Travel AdvisorTravel Advisor

Koje je božićne sajmove u Europi Condé Nast izabrao kao najbolje?

Condé Nast izabrao najbolje božićne sajmove u Europi

Vrijeme je sve hladnije, prosinac i advent sve su bliže, a to znači da se uskoro otvaraju i božićni sajmovi. Zato je pravo vrijeme da vam otkrijem koje je božićne sajmove u Europi Condé Nast izabrao kao najbolje. Od tradicionalnih danskih ukrasa do ručno izrađenih drvenih igračaka u Italiji, božićni sajmovi u Europi sjajni su za skupljanje originalnih božićnih darova.

Prije nego krenemo na popis moram napomenuti jednu stvar. Živimo u neizvjesnim vremenima i trebamo biti u toku s trenutnim ograničenjima zbog pandemije. Zbog toga Condé Nast preporučuje pratiti web stranice sajmova prije nego ih posjetite kako biste bili upoznati sa svim detaljima i mogućim promjenama.

Božićni sajam u Zagrebu

© Condé Nast

Condé Nast krenuo je od glavnog grada Lijepe naše – Zagreba. Od isprepletenih svjetlucavih grana koje trepere između Gajeve i Praške ulice do klizališta na Trgu kralja Tomislava – hrvatska prijestolnica ima sve za vrijeme Božića. Drvene kućice nižu se niz pregršt ulica koje prodaju pletene šalove i rukavice, slatke bademe, ukrase za bor i još mnogo toga. Park Zrinjevac uvijek je posebna atrakcija koju ne smijete propustiti. Tamo možete pronaći brojne zanatske radove, a na štandovima s hranom možete kušati zagrebačke specijalitete poput krpica sa zeljem i štrudle od jabuka.

Ove godine najavljene su određene promjene, no nema sumnje kako će unatoč tome Zagreb i ovog adventa biti jedna od glavnih postaja brojnih turista.

Božićni sajam Tivoli Gardens, Kopenhagen

© Jonas Smith

Uoči Božića, povijesni zabavni park Tivoli Gardens pretvara se u zimsku zemlju čuda. Tamo vas očekuje više od pola milijuna svjetlucavih lampica, svečane melodije koje svira grupa Tivoli Guard Youth i drvene kolibe u skandinavskom stilu koje možete pronaći na seoskoj božićnoj tržnici (Christmas Village market). Ispred posebno uređene zgrade kolodvora parkiran je stari parni vlak. U svakom vagonu postavljeni su štandovi koji prodaju aebleskiver (okruglice od jabuka) i glögg (kuhano vino) te tipične danske ukrase poput uvijek popularnog pixieja.

Salzburg Christkindlmarkt, Salzburg, Austrija

© Ömer Karakus

U srcu starog grada s katedralom kao pozadinom, oko 100 štandova čini ovaj stoljetni božićni sajam koji se prostire na dva susjedna trga – Domplatz i Residenzplatz. Ovdje možete pronaći sve: od medenjaka i rakije do ručno oslikanih kuglica i tamjana. Postoji i dnevni program događanja, a uključuje glazbene izvedbe kvarteta, a capella sastava, pjevača evanđelja i folklornih skupina te popodnevno čitanje božićnih priča za djecu.

Božićni sajam u Strasbourgu, Francuska

© Alexis Bradner

Divovski lusteri, bijelo kristalno drvce, tisuće svjetlucavih lampica na fasadi crkve – Strasbourg je grad u kojemu se osjeća adventsko raspoloženje. Božićni sajam u ovom gradu postoji još od 1570. godine (najstariji u Francuskoj). 2019. godine je na Katedralnom trgu i trgu Broglie postavljeno više od 300 drvenih štandova. Na njima se moglo pronaći sve: od ručno izrađenih ukrasa i kuglica do svijeća od puhanog stakla i tradicionalnih keksa od maslaca bredele iz regije Alzas. Za djecu postoje umjetničke i zanatske radionice te klizalište na trgu Kléber.

Adventski sajam kod Bazilike, Budimpešta, Mađarska

© Krisztian Tabori

Svake večeri tijekom adventa u Budimpešti, na pročelju Bazilike Sv. Stjepana projiciraju se svečane priče i vjerske scene. Svaka scena traje nekoliko minuta i počinje na pola sata. Ovo je ujedno i mjesto tržnice na otvorenom s oko 160 štandova. Na njima se prodaju brojni mađarski ručno izrađeni predmeti (keramička drvca, individualno oslikane ruske lutke, nakit od dragog kamenja) i grickalice, uključujući flodni, ljepljivu jabuku te kolač od oraha i maka koji je popularan kod lokalnog stanovništva.

Božićni sajam u Helsinkiju, Finska

© Hert Niks

S obzirom na reputaciju Finske po sterling dizajnu, ne čudi što postoji promišljen i moderan pristup onome što se prodaje (zaštitno lice sajma je finska dizajnerica Linda Bergroth čiji su projekti uključivali bistro instalaciju bez otpada na sajmu WantedDesign Manhattan 2018. godine). Oko 130 prodavača postavilo je parcele na kojima se prodaju tipični finski ručno izrađeni proizvodi. To su primjerice, ukrasi od himmelija (geometrijski mobiteli od slame), svijeće od katrana od bora i breze, ugodne vunene čarape i suvremeni nakit. Lokalni restorani imaju svoje štandove na kojima poslužuju posebne blagdanske jelovnike, a tu je i ringišpil. Sastavni dio pikkujoulu sezone (predbožićne zabave) u Helsinkiju.

Božićni sajam u Tallinnu, Estonija

© Hert Niks

Tradicija postavljanja božićnog drvca na trgu gradske vijećnice u Tallinnu datira iz 1441. godine, a u srednjovjekovnom Starom gradu traje i danas. Okolni sajam prilično je mali – ima samo oko 30 drvenih koliba. Međutim, ono što možda nedostaje u veličini ovaj sajam nadoknađuje raspoloženjem i doživljajem koji pruža. Preko zvučnika sviraju božićne pjesme, a mirisi tradicionalnih estonskih jela (crni puding, kiseli kupus, medenjaci) ispunjavaju zrak. Prije odlaska u kupnju vunenih šešira, drvenih daski za sjeckanje i udobnih džempera, zagrijte se vrućim likerom Vana Tallinn.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article5 toplih destinacija za zimski odmor
Next articleNajluđi grad na svijetu u kojem je sve najbolje