Koje su europske prijestolnice kulture u 2024. godini?

Autor članka:
Podijeli:

Europska komisija odabrala je prijestolnice kulture za 2024. godinu, a prave kulturne spektakle ove će godine pripremiti Bad Ischl u Austriji, Tartu u Estoniji i Bodo u Norveškoj.

Bad Ischl je nekadašnje omiljeno odredište austrijskog plemstva

Bad Ischl
© Benjamin Kaufmann from Unsplash

Danas je Bad Ischl poznato turističko središte u Austriji. Ovaj se alpski grad nalazi u blizini Salzburga i privlači veliki broj posjetitelja. Ovdje turizam igra ključnu ulogu, a to je vidljivo kroz 300 kulturnih projekata koje Bad Ischl organizira zajedno s 22 okolna mjesta, uvrštenih na popis Svjetske kulturne baštine još 1997. godine. Elisabeth Schweeger, umjetnička direktorica lokalnog programa, naglašava da je cilj tih projekata istražiti pozitivne i negativne aspekte cijele regije, umjesto jednostavnog organiziranja vatrometa i festivala.

Unatoč tome, spektakl je zagarantiran: na svečanom otvaranju 20. siječnja nastupit će Tom Neuwirth koji potječe iz ovog kraja, poznat i pod imenom Conchita Wurst koja je 2014. pobijedila na izboru za pjesmu Eurovizije, zajedno s reperima i zborom jodlera koji broje tisuće sudionika.

Osim prekrasnog krajolika, drugi ključni motiv kulturnih događanja je i bogata povijest ovog područja, potaknuta poplavom turista. Salzburg, koji je dobio ime po nalazištima soli, odražava tu povijest. “Iznikli smo iz soli, od soli postali bogati, a s njom idemo u budućnost”, kaže Elisabeth Schweeger. “Sada je vrijeme dodati još jedan element kao neophodan: kultura, ona je motor za suživot”, nadodaje.

Kineski umjetnik Ai Weiwei će kroz svoje umjetničko stvaralaštvo predstaviti svoje viđenje eksploatacije soli na ovom području. Također, planira se posebna manifestacija koja će prikazati zloupotrebu lokalnih rudnika soli tijekom nacističkog razdoblja kada su ti rudnici poslužili kao sklonište za umjetnine koje su nacisti opljačkali diljem Europe.

Tartu – intelektualno i kulturno središte Estonije

Tartu
© Julius Jansson from Unsplash

Tartu je drugi najveći grad u Estoniji, nalazi se na istoku zemlje, no nije toliko poznat. Grad je dom najstarijeg i najpoznatijeg estonskog sveučilišta, a ima i dugu povijest kao dio hanzeatskih trgovačkih gradova još od ranog srednjeg vijeka.

Gradonačelnik Urmar Klass ponosno ističe da je Tartu oduvijek bio središte nauke, obrazovanja i kulture u Estoniji. Kao jedan od najstarijih gradova u Baltičkoj regiji, Tartu je bio kolijevka nacionalne svijesti Estonaca, domaćin festivala estonskih pjesama, mjesto nastanka estonskog kazališta i, zapravo, cijele države.

U veljači 1920. upravo je u Tartuu potpisan mirovni sporazum sa Sovjetskim savezom kojim su komunisti iz Moskve priznali suverenost Estonije koja je stvorena tek 1918. godine. Međutim, kao i u brojnim drugim sporazumima s Kremljom, ta neovisnost nije dugo trajala. Zbog toga je glavni motiv manifestacija u Tartuu nazvan “umjetnost preživljavanja”.

Svečano otvorenje 26. siječnja obuhvatit će posebno komponiranu himnu Tartua kao “grada mlade krvi”. Međutim, humor je ključan i u “umjetnosti preživljavanja”. Manifestacija “Kissing Tartu” koja se održava tijekom ljeta, okuplja mnoštvo ljubitelja poljubaca. Tu je i “Naked Truth” – festival rasprave u sauni, a premijerno će se prikazati i predstava “Business as usual” koja govori o skandalu s pranjem novca Danske Bank u Estoniji.

U kolovozu će se održati i Tartu Pride, a od ove nove godine, u Estoniji je istospolni brak zakonom dozvoljen.

Bodo predstavlja polarnu Europu

Bodo, Norveška
© Jon Anders Dalan from Unsplash

Treća kulturna prijestolnica Europe, norveški Bodo, ističe se jer leži skroz na sjeveru duž zapadne obale Norveške čime postaje prva prijestolnica koja se nalazi iznad Polarnog kruga. Također, druga značajna karakteristika je prostor u kojem će se održati više od tisuću kulturnih događanja, koja će obuhvatiti golemu regiju Nordlanda s rasponom od oko 800 kilometara.

U tom području, impresivna ljepota arktičke prirode predstavlja jednu od glavnih atrakcija, a organizatori se nadaju privući pola milijuna posjetitelja tijekom 2024. godine. Stoga je glavni motiv odnos prema prirodi i održivost, a Bodo želi postati “najodrživija” prijestolnica kulture ikada.

Manifestacija “Bodø 2024” predstavlja najveći kulturni događaj ikada održan u tom dijelu Norveške. Poseban naglasak bit će stavljen na kulturu Samija, domorodnog stanovništva regije, ali će se istraživati i suvremena kultura.

Spektakl na plutajućoj pozornici u luci Bodoa označit će svečano otvorenje 3. veljače, dok će se posebna manifestacija održati 22. lipnja, na dan kada na tako sjevernim područjima nema noći. Posebne manifestacije planirane u i u studenom i prosincu kada sunce jedva izlazi na horizontu.


Autor naslovne fotografije: © Marek Lumi from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave