Otvaranje sezone krstarenja na luksuznom brodu Katarina Line

Autor članka:
Podijeli:

Tri dana na Kvarneru

U tri dana smo prošli mali dio Kvarnera.  Upoznali smo ljepote morskih krajolika zahvaljujući plovidbi na brodu Aquamarin, koji je dio impresivne flote brodova Katarina Line. Ukrcali smo se u Opatiji, no prvo smo posjetili Veprinac, koji se smjestio visoko nad morem.

VEPRINAC

Veprinac

Ovo pitoreskno mjesto bogate baštine na svakom koraku otkriva značajne kulturno-povijesne spomenike. Tamo se nalazi i zanimljiva Etno zbirka u kojoj je izloženo dvjestotinjak dobro očuvanih predmeta koji prikazuju nekadašnji način života.

Veprinac

Negdašnji grad je izgubio status za naseljavanja Opatije, no i dalje je pravi mali biser kojeg valja posjetiti i uživati u pogledu na Kvarnerski zaljev i otoke. Nalazi se negdje na pola puta između mora i Učke.

OPG RUMAC

OPG Rumac

Nakon šetnje Veprincem smo ogladnjeli te se uputili u OPG Rumac, smješten u Maćukima. Patricia i Andrijano Rumac su vrijedni mladi ljudi koji se, uz svoje stalne poslove, bave proizvodnjom raznih delicija. Jedan od svega nekoliko vinograda na istočnim obroncima Učke je dobar za Malvaziju, Muškat, Chardonnay i Merlot.

Patricia je enolog i zaslužna za odlična vina i još mnogo toga. OPG Rumac uzgaja breskve, kruške, jabuke i maline od kojih rade izvrsne džemove i sirupe, a ima kod njih i drena, maruna te raznog povrća. Za svoje proizvode koriste isključivo domaće namirnice, uzgojene prirodnim načinom, bez aditiva zbog čega postižu izvorne okuse. Terasa pruža divan pogled koji se pamti. Uskoro se otvara nova kušaona, a u planovima su i sobe.

Opatija Yacht Club

Večeru smo imali u meni jednom od najdražih restorana u Opatiji. Yacht klub je smješten u samoj luci, s pogledom na brodice i jahte.

Sljedeće jutro krenuli smo prema Rabu gdje nas je dočekala slaba kiša, no to nas nije spriječilo da uživamo u ovom gradu. Bez obzira na vrijeme, Rab je uvijek zanimljiv.

RAB

Rab katarina line kvarner

Rab je poznat kao otok koji obiluje suncem, pijeskom, morem i prirodnim ljepotama te se također smatra jednim od najzelenijih otoka na Jadranu. Ima više od 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza koje omogućavaju posjetiteljima da istraže očaravajući sredozemni krajolik u vlastitom tempu.

katarina line kvarner

Nismo imali puno vremena pa smo posjetili samo grad Rab. Jedan je od najljepših na Jadranu. Ima povjesnu jezgru koju opasuju zidine iz trinaestog stoljeća. Gotička katedrala Sv. Marije ima prekrasan pogled na more. Glavni gradski Trg Sv. Kristofora sa zgradom gradske vijećnice i kipom Sv. Kristofora je središte zbivanja.

Posjetili smo prostore udruge samostreličara. Ova postrojba se sastoji od skupine entuzijasta koji su se okupili sa ciljem održavanja i njegovanja tradicije rapskog samostrela, koji se koristio u ratovima i obrani otoka. U muzeju se može vidjeti kolekcija raznih vrsta samostrela, strelica i drugih oružja.

Rabska cake

Kušali smo i kupili tradicionalnu slasticu Rabsku tortu. Glavni sastojci su bademi, šećer, malo tijesta te liker Maraschino. Mijesi se i peče u obliku spirale, iako je danas popularno nekoliko oblika. Prema legendi, ovaj je kolač prvi put poslužen 1177. godine papi Aleksandru III., kada je posvetio katedralu Velike Gospe u Rabu. Tom prigodom kolač su pripremile časne sestre iz samostana svetog Ante, a kasnije benediktinke iz samostana svetog Andrije.

katarina line kvarner
Konoba Rab

Od restorana u Rabu posjetili smo – Konobu Rab za ručak i Labirint za večeru. Domaća hrana i ugodan rustikalni ambijent krase rapske restorane koji imaju tradiciju pripremanja zdravih, lokalnih namirnica. U konobi Rab smo jeli svežu ulovljenu ribu, što je dosta rijetko u ponudi pogotovo ljeti.

Spavali smo na brodu usidrenom u rapskoj luci te se sljedeće jutro uputili prema Krku gdje je također bio kišni doček.

KRK

Cruising the Kvarner Bay

Pristali smo u gradu Krku, čiju prepoznatljivu vizuru krasi zvonik katedrale, u gotičkom stilu izgrađen XVI. stoljeću. Godine 1767. umjesto dotadašnjeg šiljastog vrha, gradi se barokna kupola zvonika i postavlja anđeo.

Tamo smo posjetili Interpretacijski centar maritimne baštine, koji otkriva dugu i bogatu pomorsku tradiciju otoka Krka. Centar se sastoji od maketarnice opremljene radionicom i izložbenog prostora s maketama brodova brodomaketara i kolekcionara Željka Skomeršića.

Interpretacijski centar maritimne baštine

Pretprostor maketarnice namijenjen je upoznavanju procesa nastanka plovila, a u centralnom djelu je građa i makete iz zbirke Skomeršić. Uistinu impresivna kolekcija ima razne uporabne elemente, predmete, dokumente, sve otkriva nekadašnji život na brodu i moru.

Grad Krk je poznat po svojoj reprezentativnoj srednjovjekovnoj baštini, koja je nastala tijekom venecijanske dominacije na ovim prostorima. Krčki knezovi Frankopani su se tijekom tog razdoblja posebno istaknuli i uspjeli su se zadržati u Krku nekoliko stoljeća zahvaljujući vještom političkom koketiranju s Venecijom. Danas, gotovo u izvornom stanju, može se vidjeti frankopanski kaštel koji je ostao sačuvan kao svjedok bogate povijesti ovog grada.

katarina line kvarner

U gradu se nalaze brojne crkve, palače i kule, kao što su palača Porat, kula Garbin i kula Vela Placa. Gradskim ulicama dominiraju kamene kuće sa crvenim krovovima i prozorima ukrašenim cvjetnim motivima. Posebnu atmosferu grada Krka čini i živahna ljetna scena koja nudi razne kulturne i zabavne događaje.

Idealan zemljopisni položaj otoka Krka prednost je koja se može jako dobro iskoristiti. Tako je izvrsna prometna povezanost (most i aerodrom) otok Krk učinila omiljenim izletničkim odredištem.

Lokalna proizvodnja delicija

Na otoku Krku ima zanimljivih eno i gastro projekata od kojih su mnogi prerasli u male manufakture izvrsnosti.

katarina line kvarner

Tako smo posjetili gospodarstvo Magriž u selu Lakmartin. Sir Magriž tradicionalni je krčki ovčji sir s pojačanom aromom kadulje i smilja. Naime, kako njihove ovce cijele godine borave na otvorenom i pasu autohtono samoniklo bilje, od kojih najveći udio imaju upravo kadulja i smilje, mlijeko, pa time i sam sir, imaju posebnu aromatičnu notu prirode.

Vinarstvo je na Krku popularno, poznate su dvije vinarije Katunar. Mi smo posjetili jednu od njih, Ivana Katunara, smještenu na ulazu u Vrbnik.

Kuća vina Ivan Katunar nastavlja dugogodišnju obiteljsku tradiciju proizvodnje vina. Otac i sin, dva Ivana, zaslužni su za kvalitetu koju već jedno desetljeće potpisuju novim brendom Ivan Katunar.

Katunar, Vrbnik

Prve butelje iz berbe datirane 1989. godine bile su početak komercijalizacije obiteljske vinske priče. Ivan Katunar sa svojom obitelji nastavlja ovu vinsku priču kako bi ukazao na važnost vina u svakodnevnom životu, ali i oplemenio zemlju i unio nove tehnologije u proizvodnji grožđa i vina. Vinogradi se nalaze u Vrbničkom polju i na lokalitetu Krasina.

Cruising the Kvarner Bay

Od gastro delicija, na Krku morate probati šurlice. Kušali smo ih  u sjajnom restoranu konoba Nada koja ima savršenu terasu i pogled, najljepši na Kvarneru. Ovaj restoran u obiteljskom vlasništvu ima izvrsnu reputaciju te hranu lokalnog podrijetla.

 

KATARINA LINE

Aquamarin

Katarina Line je tvrtka koja se bavi organizacijom krstarenja malim brodovima s tjednim polascima od kraja travnja do sredine listopada iz poznatih turističkih odredišta Opatije, Splita i Dubrovnika. Tvrtka posjeduje impresivnu flotu od preko 50 brodova različitih kategorija, prilagođenih različitim interesima i uzrastima putnika. Putnici će imati priliku istražiti nevjerojatnu prirodnu ljepotu i slikovite mediteranske gradove dok putuju s jednog otoka na drugi. Ovo izuzetno iskustvo putovanja i otkrivanja obale jedan je od najpopularnijih i najjednostavnijih načina za istinsko upoznavanje Hrvatske.

katarina line kvarner

Katarina line, osnovana 1992. godine, razvila se u jednog od vodećih hrvatskih cruise & travel operatora sa sjedištem u Opatiji i podružnicama u Opatiji, Splitu i Dubrovniku.

Posebno zanimljiva su luksuzna Deluxe Superior krstarenja organizirana na novim i luksuzno dizajniranim brodovima koji pružaju visok nivo udobnosti i stila, uključujući dodatne usluge poput razgledavanja, degustacija vina i organiziranih izleta. Sve je pažljivo odabrano kako bi se stvorio jedinstveni doživljaj Hrvatske iz perspektive mora.

Captain Duje

Na brodu Aquamarin smo bili gosti tijekom tri dana mini krstarenja po Kvarneru. Kapetan Duje Mladin i njegova posada su odlično odradili sve da bi se putnici osjećali sigurno i bili zadovoljni boravkom na brodu. Na kraju smo svi bili složni da nam je trebao još jedan dan da ne silazimo s broda i uživamo u svemu što pruža.

Aquamarin

KATARINA LINE D.O.O. PUTNIČKA AGENCIJA, SPINČIĆEVA 13, HR-51410 OPATIJA, TEL: +385 51 603 400, E-MAIL: INFO@KATARINA-LINE.HR

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

 

Nove objave