Koje su najbolje europske zemlje za život u 2023.?

Autor članka:
Podijeli:

Nije jednostavno izabrati najbolju zemlju u Europi za život

Postoji toliko puno različitih načina za ocjenu zemlje, od njezina gospodarstva do vremena i svega između. Međutim, zemlje koje obično dominiraju na ljestvici povoljnosti za život iz godine u godinu obično su kombinacija istih skupih zemalja: Švicarska, Norveška, Danska i slično.

Većini ljudi koja se želi preseliti u Europu, troškovi života su jedan od najvažnijih čimbenika koje razmatraju. Jednako su im važni kao i kvaliteta života. Švicarska je prekrasna, no problem je u tome što si prosječan iseljenik tamo ne može priuštiti život. Primjerice, prema Numbeu su troškovi života u Zürichu u Švicarskoj oko 24% viši nego u New Yorku. Ovo pokazuje koliko neke zemlje koje se mogu pohvaliti najvišom kvalitetom života mogu biti nedostižne za prosječnu osobu.

Istraživački tim My Dolce Case identificirao je slatka mjesta u Europi koja nude kombinaciju izvrsne kvalitete života i razumnih troškova života. Zemlje su rangirali na temelju formule koja uzima u obzir najniže troškove života i najvišu kvalitetu života, a pritom su koristili najnovije podatke Numbea.

Ovo su najbolje europske zemlje za život u 2023.

 1. Španjolska
 2. Portugal
 3. Nizozemska
 4. Slovenija
 5. Hrvatska
 6. Finska
 7. Češka Republika
 8. Estonija
 9. Litva
 10. Austrija
 11. Njemačka
 12. Luksemburg
 13. Slovačka
 14. Švedska
 15. Poljska

Španjolska

Sevilla
© Joan Oger from Unsplash

Španjolska je najbolja zemlja u Europi za život. Postiže idealnu ravnotežu, s ocjenom umjerenih troškova života od 51 i visokom ocjenom kvalitete života od 174. Brojni španjolski gradovi i mjesta prijateljski su nastrojeni prema iseljenicima te imaju razumnu cijenu nekretnina. Život u Španjolskoj znači puno sunca tijekom cijele godine, prekrasne pješčane plaže, zadivljujuće planine i ruralni dio pun tradicije, a nevjerojatnu španjolsku kuhinju ne može se dovoljno nahvaliti.

Portugal

Porto
© Alex Vasey from Unsplash

Popularnost Portugala dramatično je porasla posljednjih godina i lako je vidjeti zašto je tako. Niska ocjena troškova života od 45 i natprosječna ocjena kvalitete života od 164 čine Portugal drugom najboljom zemljom u Europi za život. Stranci koji se odluče preseliti u Portugal posebno ističu vrhunsku sigurnost, vrijeme, prirodne ljepote i nevjerojatnu kulturu kao glavne razloge preseljenja u ovu zemlju. Iako cijene nekretnina u Portugalu u posljednje vrijeme brzo rastu, zemlja je i dalje relativno pristupačna u usporedbi s većinom zapadnoeuropskih zemalja.

Nizozemska

Amsterdam
© Adrien Olichon from Unsplash

Nizozemska je treća najbolja zemlja u Europi za život, zahvaljujući vrlo visokoj ocjeni kvalitete života (197) i donekle umjerenoj ocjeni troškova života (69). Ima prekrasne kozmopolitske gradove, snažno gospodarstvo te je proglašena najsigurnijom zemljom na svijetu u 2023. godini. Zbog ovih i mnogih drugih razloga, Nizozemska zaslužuje treće mjesto na ljestvici.

Slovenija

Bled u Sloveniji
© Arnaud Steckle from Unsplash

Slovenija na četvrtom mjestu nekima bi mogla biti iznenađenje, no oni koji su barem jednom posjetili tu zemlju dobro znaju zašto se ova podcijenjena zemlja nalazi među najboljim zemljama u Europi za život. Zapanjujuća prirodna ljepota, planine koje oduzimaju dah, infrastruktura i sigurnost svjetske klase samo su neki od razloga zašto odabrati Sloveniju.

Hrvatska

Dubrovnik
© Spencer Davies from Unsplash

Hrvatska više nije neotkriveni europski dragulj kakav je nekad bila te zaokružuje popis od pet najboljih zemalja u Europi za život. Možda je mala, ali je ipak zadivljujuća zemlja koja se prostire duž obale Jadranskog mora, ponoseći se prekrasnim primorskim gradovima, čistim plavim morem i odličnim vremenom. Hrvatska je zaslužila svoje mjesto na ljestvici zahvaljujući niskoj ocjeni troškova života (47) i znatno natprosječnoj ocjeni kvalitete života (163), čime nudi odličan životni stil po vrlo razumnoj cijeni.

Izvor: My Dolce Casa

Autor naslovne fotografije: © Logan Armstrong from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave