Bali oporavlja od turista.

Previous articlePut kroz Knin: Skrivena jezera, slapovi i napušteno selo gdje je ubijen kralj Zvonimir
Next articleRijeka: Što vidjeti i gdje popiti dobru kavu u gradu koji teče