Travel AdvisorTravel Advisor

Koja su nova pravila za skijašku sezonu u Austriji?

Saznajte koja su nova pravila za skijašku sezonu u Austriji

Prošle godine za Austrijance zimskog odmora nije bilo, no ove godine neće biti takav slučaj. Vrijeme je da saznate koja su nova pravila za skijašku sezonu u Austriji.

Kako bi skijaška sezona prošla bez problema, bitno je zadobiti povjerenje domaćih i stranih turista. Upravo su zbog toga u ponedjeljak austrijska ministrica turizma Elisabeth Köstinger i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein uz videoporuke predsjednika Konferencije devet austrijskih saveznih pokrajina, Günthera Plattera, objavili nova pravila za skijašku sezonu. Sve je objavljeno pod sloganom Stroga pravila, sigurna zima”, a ovi uvjeti bi trebali omogućiti sigurno skijanje i zimovanje u Austriji.

“Ove godine će definitivno biti zimskog odmora”

Tako je poručila ministrica turizma Köstinger te je nadodala da se trebaju cijepiti svi oni koji žele uživati u sigurnom i bezbrižnom odmoru. Zatim je iznijela nova pravila koja je donijela austrijska Vlada. To je način na koji oni vide siguran i odgovoran turizam koji bi tako trebao funkcionirati unatoč pandemiji koronavirusa.

© Alana Harris

Također, ministrica je naglasila kako je Vladin trostupanjski Plan zaštite od koronavirusa zapravo baza za nova zimska pravila. Taj Plan stupio je na snagu 15. rujna. Prema njemu glavni parametar za ocjenjivanje epidemiološke situacije u zemlji je opterećenost kapaciteta u jedinicama intenzivne njege. Prije Plana glavni parametar bila je sedmodnevna incidencija, tj. broj novozaraženih na 100.000 stanovnika.

“Stroga pravila, sigurna zima”

Ministrica je rekla kako je ovaj slogan glavna crta vodilja. Za skijaše i sve ostale korisnike skijaških žičara i gondola u Austriji će tijekom skijaške sezone vrijediti tzv. G-pravilo. To bi značilo da prilikom kupnje karte na šalteru treba predočiti dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa, preboljenju bolesti, svježi antigenski test ne stariji od 24 sata ili PCR test. Za vlasnike skijaških žičara, dizala i gondola važno je da više neće biti ograničenja kapaciteta te da neće biti potrebno održavati fizički razmak među osobama.

3-G pravilo vrijedit će i u ugostiteljstvu. Međutim, vrijedit će sve dok ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i popunjenja kapaciteta jedinica intenzivne njege više od 15%, odnosno 300 bolesničkih kreveta (2. stupanj plana). U tom slučaju se kao dokaz ukida tzv. samotestiranje kod kuće pod nadzorom videokamere. Vrijedit će samo testovi napravljeni u službenim stanicama za testiranje i ljekarnama. Ako pričamo o zabavi i piću nakon skijanja (Apres Ski), za skijaše vrijede ista pravila kao i za noćnu gastronomiju te noćne klubove. To bi značilo da će u Apres Ski bar moći ući samo gosti koji su se cijepili, koji su preboljeli koronu i oni koji imaju negativni PCR test. Antigenski testovi se u tom slučaju neće priznati.

U turističkoj industriji protiv koronavirusa cijepljeno 72% zaposlenika

© Ivan Diaz

Ovaj postotak je 12 postotnih bodova viši od austrijskog prosjeka procijepljenosti stanovništva. Austrijska ministrica turizma izjavila je da će se ove godine u Austriji moći organizirati i posjetiti božićni i adventski sajmovi. Naravno, i za njih će vrijediti “3-G” pravilo, ali još nije odlučeno tko će to i gdje kontrolirati.

“Ako se sada cijepite, već ćete biti spremni za početak zimske sezone”

To je necijepljenim Austrijancima poručio austrijski ministar zdravstva Mückstein i nadodao “Dogovorite već danas termin za cijepljenje. Na ovaj način štitite ne samo sebe nego i sve ljude oko sebe.”. Günthera Plattera, čelnik pokrajine Tirol, rekao je da više neće biti Apres Ski barova kao što su bili prije korone te je najavio stroge policijske kontrole.

Ako sumiramo, glavna poruka svih govornika ohrabrujuća je za cijepljene i one koji su preboljeli koronu. Za njih već sada nema ograničenja i gotovo da ih neće ni biti, osim nošenja FFP2 maske tamo gdje je to obvezno. Necijepljenima je ovo jasan poziv na cijepljenje, pogotovo ako žele uživati u bezbrižnom i sigurnom zimskom odmoru.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZnate li kada je najbolja sezona za posjetiti Dubai?
Next articleKako biti dobar turist?