Koje su najposjećenije destinacije u 2022. godini?

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte najposjećenije destinacije u 2022. godini

ForwardKeys je početkom studenog na World Travel Marketu objavio godišnje izvješće o najposjećenijim destinacijama u 2022. godini.

Na vrhu liste najposjećenijih zemalja nalazi se Dominikanska Republika, a najposjećeniji grad je turska Antalija. Između 1. siječnja i 18. listopada (posljednje dostupni podaci o prodaji avio karata), Dominikanska Republika primila je 5% više posjetitelja nego 2019. godine. Slijede Turska, Kostarika i Meksiko, koje su sve primile isti broj posjetitelja.

Najposjećenije destinacije u 2022. godini
© ForwardKeys, 2022

Snažna zastupljenost srednjoameričkih i karipskih odredišta na vrhu popisa odražava relativnu snagu američkog izlaznog tržišta i pristup mnogih zemalja Kariba i Meksičkog zaljeva koje su izrazito ovisne o turizmu. One su tijekom cijele pandemije nametale manje stroga ograničenja putovanja u vezi s COVID-19 nego drugdje, i na taj su način održali ekonomiju posjetitelja. Kako je godina odmicala, oni su još dodatno učvrstili svoju vodeću poziciju i počeli premašivati brojke prije pandemije.

ForwardKeys je identificirao i nekoliko glavnih trendova koji su karakterizirali putovanja u 2022.

Osim ublažavanja ograničenja putovanja povezana s pandemijom, oporavku je značajno pridonijelo i nedavno oživljavanje poslovnih putovanja te velika globalna događanja kao što su World Expo u Dubaiju i FIFA Svjetsko prvenstvo u Katru. Međutim, oporavak nije tekao glatko. Prvo je vrlo zarazan soj Omicron izazvao veliku zabrinutost te je početkom godine došlo do ponovnog uvođenja ograničenja putovanja. Drugi čimbenik usporavanja oporavka bio je nedostatak osoblja, što je rezultiralo kaotičnim scenama u zračnim lukama prije početka ljetne sezone.

Dubai Expo road
© Ahmed Shabana from Unsplash

Iako je ruska invazija na Ukrajinu masovno utjecala na putovanja u i iz Rusije, jer su brojne zemlje uvele zabrane izravnih letova, to nije utjecalo na pad putovanja na duge relacije u Europu onoliko koliko se moglo očekivati prije pandemije. Putovanja u južnu Europu, posebno u Grčku (pad od 12%), Portugal (pad od 16%) i Tursku (=) te na Island (pad od 14%), dobro su se održala. Međutim, ForwardKeys očekuje da će sekundarne posljedice rata, poput porasta cijena goriva i inflacije, odgoditi oporavak putovanja.

Regija Azija i Pacifika, koju karakteriziraju stroža ograničenja putovanja, ponajviše s njezinom politikom Zero Covid, napokon se počela oporavljati. Tamo su pokretač bili ljudi koji putuju u posjet prijateljima i rodbini, s padom u Pakistanu i Bangladešu od samo 5% i 8% u odnosu na 2019. godinu. Putovanja radi razonode, primjerice na Maldive (pad od 7%) i Fidži (pad od 22%), također su se dobro držala.

Oživjela je potražnja potrošača za odmorima na plaži, a poslovna putovanja i gradski turizam zaostajala su do početka jeseni. Postojao je i trend putovanja u premium kabinama, djelomično potaknut „osvetničkim putovanjima“, zbog kojih potrošači troše više na usluge putovanja s dodanom vrijednosti. Taj sindrom, plus sve veća cijena goriva, doveli su do snažnog povećanja cijena karata.

Koje su najbolje destinacije?

Antalija
© Vitaliy Zamedyanskiy from Unsplash

Najbolja je Antalija, najveći grad na turskoj rivijeri, koji je primio 66% više posjetitelja nego u istom razdoblju 2019. Slijedi ga San Jose Cabo (MX) s rastom od 21%, Puerto Vallarta (MX) s rastom od 13%, Punta Cana (DO) s rastom od 12%, San Salvador (SV) s rastom od 10%, Cancun (MX) s rastom od 9%, Lahore (PK) s rastom od 4%, Aruba (AW) s rastom od 3%, Montego Bay (JM) s jednakim brojem posjetitelja kao i 2019. te Islamabad (PK) koji je zabilježio pad od 1%.

Izvanredni rezultati Antalije mogu se pripisati nekoliko čimbenika. Ponajviše je tome pridonijela slabost turske lire i politika turske vlade da ostane relativno otvorena za turizam tijekom pandemije te da nastavi primati ruske posjetitelje.

Olivier Ponti, VP Insights, ForwardKeys, rekao je: “Gledajući svijet na regionalnoj osnovi, moramo se diviti karipskim zemljama zbog njihovih ranih nastojanja da održe dolaske posjetitelja tijekom suočavanja s pandemijom, kao i njihovom kontinuiranom rastu u sve konkurentnijem okruženju putovanja. Ističe se i Bliski istok jer je pomogao ubrzati svoj oporavak ugošćujući velike globalne događaje kao što je Dubai World Expo, Velika nagrada Formule 1 na raznim lokacijama u Zaljevu i, iznad svega, FIFA Svjetsko prvenstvo u Katru. Zaljev je doživio i relativno snažan povratak poslovnih putovanja, segmenta čije je nedavno oživljavanje mnoge iznenadilo.”

Autor naslovne fotografije: © Haniel Espinal from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave