Koja su nova pravila za ulazak u Hrvatsku za državljane izvan EU?

Autor članka:
Podijeli:

Od 2023. za državljane izvan EU vrijedit će nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Od iduće godine vrijedit će nova pravila za ulazak u Europsku uniju, a samim time i u Hrvatsku. Radi se o sustavu ETIAS koji bi s radom trebao početi od 2023. godine. To je Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, a zajedno s njim dolaze i nova pravila za ulazak u EU.

Na određenoj stranici ili mobilnoj aplikaciji putnici će pronaći internetski obrazac koji moraju popuniti. Ne radi se ni o čemu zahtjevnom, već o jednostavnom obrascu koji se može ispuniti već za desetak minuta. Neće biti potrebni niti neki posebni dokumenti osim putne isprave.

Putovnice
© Inkredo Designer from Unsplash

Ovo ne bi trebao biti dugotrajan proces, već bi u većini slučajeva odobrenje za putovanje trebalo biti izdano za nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva. Iznimno se može čekati do 30 dana ako će biti potrebna dodatna provjera putnih isprava. U slučaju da podnositelj zahtjeva dobije odbijenicu, može se žaliti.

Tko može podnijeti zahtjev?

Zahtjev može podnijeti predmetna osoba, no u iznimnim slučajevima moći će ju podnijeti i treća osoba. To će se dogoditi u slučaju da osoba koja putuje u EU nije u mogućnosti podnijeti zahtjev, bilo zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju.

Uzmimo za primjer državljane Bosne i Hercegovine

Putnici iz ove države morat će prije putovanja u EU popuniti prethodno spomenuti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od 7 eura. Naknada će se plaćati elektronički, a pritom će se uzimati u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza. Tako ti državljani neće naići na prepreke ako možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Dobra vijest za Hrvate koji žive u BiH i koji imaju hrvatsko državljanstvo jest da neće morati plaćati ovu potvrdu. Drugi građani će ju ipak morati platiti, a to se odnosi i na državljane Srbije, Crne Gore, Kosova i drugih zemalja koje se nalaze izvan EU.

Više o sustavu ETIAS

Iako možda niste čuli za ovaj sustav, on postoji još od 2016. godine kada je predložena uspostava europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja kako bi se pojačale sigurnosne kontrole osoba koje u EU putuju bez vize. To se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Zastave Europske unije
© Guillaume Perigois from Unsplash

Autor naslovne fotografije: © Imre Tomosvari from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave