Kaos na europskim aerodromima

Autor članka:
Podijeli:

Kaos na aerodromima – pripremi se na čekanja

KLM prestao prodavati aviokarte

Kaos na europskim aerodromima već traje neko vrijeme. U potezu bez presedana, KLM ovog vikenda obustavlja prodaju karata jer se suočava s rastućim kaosom u međunarodnoj zračnoj luci Schiphol u Amsterdamu (AMS).

kaos na aerodromima
Oni koji su nedavno odletjeli iz AMS-a naišli su na velike redove na sigurnosnoj kontroli. U nekim razdobljima se protežu na ulice. Zračna luka se suočava s nedostatkom osoblja, a sindikat koji predstavlja sigurnosno osoblje zračne luke sada prijeti štrajkom 1. lipnja 2022.

Zbog sporih sigurnosnih provjera, tisuće putnika su propustile letove. To je dovelo do bijesa putnika i poremećaja prometa. Avioni su odletjeli na pola prazni.
Kako se zračna luka Schiphol i dalje bori s nedostatkom sigurnosnog osoblja, očekuju se dugi redove i kašnjenje letova. Ako su tvoji planovi fleksibilni, razmislite o nekim drugim periodima za putovanje.

Slično je i u Dublinu

Kaos u zračnoj luci Dublin traje već mjesecima i sve je gori kako se približava sezona putovanja. Kako nadoknaditi izgubljen let tj. tko je odgovoran za kašnjenje?

Svi okrivljuju sve druge. Aviokompanija zračnu luku, oni pak tvrde da se ne može dokazati da se zbog njih kasnilo i tako u krug.

Zračna luka Dublin upozorila je putnike da bi putnici mogli propustiti letove zbog velikih redova. Kaos u zračnoj luci Dublin samo će se pogoršati u lipnju i srpnju, upozorili su irski mediji.

Na Twitteru su objavili: “Zbog značajnih redova unutar terminala za prijavu, predaju prtljage i sigurnosne preglede, putnici koji čekaju u redu izvan terminala možda neće doći na svoj let i možda će morati kontaktirati svoju aviokompaniju kako bi ponovno rezervirali. Iskreno se ispričavamo zbog očite frustracije i neugodnosti ovo može uzrokovati.”

Djelatnici aerodroma su tijekom pandemije napuštali poslove u turizmu i transportu te prelazili u druge sektore s boljom plaćom, zadovoljavajućim radom i boljim uvjetima. Male su šanse da se vrate. Budući da je potrebno vrijeme da se takvo osoblje osposobi za rad na poslu kontrole sigurnosti i rukovanja prtljagom. Za ta zanimanja nedostaju ljudi te se problem neće brzo riješiti.

aerodrom

Osobe koje su kupile samo aviokartu mogu lakše promijeniti let, no što je s onim koji imaju uplaćene druge usluge na destinaciji?

Hoteli, transferi i drugi dijelovi putovanja rezerviraju se zajedno kako bi se dobio paket aranžman. To znači da su turoperatori i njihovi putnici najteže pogođeni kaosom u zračnim lukama.

Planirate li stići ranije na aerodrom?

Nije dobro stići prerano na aerodrom. Prerani dolazak može uzrokovati isto toliko problema kao i prekasni. Ne se bi trebali pojaviti više od tri sata, eventualno tri i pol sata prije leta jer oni koji se pojave pet ili više sati prije polaska samo povećavaju redove i gužvu u aerodromskoj zgradi.

Massive queue at Dublin Airport - Sunday 29th May 2022

Treba biti oprezan

Treba pažljivo pratiti situaciju na aerodromima. Broj letova u vremenskom intervalu u kojem putujete, nazvati i pitati par sati ranije kakva je situacija i definitivno biti na vrijeme. Kod tranzitnih putnika nije tako loša situacija, no kada se kreće iz velikih europskih aerodroma treba biti dobro organiziran kako ne bi propustili let.

Travel Advisor – Hoteli

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave