Legalna ili ne, turisti će potrošiti milijune na marihuanu!

Autor članka:
Podijeli:

Kanabis turizam ponekad je marginaliziran od strane turističke industrije. No kako god okrenete, turisti će potrošiti milijune na travu, i pronaći  načina kako da dođu do nje. Sve veću popularnost i rasprostranjenost uživanja u marihuani  neke zemlje iskoristile su za razvoj turizma što se pokazalo kao dobra odluka.

Nakon legalizacije mrihuane u Coloradu 2016. broj turista je naglo porastao. Ondašnje turističke zajednice provele su istraživanje koje je otkrilo kako je 15 posto turista došlo kako bi sudjelovali u aktivnostima vezanim za marihuanu, a 5 posto turista je izjavilo kako im je to bila jedina motivacija za putovanje.

Primjer Colorada je samo otkrio koliko je marihuana bitna u turističkoj industriji, te ju je posljednično sve više država u SAD-u počelo legalizirati. Bez obzira je li riječ o obilascima mjesta gdje se kemijski prerađuje marihuana, obilasku polja marihuane ili opuštanje uz kanabis u nekom caffe shopu.

Trava je veliki motivator za putovanja.

Jedna od turističkih agencija koja se bavi kanabis turizmom je CannabisTours.com. Osnovana je u Denveru 2014. godine, a otada je proširila područje svog djelovanja sve do Los Angelesa, Las Vegasa, Bostona i Washintona.

Ipak mnoge zemlje, te agencije i organizacije tek moraju prihvatiti trend rasta popularnosti marihuane.

Kanabis turizam

Mike Eyme, vlasnik i osnivač CannabisTours.com kaže: ‘Države zahtijevaju da imate osiguranu prostoriju od cigle i žbuke u kojoj će turisti moći konzumirati marihuanu. Možete li zamisliti kanabis turu u kojoj su turisti prisiljeni pušiti travu u zatvorenoj zgradi, potom se vratiti u autobus i nastaviti turu po gradu u kojem u nikojim drugim uvjetima ne smiju konzumirati travu? Država, sa svim dužnim poštovanjem, ničim ne potiče kanabis turizam. Ignorirani smo i tretirani kao da smo potpuno bezglavi. I moja konkurencija i moja tvrtka su postale najveće turističke atrakcije u Denveru, no i dalje se moramo braniti i suočavati s regulativnim odlukama koje se direktno kose s našim modelom poslovanja, a pritom im uredno plaćamo porez.’

Mnoge države još nisu shvatile ekonomski utjecaj poticanja kanabis turizma.

Ipak, turistička zajednica Colorada tvrdi kako im državni zakoni zabranjuju reklamiranje u onim državama u kojima je trava ilegalna. Cathy Ritter, direktor turističkog sektora u Coloradu tvrdi kako turistička mreža nema nikakvu namjeru promovirati kanabis turizam.
Iako službena državna web stranica Colorada pruža informacije o dobrobitima upotrebe marihuane, ne sadrži nikakve informacije vezane za kanabis turizam.
‘Da bismo se mogli oglašavati na internetu, moramo imati pouzdane dokaze da je manje od 30 posto čitatelja mlađe od 21. godinu. Turistički sector u Coloradu nema dovoljno dokaza o dobnoj skupini naših čitatelja.’ – objašnjava Ritter.

Promoviranje kanabis turizma

Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama, njih devet i Washington D.C su legalizirali marihuanu. Čile, Južna Afrika i Španjolska su djelomično ili potpuno legalizirali travu kao, baš kao i mnoge druge destinacije diljem svijeta.

Amsterdam prvi je grad na svijetu koji je zaradio na uživanju u do tad zabranjenom voću. Legalizacija marihuane i prostitucija dovele su milijune turista u grad, a uZ njih i dobre prihode.U Nizozemskoj je posjedovati do 5 grama marihuane legalno, te se smije pušiti u coffee shopovima. Zabranjeno je miješanje s duhanom koji se ne smije pušiti u zatvorenim prostorima.

legalizacija marihuane može pomoći turizmu

Portugal je druga zemlja zemlja u Europi koja je ublažila stav prema uživanju u lakim drogama. Od 2001. legalno je posjedovati do 25 grama marihuane.

Češkoj kupnja do 10 grama marihuane nije protuzakonita, a dekriminalizirano je i posjedovanje do 15 grama.

legalizacija marihuane može pomoći turizmu

Španjolska je također vrlo tolerantna zemlja po kada je o marihuani riječ. Dozvoljen je uzgoj za osobnu upotrebu. U zemlji je oko 5000 kanabis klubova, reklamiraju se na internetu i vrlo ih je lako naći.

Slično je i na Kanarskim otocima. Vrlo je lako na ulicama nabaviti lake droge, a vlasti su  tolerantne spram toga zbog dobrog utjecaja na turizam.

legalizacija marihuane može pomoći turizmu

Portugal tolerira posjedovanje do 25 grama marihuane. Prva je europska zemlja koja je dekriminalizirala sve vrste droga, uključujući marihuanu, meth i kokain. Droge su i dalje ilegalne, ali se ne određuje zatvorska kazna za posjedovanja količina za osobnu uporabu.

Belgiji je legalno imati do 5 grama marihuane, ali se ne smije konzumirati na javnim mjestima.

Izraelu proizvodnja medicinske marihuane cvate. Ova zemlja je svjetski lider po pitanju istraživanja utjecaja kanabisa na liječenje mnogih bolesti, ali i ovisnosti o ovoj lakoj drogi.
legalizacija marihuane može pomoći turizmu

Kanada nema zakon o legalizaciji marihuane, ali ima državni program medicinske marihuane. Više desetaka tvrtki smije proizvoditi kanabis u medicinske svrhe. Novac zarađen od toga ulaže se u istraživanja i studije o utjecaju kanabisa.

SAD-u marihuana je zabranjena na federalnom nivou, ali u nekim državama je potpuno legalizirana. Za sada su to Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon, Washington i Washington D.C. U još nekim državama legalna je u medicinske svrhe.

Peruu je legalno posjedovati do 8 grama, a u Kolumbiji do 33 gram marihuane. Urugvaj je po tom pitanju također vrlo tolerantan pa je tamo sve dozvoljeno. Jamajka ima dekriminalizirano posjedovanje čak do 56 grama marihuane U Čileu je dozvoljen uzgoj za osobne upotrebe i medicinska marihuana, a u Meksiku je marihuana također dekriminalizirana već dvadesetak godina.

Zanimljivo je da Sjeverna Koreja ovu biljku uopće ne smatra tu drogom.

legalizacija marihuane može pomoći turizmu

Zakoni o lakim drogama postaju sve liberalniji diljem svijeta. Iako spor, ovaj proces je nezaustavljiv i prati trendove u načinu života novih generacija putnika.

Mnogo je zemalja, pa i  Hrvatska, na neki način dekriminaliziralo marihuanu kada je o osobnoj upotrebi riječ, ali i onu za medicinsku svrhe. Sadnja, a posebno preprodaja prekršaji su i kaznena djela u većem dijelu svijeta.
Kanabis turizam
@julie.monies

Amsterdam nije zabrinut da će porast legaliziranja marihuane diljem svijeta izgubiti I svoj dio kolača.

Legalizacija kanabisa u Hrvatskoj također bi  utjecala na intenziviranje poljoprivredne proizvodnje , što bi dovelo do povećanja prihoda u državnu blagajnu, a najveći i najbrži utjecaj vidio bi se upravo u turizmu. Najbolji  primjer za to su zemlje koje su legalizacijom kanabisa uspjele ostvariti značajne prihode kroz turizam.

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Kako legalizacija marihuane može pomoći turizmu Hrvatske ?

Koja je najseksi profesija ženama našeg vremena?

Kako mudro spakirati elektroničke uređaje za sigurno putovanje?

Nove objave