Travel AdvisorTravel Advisor

Svi bi kineske turiste, no treba znati njihov ukus

 

 

Kineskim turistima hrana je treća najvažnija stvar pri izboru destinacije.

Kineskom putniku vrlo važan aspekt putovanja je hrana. Kuhinja je treće najvažnija stvar koju Kinezi uzimaju u obzir birajući odredište. Prve dvije su sigurnost i kulturno povijesne znamenitosti. Četvrta najvažnije stvar je shopping.

Svi bi kineske turiste, no treba znati njihov ukus .

Dostupnost hrane dostojne kineskog nepca jedna je od glavnih briga Kineza, bilo da putuju poslom ili na odmor. Uvijek će ih prije privući destinacije čija je kuhinja sačinjena od namirnica sličnim onima u kineskoj kuhinji. Morska hrana i svježe voće osnova su kineske prehrane.

Preko 100 milijuna kineskih turista godišnje putuje svijetom trenutno. Očekuje se da će ta brojka do 2020. narasti do 200 milijuna. Na njihove prehrambene navike su od velike važnosti onima koji ih žele ugostiti.

Zemlja koja misli da je njihova nacionalna kuhinja zanimljiva drugima i ne želi ulagati u industriju raznih svjetskih restorana i kuhinja slabo prolazi na globalnom marketu turizma. U velikim gradovima Europe to nije problem jer je kineska kuhinja ionako popularna među stanovništvom. Problem je u manjim mjestima gdje ne postoji razvijen ukus i kultura jedenja azijske hrane. Nisu Kinezi jedini. Turisti iz ostalih Azijskih zemalja također traže svije restorane s poznatim jelima.

Jednostavan primjer je vrela voda. Većina Kineza ne pije hladna pića i nose sa sobom boce tople vode. Grijači vode nalaze se u gotovo svim hotelskim sobama u Kini, kao i u avionima.

Hilton Hotels and Resorts jedna je od kompanija koja tržište gleda na ovaj način. Svojim programom “Hilton Huanying” (haunying-kineski dobrodošli) želi svojim kineskim gostima omogućiti čim ugodniji boravak. Program uključuje grijač za vodu, kineski čaj i papuče.

“Vrlo izbirljivi,” ovim riječima putnički agent opisao je svoje klijente kada je u pitanju hrana.

U biti vole samo kinesku kuhinju. Takvi zahtjevi njihove troškove putovanja povećavaju za 60 do 70 dolara dnevno, po osobi.

U Zagrebu vidimo autobuse kineskih turista koji dolaze pred kineske restorane u gradu na ručkove i večere stoga se treba pripremiti na njihov dolazak i u drugim mjestima Hrvatske. Koliko god mi mislili da su pašticada i janjetina vrhunska jela toliko smo u krivu jer je to ipak stvar ukusa, a ukusi su različiti diljem svijeta. Svi bi kineske turiste, no treba znati njihov ukus i pripremiti se.

Travel advisor o gastronomiji > Restorani , Talijanske slastice

Previous articleNajbolje skijalište na svijetu se nalazi u Francuskoj
Next articleGdje dobro jesti u Havani