Travel AdvisorTravel Advisor

Koja su vam cjepiva potrebna za putovanja?

Ako uskoro planirate na put, razmislite koja su vam cjepiva potrebna za putovanja

Postoje određena cjepiva koja su vam potrebna za putovanja jer pojedine zemlje zahtijevaju da budete cijepljeni protiv određenih bolesti. Pojavom pandemije korona virusa, cjepivo se sve više spominje i sve se češće postavlja pitanje hoće li za putovanja biti potrebno cijepljenje protiv COVID-19. Međutim, treba razmisliti i o drugim bolestima protiv kojih se je potrebno cijepiti, pogotovo ako idete u zemlje u kojima ćete biti više izloženi. Zato smo malo istražili i saznali koja su cjepiva potrebna za koji dio svijeta.

Nije važno jeste li u otmjenom resortu ili hostelu jer sama činjenica da se nalazite u stranoj zemlji izlaže vas riziku od bolesti i infekcija karakteristične za to područje. Cjepiva možemo usporediti i sa sigurnosnim pojasevima – spašavaju više života nego što ih oduzimaju, a to isto vrijedi i za cjepiva. Bolesti koje oni sprječavaju ubijaju milijune ljudi.

Nakon što ste poduzeli preventivne mjere, osjećat ćete se puno bolje na putovanju i uživat ćete u avanturama te ostalim prilikama koje vam pruža putovanje. Smatrajte to preventivnim osiguranjem za vaše zdravlje.

© Hatice EROL

Brojni čimbenici utječu na to trebate li se cijepiti ili ne

Neki su čimbenici osobne prirode (ovisno o vašem zdravlju ili o tome odakle dolazite), dok su mnogi od njih ipak općenitiji. Koje vam je cjepivo potrebno ovisi o planiranom odredištu.

Stvari koje trebate razmotriti prije cijepljenja

Potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari u vezi s vlastitim zdravljem. Naravno, uvijek se prije cijepljenja treba konzultirati s liječnikom, posebno ako imate bolest ili stanje koje slabi vaš imunološki sustav.

Nadalje, ako je žena trudna ili putuje s djecom, bitno je biti siguran da su svi poduzeli potrebne medicinske procedure te treba provjeriti jesu li ta cjepiva sigurna za dob djeteta. Treba provjeriti i povijest cijepljenja kod liječnika ili pružatelja zdravstvenog osiguranja.

Osnovna rutinska cijepljenja

Hepatitis A

Hepatitis A je bolest jetre koja se širi hranom i vodom kontaminiranom izmetom zaražene osobe. Neki izvori uključuju voće i povrće s kojima se loše postupalo, loš led i školjke koje su se izvukle iz zagađene vode, a može se proširiti i spolnim odnosom. Simptomi su slični gripi, no lijeka nema.

Uzimaju se dvije injekcije tijekom šest mjeseci, a zaštita je doživotna. Što se tiče troškova, kreće se u rasponu od 75 do 100 dolara, no često su pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Preporučuje se za sve zemlje.

© Rilsonav

Hepatitis B

Hepatitis B je također bolest jetre, no širi se krvlju i tjelesnim tekućinama zaražene osobe. Izvori uključuju nezaštićeni spolni odnos, korištenjem kontaminiranih igala i dijeljenjem britvice ili četkice za zube sa zaraženom osobom. Simptomi su često dosta blagi, pa je moguće da nećete ni shvatiti da ih imate. Ako se ne liječi, može oštetiti jetru.

Uzima se veći broj injekcija kroz nekoliko mjeseci, a zaštita je kao i kod hepatitisa B doživotna. Troškovi su između 60 i 90 dolara, ali su i oni često pokriveni zdravstvenim osiguranjem. Također se preporučuje za sve zemlje.

TdaP (tetanus, difterija i pertusis)

Tetanus je bakterija koja se nalazi u tlu i životinjskim izmetima. Ako uđe u ranu stvara smrtonosni otrov nazvan tetanospazmin. Simptomi uključuju grčeve i kontrakcije živaca koji se šire od lica prema rukama i nogama te mogu utjecati na sposobnost disanja. Ako ga se ne liječi, tetanus je često smrtonosan. Cjepivo se ponekad miješa s cjepivima protiv difterije i pertusisa, druge dvije bakterijske bolesti.

Radi se o jednokratnoj injekciji koja pruža zaštitu od 10 godina. Troškovi su između 60 i 85 dolara, često su pokriveni zdravstvenim osiguranjem, a cjepivo se preporučuje za sve zemlje.

Cjepivo protiv gripe

Virus gripe se širi od zaraženih osoba na nos ili grlo drugih osoba. Često traje samo nekoliko dana, ali ipak može pokvariti putovanje. Simptomi uključuju visoku temperaturu, upalu grla, drhtavicu, umor, glavobolju i kašalj.

© Mohamed Hassan

Uzima se samo jedna injekcija, a od virusa ćete biti zaštićeni godinu dana. Troškovi su najčešće pokriveni zdravstvenim osiguranjem, a uglavnom iznose između 30 i 50 dolara. Cijepljenje se preporučuje za sve zemlje.

Preporučeno za mnoge zemlje

Tifusna groznica

Tifusna groznica ili tifus je bakterijska infekcija koja se širi hranom ili vodom kontaminiranom izmetom. Utječe na 21,5 milijuna ljudi širom svijeta, a stopa smrtnosti je 10%. Najčešći simptomi su vrućica, anoreksija, nelagoda u trbuhu i glavobolja.

Uzima se jedna injekcija ili tablete, a od infekcije ćete biti zaštićeni dvije godine ako dobijete injekciju te pet godina ako konzumirate tablete. Morat ćete potrošiti između 85 i 300 dolara, a preporučeno je za zemlje Južne i Srednje Amerike, Azije i Afrike te pacifičke otoke.

Preporučeno za neke zemlje

Malarija

Postoje četiri različita soja malarije, a svi se prenose ubodom zaražene ženke komarca. Malariju karakteriziraju groznica i simptomi slični gripi, poput drhtavice, glavobolje, bolova u tijelu i umor. Može uzrokovati zatajenje bubrega, komu i smrt.

Postoji više vrsta lijekova: Atovone/Proguanil (Malarone), Mefloqine (Lariam), Chloroquine (Aralen) ili Doxycycline. Zaštita traje toliko dugo koliko konzumirate lijekove. Za dva tjedna prevencije morat ćete izdvojiti 25 do 200 dolara, ovisno koji lijek koristite. Lijekove je preporučeno uzimati za putovanja u Afriku, Južnu Ameriku i dijelove Azije.

Meningitis

Radi se bakterijskoj infekciji koja utječe na mozak i leđnu moždinu, a postoji nekoliko različitih oblika ove infekcije. Širi se od osobe do osobe kašljanjem, ljubljenjem ili jedenjem kontaminirane hrane. Simptomi uključuju iznenadnu vrućicu, glavobolju i ukočenost vrata. Neke zemlje u Africi i na Bliskom istoku se znaju redovito susretati s ponovnim izbijanjem ove bolesti.

Tip cjepiva je jednokratna injekcija koja pruža zaštitu od tri do pet godina. Cjepivo se plaća između 80 i 200 dolara, a kao što smo već spomenuli, preporučeno je za afričke zemlje i zemlje Bliskog istoka.

Japanski encefalitis

Japanska bolest encefalitisa širi se ubodom zaraženog komarca i to se najčešće događa u ruralnim područjima Azije. Rizik je za većinu putnika uglavnom nizak, osim ako tijekom sezone monsuna ne provodite puno vremena u ruralnim područjima. Neki slučajevi mogu dovesti do upale mozga i drugih simptoma koji mogu biti kobni.

Od ove se bolesti može zaštititi ako dobijete dvije injekcije tijekom jednog mjeseca, a trebali biste biti sigurni godinu ili dvije. Za cjepivo ćete morati izdvojiti između 150 i 800 dolara, a preporučuje se za Aziju i jugoistočnu Aziju.

Obvezno za neke zemlje

Žuta groznica

Žuta groznica je bolest koju prenose komarci s visokom stopom smrtnosti. Upravo zbog toga neke zemlje zahtijevaju cijepljenje ako ste nedavno putovali u dijelove Južne Amerike ili Afrike. Simptomi žute groznice su vrućica, mučnina, povraćanje, glavobolja i bolovi u trbuhu. Teški slučajevi uključuju hepatitis, hemoragijsku groznicu i moguću smrt.

Jednokratna injekcija zaštitit će vas doživotno, a za nju ćete morati izdvojiti između 150 i 300 dolara. Preporučeno je za Južnu Ameriku i Afriku.

© Frauke Riether

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleBali: Opasno putovanje na vulkan koji je pun mafijaša, majmuna i turista
Next articlePutovanje na Santorini: Otok pustinjskog zraka i odlične musake