Kamperi i kampiranje

Autor članka:
Podijeli:

Kamperi i kampiranje

„Dobar dan ! Nešto sam slušao na radiju o kamperima i čini mi se da bi to moglo biti lijepo. Našao sam Vas na internetu i imam par pitanja, jer ja baš ništa ne znam o tome. Čuo sam da ne smijem spavati unutar kampera ako nisam u kampu ??!! Mogu li ja voziti kamper sa B kategorijom?“

Kamperi i kampiranje

Ovako otprilike počinju razgovori sa najvećim brojem naših novih klijenata koji razmišljaju o kampiranju. Veliki broj Hrvata o kampiranju zna vrlo malo ili ništa, odnosno imaju totalno krive informacije.  Po kojekakvim forumima se objavljuje puno poluinformacija.

Ili drugo pitanje: „ Došao sam vidjeti što mi se više isplati. Kamper ili soba/apartman?

Kamper i kampiranje ne spada više u kategoriju jeftinog sindikalnog odmora. Ako razmišljate o tome što se više isplati, kampiranje ODMAH izbacite iz svih kombinacija. Kamperi i kampiranje su stvar izbora i načina života.

Kamperi i kampiranje

Kampirati se može na više načina – kamper, kamp kućica, šatori, mobilne kuće. U zadnje vrijeme se javlja i glamping. Svi ti načini kampiranja imaju samo jednu poveznicu, a to je kamp. Međutim, osim što svi budu na jednom mjestu,  sve je totalno različito.

Kamper i mobilna kuća su dva totalno različita načina kampiranja. Da nisu i jedni i drugi u kampu, rekao bih da apsolutno nikakve poveznice nemaju. Kamper i kamp kućica su nekako najsličniji, ali opet bitno različiti po načinu putovanja, korištenja vozila i odmora, pa se usuđujem reći da, kamper i kamp prikolica nemaju veze jedno s drugim.

Kamperi i kampiranje

Usporedbe pokazuju prednosti i nedostatke na obje strane, ali je definitnvno da kamper ima daleko više prednosti u odnosu na kamp prikolicu. Samo sa kamperom ste zaista neovisni i možete ići kamo želite. Sve ostalo je manje ili više uvijek vezano samo uz kamp. Konačno, kamperi se daleko najviše prodaju i koriste. Prodaja im konstantno raste, što baš i nije slučaj sa kamp prikolicama.

Ovaj puta ću malo probati pojasniti pojam KAMPER I KAMPIRANJE. Odnosno, putovanje sa kamperom.

2. Smijem li voziti kamper sa B kategorijom?

Najveći broj današnjih kampera se danas vodi kao osobno vozilo , kategorije M1, za kampiranje i stanovanje. Dakle, ukoliko je kamper ukupno dozvoljene mase do 3500kg, bez obzira što je dugačak i do 7,5 metara, svatko tko ima položen vozački ispit i B kategoriju, može upravljati sa takvim kamperom.

Naravno, uz B kategoriju će vam trebati i nešto osjećaja za prostor i veličinu vozila. Dok vozite kamper morate paziti na puno više stvari nego sa malim autom. Prazan kamper teži uglavnom 2900-3100kg.  Kad se uselite u njega, težak je u pravilu cijelih 3500kg , pa i više. Upravljate vozilom koje je duplo, pa čak i više od toga, teže nego vaš osobni auto.

Kamperi i kampiranje

Dakle, treba razmišljati da se sa tako velikim vozilom treba i zaustaviti. Popeti se na neki planinski prijevoj nije problem, ali može nastati problem pri spuštanju. Treba znati kočiti i motorom. A postoji i ona stara, kojom brzinom uzbrdo, istom tom brzinom i niz brdo.

Malo više pažnje i sve će biti sve u redu. Nije baš zgodno da se kamper ošteti, jer popravci mogu biti prilično skupi.

Naravno da postoje kamperi za koje morate imati i C kategoriju, ali oni su puno skuplji, rjeđi i u pravilu ih nema u ponudi za najam.

Kamperi i kampiranje

2. Mi smo dvije četveročlane obitelji i htjeli bi zajedno putovati sa jednim kamperom…eh, i da možemo staviti u kamper „kinderbet“ ?!

Bilo je i takvih pitanja. No, kamperi nisu ZET-ovi autobusi. Gore sam naveo da su kamperi vozila ukupne mase do 3500kg, namjenjeni su za putovanje i spavanje 2-7 osoba. Još nisam vidio kamper M1 kategorije namjenjen za 8 osoba. Kad vidite da je neki kamper namjenjen za 6 osoba, ako želite opušteno i komotno putovati, odmah odbijete 2 osobe.

Kamperi i kampiranje

Dakle, takav kamper je optimalan za 4 osobe, bez obzira da li se radi o odraslim osobama ili djeci. Što više, dijete sa svojim igračkama i opremom, zahtjeva više prostora nego odrasla osoba.  Što više kreveta ima u kamperu, to znači da je kamper unutra skučeniji i da je boravak u njemu manje komforan nego u kamperima koji su namjenjeni za manji broj osoba.

Najljepše je kad su u kamperu 2-3 osobe. U kamperu koji je namjenjen za 4 osobe, najljepše je za dvoje, više od četiri osobe u kamperu za 6 ili 7 osoba je muka. Osobito na dužim putovanjima.

3. Mi bi željeli čim manji kamper ! Ništa veliko…

U biti je to poruka, mi ne bi platili puno i malo bi se skrivali po gradovima da ne plaćamo kampove. Kamperi nisu namjenjeni za vozikanje po gradovima i u gradu su kao slonovi u staklani.  Vrlo često imate i znakove zabrane za kampere, pa širi centar grada treba izbjegavati.

Mali kamperi su vrlo često skuplji od „velikih“ kampera ako govorimo o B kategoriji do 3500kg.  I pružaju bitno manji komfor od recimo, normalnih kampera.

Kamperi i kampiranje

4. Čuo sam da ne smijem spavati u kamperu ako nisam u kampu !!

Naći će te na pojedinim web stranicama vezanim za camping popise država gdje je navedeno, gdje je i što, dozvoljeno, odnosno, zabranjeno.

No, stvarnost je slijedeća. Prvo, ne treba miješati kampiranje i noćenje. Najčešće je zabranjeno  kampiranje van kampova. Dakle, nije dozvoljeno da se parkirate uz cestu, do mora, izbacite tendu, stol, stolice, roštilj i tamo boravite dan, dva ili više. To je kampiranje.

No, ukoliko vozite od točke A do točke B, noć je, kasno je i umorni ste, nitko vam nema pravo zabraniti da stanete na parking uz cestu/na autoputu, gdje najčešće staju i kamioni, i da tamo prenoćite.

Na autocestama često vidite upozorenja, ako ste umorni stanite i odmorite! Umoran vozač ugrožava sigurnost svih sudionika u prometu. U čemu je onda problem ako onda stanete i prespavate u kamperu na parkingu uz cestu? Ako vidite znak zabrane za kampere, nemojte parkirati na tom mjestu. Što više, na velikom broju parkinga uz autoceste imate striktno označena mjesta rezervirana za kampere !!

Držeći se gore navedenoga, nikad me nitko i nigdje nije pitao zašto noćim van kampa! A prošao sam u 15 godina sa kamperom jako, jako puno. Što više, ako je sezona, na tim parkinzima uz cestu će već biti više kamp vozila i nećete biti jedini. Dalje, ako je kasno, iza 22—23h nitko vas neće niti primiti u kamp.

Kamperi i kampiranje

U Hrvatskoj od 1.10.-1.5. najveći broj kampova ne radi. Gdje da onda spavate? Kampovi ne rade, a zakonom zabranjeno kampiranje/noćenje van kampa. I još na masu mjesta znak zabrane za kampere. Apsurdi, ali to je tako.

U normalnim zapadnim zemljama postoji bezbroj Stellplatz ili kamp odmorišta. To su najčešće najobičnija označena parkirališta za kampere. Negdje se naplaćuju 5-10€, a najčešće su potpuno besplatna. Ako se naplaćuju, imate uređaj za naplatu parkinga, platite i nitko vas neće ometati. Boravak je najčešće ograničen na 1 do 3 dana maksimalno.

Dakle, nema kampiranja 7 dana. Obzirom da je to, kako sam rekao najčešće besplatno, nema recepcije, nema ograde, najčešće niti sanitarnih čvorova. Ako je malo bolje odmorište, uz naplatu će te moći natočiti vodu, priključiti se na struju, isprazniti WC kazetu i otpadnu vodu. Kod nas postoji nekoliko „kamp odmorišta“ od kojih su nekoliko njih u biti , mali kampovi. Navodno ih uz ove male kampove ima ukupno 15.

Kamperi i kampiranje

Razlika u odnosu na normalne zemlje je da se kod nas svaki boravak u tim kamp odmorištima naplaćuje, plus boravišna taksa. Cijene su nerijetko i do 25€ po danu. U usporedbi sa Njemačkom, ultra skupo! Za te novce u Njemačkoj i Francuskoj možete boraviti u kampu.

Inače, postoje prave kamperske navigacije u kojima imate upisane sve kampove i kamp odmorišta. Za sve ostale, postoje aplikacije za pametne telefone u kojima će te naći isto tako puno informacija o mjestima gdje možete prenoćiti i po kojoj cijeni.

Najmanje ugodna varijanta je skrivati se po „grmlju“.  Ali, i to je stvar izbora. Minimalizam.

Kamperi i kampiranje

Definitivno je najbolje svaku noć provesti u kampu. Zbog sigurnosnih razloga , komfora i mogućnosti servisiranja kampera. U pojedinim državama, u nekim njihovim regijama, zbog sebe i svoje sigurnosti trebate ići u kamp. I osobno ću bez obzira na zakone, kad putujem kamperom, uvijek nastojati svaku noć prenoćiti u kampu , ili bar na kamp odmorištu (stellplatzu).

No, sva ta pravila i zakone objavljene na pojedinim portalima, primite na znanje, sve uzmite sa rezervom, i gledajte što i drugi sa kamperima rade. Zakoni i stvarnost vrlo često nemaju veze jedno s drugim.

I gdje god da jeste, uvijek sve počistiti i ostaviti uredno mjesto na kojem ste prenoćili.

Kamperi i kampiranje

5. Koliko kamper troši? Ja ne bih onog što ima grbu iznad kabine, jer sam čuo da puno troši !

Najudobnija i najljepša brzina kampera na auto putu je 90-100km/h. Tako možete proći i sa 10tak litara na 100km. Svakih 5km brže će vam odnijeti 1,5 litru više, pa ako vozite 130km/h računajte i na potrošnju 16-18 litara. Uz to komfor vožnje će biti bitno narušen. Biti će te nervozni, suputnici će se tresti , turbolencije kod mimoilaženja sa kamionima i busevima vrlo jake.

Kamperu baš i nije mjesto na autoputu, jer ništa ne vidite i nije zanimljivo. No, ako ste već na auto putu, 95-100km/h i mirno krstarite, potrošnja bilo kojeg kampera će biti vrlo slična. Ako govorimo o novim kamperima, onda oni koji su napravljeni na Renaultu Masteru i na Fordu Transitu, troše i do dvije litre manje od Fiata Ducata koji je najrašireniji kao osnova na kojem se rade kamperi.

No, autoputem do 100km/h ili regionalnim cestama 60-80km/h, možete proći sa 10-11 litara na 100km. Jedan njemački magazin za kampere je napravio usporedni test. Dva potpuno ista kampera su poslali na put od Munchena do Hamburga. Jedan je smio voziti do 100km/h , a drugi je trebao držati tempo 130km/h. Ovaj brži je došao u Hamburg sat vremena prije ovog sporijega i potrošio je 50% više goriva. Jurnjava donosi stres, sigurnost je bitno narušena , a i potrošnja je bitno veća. Dakle, zaboraviti na jurnjavu sa kamperom, jer zaista nema nikakvoga smisla.

Kamperi i kampiranje

6. Ja bi neki zimski kamper ! Ne onaj za ljeto!

Često se susrećem sa takvim izjavama i pitanjima. Danas ne postoje zimski i ljetni kamperi. Svaki se može koristiti i po zimi. Nikome neće biti zima ako je sve ispravno, samo je pitanje koliko dugo će izdržati plinska boca. 2-3 dana , 5-6 dana ili više.

Skuplji kamperi su bolje pripremljeni za zimske izazove, jeftiniji nešto slabije. Kakvi god bili, i jedni i drugi će odlično poslužiti za vikend boravke na snijegu. Za duže boravke i jedni i drugi zahtjevaju malo ozbiljnije pripreme. Jeftini kamperi zahtjevaju malo više dodatne opreme i više novaca, a skuplji malo manje dodatne zimske opreme.

Kamperi najviše gube toplinu kroz kabinu vozača i taj prostor bi trebao biti dobro dodatno izoliran.  Izvana , ali i iznutra. Najveći broj kampera ima plinske kombi grijalice, a postoje i grijači na naftu.

U težim vremenskim uvjetima, uz dobre zimske gume, bolje prolaze kamperi sa zadnjim pogonom i duplim kotačima. Kamper je najviše opterećen na zadnjem kraju, pa je lakše sa zadnjim pogonom probijati snijeg. Uzbrdica, snijeg, prednji pogon i teret na zadnjem kraju, nije baš najsretnije rješenje.

Kamperi i kampiranje

7. Mi bi uzeli kamper na 7 dana i želimo ići do Španjolske!

Nikako ne planirati daleka putovanja na par dana. Nikako ne računati da vozite 130km/h, pa će prosjek biti 100km/h. Danas to više ne prolazi niti sa malim , bržim autom . Prosječna brzina na autoputu će vam biti oko 65km/h. Dakle, za 12 sati vožnje, ako pređete 700km, biti će te maksimalno iscrpljeni , a suputnici još i više. Ako imate 7 dana na raspolaganju, nikako ne planirati rutu dužu od 1500km.  U suprotnom, najviše vremena će te provesti za volanom i u vožnji, a nakon putovanja trebate uzeti dodatni odmor za oporavak.

Cilj putovanja sa kamperom je putovanje i uživanje, a nikako putovanje i mučenje. I ako svaki dan mijenjate lokaciju boravka, nikako ne voziti više od 2-3 sata dnevno. Sporednim cestama otkrivate nepoznate atrakcije, neplanirano stajete, vrijeme prolazi i plan se mijenja iz sata u sat. Nervoza i kamper ne idu zajedeno. Ostavite si vremena za razgled atrakcija, relaksaciju uz kamper, negdje u kampu , uz rijeku , jezero ili more.

Koliko ste se puta vozili iza kampera i pitali se “pa zar ovaj ne može malo brže?“ Može, ali ne želi. U suprotnom bi putovao malim autom i spavao po hotelima.  Kamper je stvar izbora i način života.

Kamperi i kampiranje

7. Vrste kampera

  1. Takozvani VAN-ovi kamperi izvedeni iz kombi (furgon) vozila, najčešće su namjenjeni samo za dvije osobe.
  2. Modeli sa grbom iznad kabine, tzv.alkoven modeli koji su popularni za višečlane obitelji . Rade se na bazi kombi vozila i kamiona.
  3. Njihovi blizanci, modeli bez grbe iznad kabine se zovu poluintegrirani modeli.
  4. Tzv. Integrirci- integrirani modeli . To su uglavnom najskuplji modeli,  koji imaju veliko prednje staklo, kad ne možete prepoznati što je ispod oklopa…Fiat, Ford ili nešto drugo.

Rade se na šasijama kombi vozila, kamiona i autobusa.

Kamperi i kampiranje

  1. Podvarijanta vanova su kamping busevi. Manja kombi vozila , koja nemaju kupaone, toaleta i bitno su manji od klasičnih kampera, jer im je baza/šasija manja od klasičnih kampera. Sve je u tim kamperima minimalizirano, pa i komfor, a koštaju jednako ili više nego klasični , normalni kamperi.
  2. Postoje i pick up vozila sa nadogradnjama koje su mogu micati sa vozila . Izgledaju kao neki mini alkoven modeli.

Marketinški nazivi za neke od gore navedenih modela kao što su CUV, crossover i sl. ne mijenjaju ništa u osnovi gore navedene podjele. Ljudski um smisli svašta , te se nerijetko pojavljuju i kojekakve čudne izvedbe vozila koje su namijenjene kampiranju.

Kamperi i kampiranje

8. Zašto je najbolje ići u kampove i kada je najbolje putovati?

Preporuka je putovati u pred i posezoni. Tad je sve jeftinije , a i ne morate razmišljati o rezervacijama parcela u kampovima , te samim time bitno ležernije putujete. Potpuno ste flexibilni , bez striktno zadanih planova i rokova.

Kamper  može samostalno funkcionirati. Ima svoj spremnik čiste i otpadne vode, dodatnu bateriju za „dnevno-spavaći boravak“ , WC kazetu, ali svemu jednom dođe kraj. Spremnici vode su cca 100 litara, baterije nisu elektrane, te je odlazak u kamp najjednostavnije rješenje da se napravi servis na kamperu . Što to znači ? Svaki kamp ima servisnu zonu i tamo možete isprazniti spremnik otpadne vode, napuniti spremnik čiste vode, i isto tako isprazniti WC kazetu koja je zapremine od cca 20 lit.

Kamperi i kampiranje

Ako izbjegavate kampove, servisiranje kampera je puno teže. Zabranjeno je i nije ekološki ispuštati otpadnu vodu u okoliš, a da ne govorimo o ispuštanju fekalija. Što je više osoba u kamperu, autonomija je manja. Što više, kamperi koji su namjenjeni za više osoba, nerijetko imaju manje spremnike vode nego oni za manje osoba, a samim time i manju autonomiju. Sve je vezano sa ukupnom dozvoljenom masom od 3500kg i B kategorijom.

U kamperu  sve funkcionira na 12v, i ako niste priključeni na 220v, nije moguće koristiti fen niti bilo koji drugi uređaj koji treba 220v. Za to postoje neka rješenja, ali o tome drugom prilikom. U kampu se možete tuširati koliko vas volja , na raspolaganju je više tuševa i WC kabina nego u kamperu. Dakle, kamp pruža puno toga i omogućava još veću slobodu i užitak boravka u kamperu.

Kamperi i kampiranje

9. Kupiti ili unajmiti kamper?

Ako imate dovoljno slobodnog vremena i novaca, svakako bi trebali kupiti kamper. A, ako je vrijeme problem, a novac nije, onda je svakako bolje unajmiti kamper.

Nekoliko je firmi u Hrvatskoj koje se bave iznajmljivanjem kampera, pa je na vama da odlučite koji kamper i od koga želite. Neki to rade super profesionalno , a neki amaterski. Iznajmljivač koji vam ne posveti puno vremena kod predaje kampera da bi vam sve do u detalje objasnio, vjerovatno ni sam ne zna puno o kamperu, pa tada možete očekivati da neki sustavi u kamperu i ne rade.

Niti iznajmljivač vam neće previše pomoći , jer naprosto ne zna. Pojedinci ulaze u taj posao, misleći da je najam kampera isto kao i najam osobnih vozila. Tad se javljaju problemi , a vi kao klijent trpite. Zato je preporuka da se kamperi unajmljuju samo kod firmi kojima je najam kampera, prodaja i servis istih, osnovna i jedina djelatnost. Oni su ti koji kampere znaju u dušu, koji će vam uvijek predati kamper u savršeno ispravnom stanju, sve će vam detalje funkcioniranje kampera savršeno objasniti . I kada se nešto dogodi , imati će te savršenu asistenciju.

Kamperi i kampiranje

Iznajmljivači kampera, kojima je to usputni, dodatni posao, uz neku drugu osnovnu djelatnost, vam mogu svojim neznanjem uništiti putovanje i odmor. Preporuka je izbjegavati takve „hobby“ iznajmljivače, te pogotovo one koji imaju samo 1 kamper za najam.  Naprosto, i kod najma kampera itekako vrijedi ono o uloženom i dobivenom. Cijene ovise o modelu, sezoni i duljini trajanja najma i kreću se od cca 85-200€ na dan. Kao i kod svakog najma, obavezno je položiti jamčevinu koja se kreće od 5.000-20.000kn. Kamperi nisu jeftina vozila i morate biti spremni i na to. Taj iznos se u cjelosti vraća ukoliko vratite kamper bez oštećenja i u skladu sa uvjetima ugovora o najmu.

Neka vam ne bude teško osobno otići do firme od koje želite iznajmiti kamper i osobno provjerite kakva vozila nude i kakva je ukupna slika iznajmljivača. U direktnom kontaktu će vam puno toga biti kasnije. Sama cijena najma kampera ne bi trebala biti jedina nit vodilja. Sagledajte cijeli paket i donesite odluku. Nekad će te naći na kampere stare i 5 ili 10 godina koji će biti u duplo boljem stanju nego neki kamperi stari godinu-dvije. Iznajmljivati može svatko, a održavati kamper u top stanju mogu rijetki. Siguran sam da nitko ne želi krenuti na put u poluispravnom , isluženom kamperu. Slike na webu su jedno, a stvarnost je često bitno drugačija.

Kamperi i kampiranje

Kamper i kampiranje nude onaj pravi istinski odmor. Nema lopate, mješalice, kopanja i zatrpavanja. Odjednom će te shvatiti na koliko predivnih destinacija niste bili, koliko ste toga propustili u životu provodeći godišnji uvijek na istom mjestu. Kamper otvara bezbroj mogućnosti kojih niste niti svjesni.

Uzmite kamper i riješite se stresa, jer  

STRESS IS CAUSED BY NOT CAMPING ENAUGH!

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal

Kampiranje u Norveškoj

https://www.travel-advisor.eu/hvar-ima-ponudu/

5 razloga da češće putujete

 

Nove objave