Search
Close this search box.

Put svile je promijenio svijet, a dio je prolazio kroz Kazahstan

Autor članka:
Podijeli:

Turkestanska oblast u Kazahstanu

Turkestan je jedna od regija Kazahstana, smještena na jugu zemlje. Regija Turkestan dom je različitih etničkih skupina, a to se odražava u bogatstvu kulture, jezika i tradicija. Među najznačajnijim etničkim skupinama u regiji su Kazasi, Uzbeki, Rusi i Turkmeni. Bogata mješavina kultura čini regiju Turkestan iznimno zanimljivom destinacijom za istraživanje i upoznavanje s kulturnom raznolikošću Kazahstana. Regija igra važnu ulogu u ekonomiji Kazahstana. U njoj živi oko tri milijuna stanovnika te se smatra najgušće naseljenom. Dva najvažnija grada su Turkestan i Shymkent.

Deve
Deve

Grad Turkestan

Nekada poznat kao Jasi, jedan je od najstarijih gradova u Kazahstanu i ima veliku kulturnu i religijsku važnost. Doslovno znači “zemlja Turaka” jer su ga prvi naselili još u 6. stoljeću bivši turski nomadi koji su ga koristili kao karavansku postaju duž Puta svile.

Mauzolej Hodže Ahmeda Jasavija

Kazahstan put svile

Sagrađen u 14. stoljeću kao posvećeni kompleks sufijskom mistiku i pjesniku. Jasavi je bio osnivač Jasavijeve redovničke loze i važna figura u razvoju islama u Srednjoj Aziji. Smatra se jednim od najvažnijih islamskih svetišta u Centralnoj Aziji i UNESCO ga je 2003. proglasio svjetskom baštinom. Mauzolej ima prepoznatljivu centralnu kupolu i kompleksno arhitektonsko uređenje. Arhitektura kombinira elemente islamske i centralnoazijske tradicije, a kompleks uključuje i džamiju, grobnicu i druge zgrade. Opločani mauzolej visok je 38,7 m i natkriven je tirkiznom kupolom koja je najveća u srednjoj Aziji. Smatra se jednim od najbolje očuvanih arhitektonskih građevina Timuridskog carstva koje je vladalo ovim područjem u 14. stoljeću.

Kazahstan put svile
_cuva

Grad Turkestan ima dugu povijest koja seže u antiku. Bio je važan centar na putu svile i imao je značajnu ulogu u razvoju trgovine, kulture i religije u ovom dijelu svijeta. Danas je zanimljiv Željeznički kolodvor – mjesto poznato po jedinstveno zaobljenom luku i privlačnim zidovima boje mente iz doba carske Rusije.

Moderni Turkestan

Turkestan
Turkestan

Pored Mauzoleja je sagrađen ultra moderni kompleks zgrada – Keruen-Saray. Mještani ga ponekad nazivaju “Kazahstanskom Venecijom” zbog kanala između trgova i zgrada.  Kompleks Karavansaray nudi mnogo više od vožnje gondolom obasjanom mjesečinom. Najmoderniji je i najveći turistički kompleks u ovom dijelu Azije.

Smješten na aveniji Bekzat Sattarkhanov, ulici nazvanoj po pokojnom kazahstanskom olimpijskom boksaču, Središte je kulturnog ponosa i gostoprimstva te svijet turkestanske zabave, sve u jednom. Tu je ulica trgovaca i zanatlija iz doba Puta svile. Zatim leteće kazalište, amfiteatar za konjičke predstave, orijentalni bazar, trgovački centri, butici, hoteli i restorani, te spa i fitness centar kino. Posebno je zanimljivo kino, zapravo IMAX projekcija divnog videa koji pokazuje Kazahstan u najboljem svjetlu. Uz niz dostupnih predstava i zabavnih paketa poznata je noćna povorka brodova u kojoj se prikazuje tragična saga o Kyz-Zhibeku i Tolgenu, priča za koju se kaže da je kazahstanski ekvivalent Romea i Julije.

Mauzolej Arystan Baba

Kazahstan put svile
_cuva

Pored grada se nalazi mauzolej Arystan Baba je još jedna značajna vjerska znamenitost smještena u blizini grada Turkestan u Kazahstanu. Ovaj mauzolej posvećen je poznatom sufijskom učitelju i mistiku. Smatra se da je Arystan Baba bio učenik Hodže Ahmeda Jasavija, osnivača sufijskog reda koji je pokopan u mauzoleju Hodže Ahmeda Jasavija. Mauzolej ima svoju bogatu povijest i kulturološko značenje za stanovnike Kazahstana i šire regije. Osim što je svetište, on također predstavlja važno mjesto hodočašća za muslimane koji dolaze moliti se i tražiti duhovno vodstvo.

Otyrar

Otyrar

Otyrar je zasigurno bio impresivan grad u doba kad je nastao. Među najstarijim je gradovima u srednjoj Aziji. Bio je središte trgovine, obrta, umjetnosti i imao diplomatsku, vojnu i stratešku važnost. Poznat je kao Farab ili Otrar, a nalazi se blizu rijeke Sira Darya. Ovaj grad ima bogatu povijest i bio je važan centar u različitim razdobljima povijesti. Otyrar je bio jedan od gradova na putu osvajanja mongolskog vođe Džingis-kana.

Uz 160 kilometara dalek put do Shykmenta smo posjetili špilju Akmeshit. Prirodna rijetkost pokrajine Turkestan. Špilja ima svoju mikroklimu. Unutar špilje je uvijek hladno i svježe unatoč vrućini vani, a u samom središtu špilje raste dud.

Špilja
Špilja

Na putu smo stali na ručak na neobičnom parkingu uz autocestu. Na njemu se nalaze riblji restorani koji prže ribe iz obližnje rijeke Sira Darya. Narezane na komade i pržene u vrućem ulju imaju dobar okus poput morske bijele ribe. Jede se uglavnom prstima te se, naravno, kao i drugdje pije čaj koji sasvim dobro paše uz ribu.

Sjajni Shymkent

Shymkent

Uz Almaty i Astanu je treći najmoderniji i najrazvijeniji hrad Kazahstana. Ima više od milijun stanovnika. Ime mu znači grad u travi. Po dolasku iz povijesnog Turkestana i vozeći se kroz nepregledne stepe dolazak u ovaj grad u večernjim satima je izgledao poput ulaska u sjajno osvijetljeni velegrad što u stvari i jest. Bogat i moderan grad pravo je središte ove regije.

Najpoznatija turistička atrakcija je Citadela Shymkent. Ima bogatu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća. Izgrađena je kao obrambena struktura kako bi se zaštitila regiju od invazija i neprijateljskih napada. Danas, citadela predstavlja važnu kulturnu i povijesnu atrakciju u gradu.

Unutar citadele nalazi se niz starih zgrada, kula, i zidina, koje svjedoče o bogatoj prošlosti regije. Posjetitelji mogu istražiti unutrašnjost citadele, šetati po njenim zidinama i uživati u prekrasnom pogledu na okolicu. Također, citadela je dom raznim kulturnim događajima, manifestacijama i festivalima koji se održavaju tijekom godine. Važan dio kulturnog i povijesnog naslijeđa grada Shymkenta te je omiljena destinacija za turiste i lokalno stanovništvo koje želi istražiti bogatu povijest i arhitekturu regije.

Bajkonur

U toj se regiji nalazi Kozmodrom Bajkonur, jedan od najpoznatijih i najtanovitijih svemirskih lansirnih kompleksa na svijetu. Od kad je 1991. Kazahstan postao nezavisna država postao je vlasništvo nove države. Ruska svemirska agencija Roscosmos ima dugoročni najam nad kozmodromom, iako Kazahstan i dalje igra važnu ulogu u njegovom korištenju i operacijama. 1957. Sovjetski Savez ondje lansirao prvi umjetni satelit Sputnik 1 u zemljinu orbitu. Četiri godine kasnije poletio je i Vostok 1 s Jurijom Gagarinom, a 1963., i Valentina Tereškova, kao prva žena u svemiru. Moguće ga je posjetiti uz posebne dozvole koje nije lako niti brzo dobiti.

Put svile

Dio južnog Kazahstana graniči s Uzbekistanom i središte je puta svile. Rijetko tko, osim Marka Pola, je prolazio čitav put. Trgovci su razmjenjivali proizvode na pojedinim dijelovima puta stoga su nastali gradovi bili važna trgovačka središta. Nije samo roba putovala između Europe i Kine te brojnih zemalja između. Putovale su ideje, religije, različiti ljudi i kulture tako da je put svile bila jedna od najznačajnijih spona koja je povezivala drevne civilizacije i širila znanje. Ovaj dio puta svile obilježavaju najvažniji gradovi: Khiva, Bukhara i Samarkand u Uzbekistanu te Shymkent i Turkestan i Taraz u Kazahstanu.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Kada i gdje putuju penzioneri?

Dubai: za sve je bitna perspektiva

Nove objave