Search
Close this search box.

Koja su najnovija mjesta na UNESCO-vom popisu svjetske baštine?

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte najnovija mjesta na UNESCO-vom popisu svjetske baštine

UNESCO svake godine odlučuje koja će mjesta biti dodana na njegov popis svjetske baštine. Kako bi se mjesto ili građevina kvalificirala za ovaj popis, moraju imati veliko kulturno, povijesno i/ili prirodno značenje. Primjerice, Angkor Wat u Kambodži, Veliki koraljni greben u Australiji ili Machu Picchu u Peruu. Najnoviji popis uključuje nominacije iz 2020. i 2021. godine (odbor se nije sastao zbog pandemije), a sužen je na 34 nova mjesta te uključuje otoke u Japanu, freske u Italiji i drevne gradove od Jordana do Kine. Condé Nast naveo je 14 mjesta s popisa koja najviše oduševljavaju. Svako mjesto je lijepo i predstavlja priču samu za sebe, stoga pripremite svoje putovnice jer ćete sve sigurno htjeti vidjeti i uživo.

Freske u Padovi, Italija

Italija je prepuna prekrasnih umjetničkih djela, ali UNESCO je posebnu čast odlučio dati freskama iz 14. stoljeća u povijesnom gradu Padovi. Popis se sastoji od osam religioznih i svjetovnih građevinskih kompleksa, s ciklusima freski (niz fresaka o određenoj temi) naslikanim između 1302. i 1397. godine. Zbirka ciklusa prikazuje kako se tijekom 14. stoljeća razvijala umjetnost freski kao kreativni izraz.

Nacionalni park Ivindo, Gabon

Ivindo National Park Gabon
© Condé Nast

Smješten na ekvatoru u sjevernom Gabonu, Nacionalni park Ivindo od 740.000 hektara sada je drugo gabonsko mjesto na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine (drugi je park Lope, upisan 2007.). Nacionalni park sadrži slapove i brzake, prašume i rijeke te ogromnu populaciju različitih životinja: krokodila, slonova, leoparda i gorila.

Arheoastronomski kompleks Chankillo, Peru

Izgrađen prije više od 2.300 godina, arheoastronomski kompleks Chankillo u sjevernom Peruu najraniji je poznati astronomski opservatorij u obje Amerike. Lokalitet uključuje trinaest kula napravljenih od klesanog kamena, okruženih s dvije promatračke točke koje su se koristile za praćenje kretanja sunca tijekom cijele godine. Konstrukcija i smještaj objekata toliko su precizni da su stanovnici mogli odrediti datum s marginom pogreške od 1 do 2 dana.

Crkva Atlántida, Urugvaj

Church of Atlntida Uruguay
© Condé Nast

Crkva Atlántida smještena je oko 30 milja istočno od Montevidea, a projektirao ju je urugvajski inženjer Eladio Dieste 1960. godine. Crkveni kompleks je čudo arhitekture od opeke, od valovitih vanjskih zidova do unutarnjih spiralnih stepenica. UNESCO napominje da crkva predstavlja izvanredan primjer moderne arhitekture u Latinskoj Americi u drugoj polovici 20. stoljeća.

Šumski kompleks Kaeng Krachan, Tajland

Šumski kompleks Kaeng Krachan veliko je šumsko područje na granici Tajlanda i Mijanmara. Osim što sadrži široku lepezu tropske vegetacije, ovo mjesto je i dom ugroženim životinjskim vrstama kao što su sijamski krokodil, azijski slon, azijska divovska kornjača i azijski divlji pas. Ovdje možete pronaći i osam vrsta divljih mačaka, uključujući nekoliko vrsta leoparda i tigrova.

Nice, Francuska

Nice u Francuskoj
©Matthew Deblieuy from Unsplash

Vjerojatno najprepoznatljiviji dodatak ove godine je francuski mediteranski grad Nice. UNESCO ga je nazvao zimskim odmaralištem na Rivijeri”. Grad je početkom 19. stoljeća postao popularno mjesto za odmor engleskih i ruskih aristokrata, nudeći divno toplo vrijeme tijekom zimskih mjeseci. Uvrštenje na UNESCO-ov popis znači da će urbani razvoj biti strogo kontroliran duž Promenade des Anglais i starog grada Nice, a tako će se osigurati da gradska baština ostane dobro očuvana.

Južni otoci, Japan

Otok Iriomoto
© Hiroko Yoshii from Unsplash – otok Iriomoto

Obuhvaćajući 165 četvornih milja u jugozapadnom Japanu, otok Amami-Oshima, otok Tokunoshima, sjeverni dio otoka Okinawa i otok Iriomote najnovija su imena na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Dijelovi otoka koji se nalaze na popisu u potpunosti su nenaseljeni ljudima, što znači da njihova bioraznolikost nadmašuje sve ljestvice. Njihova zbirka ugroženih sisavaca, gmazova i ptica te endemskih biljaka sigurno će imati koristi od ovog dodatnog sloja globalne zaštite.

As-Salt, Jordan

Grad As-Salt u Jordanu
© Zaid Haddad from Unsplash

Za grad As-Salt se mislilo da je naseljen još od željeznog doba, a predstavljao je glavno trgovačko središte na istočnoj obali rijeke Jordan. Grad je posebno napredovao krajem osmanskog razdoblja. Tada su se ovamo doselili obrtnici i poljoprivrednici iz susjednih zemalja koji su seosko naselje pretvorili u snažan grad. Urbana jezgra mjesta uključuje oko 650 značajnih povijesnih građevina, a poljoprivrednici i danas koriste njegovo plodno tlo za berbu grožđa i maslina.

Hram Ramappa, Indija

Rudreshwara (poznatiji kao hram Ramappa) nalazi se u selu Palampet koji se nalazi oko 200 kilometara sjeveroistočno od Hyderabada. Izgrađene u 13. stoljeću, ruševine hrama sadrže ukrasne stupove, rezbarene stropove te skulpture plesača i glazbenika. Međutim, slavu je stekao zahvaljujući svojim “plutajućim ciglama” koje čine krovnu konstrukciju. Izrađene od gline i drva, ove cigle imaju nižu gustoću od vode, što manje opterećuje hram i smanjuje mogućnost urušavanja.

Veliki lječilišni gradovi Europe

Karlovy Vary
© Alice Denysenko from Unsplash – Karlovy Vary

Ovaj se popis sastoji od 11 gradova koji se nalaze u sedam europskih zemalja: Baden bei Wien (Austrija); Spa (Belgija); Františkovy Lázně (Češka); Karlovy Vary (Češka); Mariánské Lázně (Češka); Vichy (Francuska); Bad Ems (Njemačka); Baden-Baden (Njemačka); Bad Kissingen (Njemačka); Montecatini Terme (Italija); i grad Bath (Ujedinjeno Kraljevstvo). Svi ovi gradovi razvili su se oko prirodnih izvora mineralne vode i indikativni su za europsku lječilišnu kulturu koja se razvijala od ranog 18. stoljeća sve do 1930-ih.

Quanzhou, Kina

Quanzhou
© Yifei Wong from Unsplash

Obuhvaćajući 22 povijesna mjesta i spomenika, Quanzhou je bio jedna od najvažnijih kineskih luka duž pomorskih puteva svile od 10. do 14. stoljeća nove ere. Trgovci i istraživači (uključujući Marka Pola) dolazili su u ovaj grad sa svih strana svijeta, a dokazi suživota među religijama i kulturama mogu se vidjeti u cijelom gradu. Značajne znamenitosti uključuju islamske grobnice, taoističke kipove i budističke hramove.

Svjetionik Cordouan, Francuska

Svjetionik Cordouan teško je zaobići. Pronaći ćete ga izlazeći iz ušća Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, a struktura od bijelog vapnenca (zajedno s gargojlima) izgrađena krajem 16. stoljeća nevjerojatno je aktivna i danas. Organizirani izleti brodom dostupni su iz općine Royan, a posjetiteljima daju mogućnost da izbliza vide arhitektonske detalje. Kad je oseka, možete se čak prošetati do svjetionika preko pješčane sprude.

Radovi Jože Plečnika u Ljubljani, Slovenija

Natkrivena tržnica u Ljubljani
© Matevž Krajnik from Unsplash

U Ljubljani je teško skrenuti iza ugla, a da ne naiđete na građevinu koju je projektirao arhitekt Jože Plečnik (njegov utjecaj sličan je Gaudijevom u Barceloni). U godinama između Prvog i Drugog svjetskog rata, Plečnik je novom, ponosnom slovenskom identitetu grada pridonio gradnjom niza novih javnih prostora, zgrada i zelenih površina. Značajni primjeri njegova rada su Tromost, groblje Žale, Nacionalna i sveučilišna knjižnica te natkrivene tržnice uz rijeku Ljubljanicu.

Sítio Roberto Burle Marx, Brazil

Smješten u zapadnom Rio de Janeiru, Sítio Roberto Burle Marx je botanički vrt koji se može pohvaliti s više od 3.500 vrsta biljaka. Tijekom 40 godina razvijao ga krajobrazni arhitekt i umjetnik Roberto Burle Marx, a ovo mjesto je prvi moderni tropski vrt koji je postao dio popisa svjetske baštine.

Autor naslovne fotografije: © Bikalpa Pokhrel from Unplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave