Travel AdvisorTravel Advisor

Koja su najbolja europska odredišta u jesen 2022.?

Otkrijte koja su najbolja europska odredišta u jesen 2022.

Iako se već nalazimo u drugoj polovici 2022. godine, to ne znači da je putovanjima kraj. Imate dovoljno vremena za isplanirati svoje sljedeće putovanje, no možda vam treba ideja gdje otići. Zbog toga vam otkrivam najbolja europska odredišta u jesen 2022. godini. Možda se baš na ovom popisu nalazi vaša sljedeća destinacija.

Europa je dom nekih od najrazvijenijih zemalja svijeta. Također, dom je mnogim ljudima različitih kultura, povijesti, jezika, rasa i načina života. Zbog toga je bogata raznolikošću i iskustvima. Budući da kontinent ima toliko razvijenih zemalja, mogućnosti su beskrajne.

Europski gradovi su veliki, razvijeni, moderni i pružaju jedinstvene doživljaje. Turisti će se jako zabaviti obilazeći različite gradove u Europi. Međutim, kako gradova ima puno, vrlo je teško odlučiti koji prvo posjetiti. Zato nastavite čitati i saznajte u kojih 10 najboljih europskih gradova biste trebali putovati.

10. Valletta, Malta

© Karl Paul Baldacchino from Unsplash

Mali grad na Malti jedan je od najneobičnijih gradova koje treba posjetiti u Europi baš zbog njegove povijesti. Valletta je osnovana 1566. godine, a nalazi se između prirodnih luka. Kao rezultat toga, godinama je grad koji se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Ovdje možete pronaći pozlaćene katedrale, velebne palače s bedemima, vrtove, gradska vrata i ostala drevna obilježja koja treba vidjeti. Šetnja ulicama Vallette svakome ostaje u predivnom sjećanju. Neke od najboljih aktivnosti bile bi obilazak Velike luke, pucanje iz topova i posjeta Saluting Battery.

9. Reykjavik, Island

© Todd Cravens from Unsplash

Glavni grad Islanda odlično je odredište za turiste koje zanima bogata povijest, atrakcije i kultura sjevera. Plava laguna je popularna atrakcija u ovom gradu. Nalazi se na sjeveru, a klima je uglavnom ugodna.

Također, Reykjavik ima obalu koja turistima nudi sjajno iskustvo gledanja puffina i kitova. Još jedna fantastična destinacija je planina Esja. Susjedne regije imaju male otoke i vruće izvore, a najbolji doživljaj u ovom gradu mogao bi biti gledanje polarne svjetlosti.

8. Berlin, Njemačka

© Claudio Schwarz from Unsplash

Berlin je jedan od europskih gradova koji ima veliku povijest. Grad ima veliku i raznoliku populaciju. Međutim, ono što turiste privlači u Berlin je povijest grada. Postoji puno muzeja i spomenika koje treba posjetiti i tako naučiti više o gradu i njegovoj prošlosti.

Neke aktivnosti i odredišta uključuju poznati Berlinski zid i Prusku palaču. Također, možete se provozati brodom, posjetiti zimska događanja ili se voziti vlakom po gradu.

7. Sevilla, Španjolska

© Joan Oger from Unsplash

Sevilla se nalazi u Andaluziji, u Španjolskoj. Nazivaju ju i “sunčana Sevilla”. Grad je posebno poznat po svojim nevjerojatnim tradicionalnim festivalima i tapas restoranima koji privlače posjetitelje. Uživat ćete u njihovim parkovima i trgovima uz zvuk španjolske gitare koji se čuje duž ulica.

Osim po kulturi i načinu života, Sevilla je poznata i po gotičkoj i maurskoj arhitekturi. Kao rezultat toga, postoji puno arhitektonskih djela koji će vas oduševiti. Svakako treba posjetiti spomenike kao što su kraljevska palača Alcazar, toranj Giralda i katedrala.

6. Atena, Grčka

© Constantinos Kollias from Unsplash

Atena je također jedan od gradova poznat po svojoj bogatoj povijesti, a ta drevna povijest vidljiva je po cijelom gradu. Drevne ruševine tadašnje grčke prijestolnice posjetiteljima će stvoriti nove uspomene. Iako je danas grad izrastao u moderno središte, sva povijest je i dalje sačuvana.

U Ateni svakako posjetite stupove hrama Partenon. Također, na ulicama ćete svjedočiti jedinstvenoj umjetnosti. Atena ima i plaže idealne za opuštanje tijekom vrućih ljetnih dana. Svakako morate posjetiti stadion Panathenaic koji datira iz 143. godine, a poseban je jer je ugostio prve moderne Olimpijske igre.

5. Istanbul, Turska

© Hussein Himmati from Unsplash

Iako je Istanbul moderan grad, ima toliko toga za doživjeti. Grad je pun života uz izvrsnu hranu i uzbudljiv noćni život. Također, ima i dobre plaže za izvrstan odmor daleko od gradske buke.

Međutim, nikako ne smijete propustiti posjetiti bizantsku baziliku Aya Sofya. Njena kultna kupola i zlatni mozaici i stupovi ostavljaju bez riječi. Druga destinacija su palača Topkapi i Veliki bazar, a jedinstven doživljaj pruža i vožnja brodom po Bosporu.

4. Amsterdam, Nizozemska

© Adrien Olichon from Unsplash

Amsterdam je razvijen grad koji nudi puno aktivnosti za turiste. Jedan od njih su kanali po kojima se možete voziti brodom te tako imate priliku obići gradske kuće sa zabatima. Postoji i nekoliko zelenih parkova i muzeja, a možete i unajmiti bicikl te tako otkrivati čari ovog grada.

Nizozemska prijestolnica je živahan grad s izvrsnim noćnim životom. Rijksmuseum je odlično odredište za one koji žele otkriti više o Nizozemskoj i njenoj povijesti. Red Light District je četvrt koja nudi izvrstan noćni život te je ovdje ulični život dobio i moderan touch.

3. Budimpešta, Mađarska

© Dan Freeman from Unsplash

Mađarski glavni grad jedan je od najatraktivnijih i jedinstvenih gradova u Europi koji posjećuje velik broj turista. Budimpešta je poznata po svojoj baroknoj arhitekturi i senzacionalnoj umjetnosti. Jedna od atraktivnih značajki je rijeka Dunav koja prolazi između povijesnih gradova Pešte i Budima.

Posjetitelj će u ovom gradu pronaći jedinstvene muzeje i spomenike koji nose pravu povijest zemlje. Drevna arhitektura vidljiva je u cijelom gradu, a uglavnom se očituje njegovim drevnim lučnim prolazima. Ostala odredišta koja treba posjetiti su Szechenyi i Budimski dvorac.

2. Firenza, Italija

© Azamat Esmurziyev from Unsplash

Grad u Italiji, mali, ali dovoljno poznat po svojoj kulturi, povijesti i umjetnosti. Budući da je grad malen, posjetitelj će lako i u kratkom vremenu istražiti razne ulice i atrakcije. Brunelleschijev mramor je remek djelo koje dominira Firenzom, a Uffizi je savršeno mjesto za turiste koji žele vidjeti najveću umjetnost.

Ostala značajna mjesta koja treba posjetiti su Ponte Vecchio i Botticellijevo Rođenje Venere.

1. Madrid, Španjolska

© Alex Azabache from Unsplash

Grad Madrid u Španjolskoj dom je nevjerojatnih umjetničkih galerija poput Prado. To je grad modernog izgleda s velikom poviješću. Svaki turist svakako mora posjetiti Plaza Mayor koji je jedan od najboljih povijesnih trgova u Madridu.

Još jedno šarmantno odredište u gradu je Mercado de San Miguel te muzej Reina Sofia.

Autor naslovne fotografije: © Ante Samaržija from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako biti dobar turist?
Next articleNoćni život u Europi: Gdje se najbolje partija?