Travel AdvisorTravel Advisor

Koji su najnoviji uvjeti za ulazak u europske zemlje?

Saznajte koji su najnoviji uvjeti za ulazak u europske zemlje

Zbog pandemije se uvjeti ulaska u zemlje konstantno mijenjaju, pa je vrijeme da saznate koji su najnoviji uvjeti za ulazak u europske zemlje. Dobra je vijest je dosta europskih zemalja liberaliziralo prelazak svoje državne granice. Naravno, tome je doprinijela nešto povoljnija situacija s koronom.

Već smo pričali o tome da će se uvesti digitalna zelena potvrda, odnosno tzv. COVID putovnica kojom će se ujednačiti pravila kretanja po Europi. Međutim, dok se ona ne uvede, Hrvati koji žele putovati u druge zemlje moraju se dobro informirati o uvjetima ulaska u zemlju koju žele posjetiti. U suprotnom bi vas na granici mogli vratiti natrag, a sigurno ne želite da vam propadne putovanje. Ti uvjeti se uglavnom odnose na ona već standardna: morate imati potvrdu o cijepljenju, testiranju ili dokaz da ste preboljeli COVID-19.

Što traže BiH, Crna Gora i Srbija?

Hrvatski građani ne moraju predočiti negativan PCR test na COVID-19 kako bi ušli u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, uvjet je takav samo za one hrvatske građane koji u BiH ulaze direktno iz Hrvatske. Isto vrijedi i za njihovu maloljetnu djecu i supružnike koji su državljani neke druge zemlje.

Slobodno možemo ući i u Crnu Goru jer tamo trenutno ne postoje nikakva ograničenja za hrvatske državljane. U ovoj su zemlji mjere karantene i samoizolacije za nas ukinute još 1. lipnja 2020. godine, no preporučuje se da tamo ne putujete ako stvarno ne morate. U cijeloj Crnoj Gori je i dalje obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom, a to pravilo uključuje i djecu stariju od pet godina.

Hrvati u Srbiju mogu ući jedino uz negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati. Test ne stariji od 72 sata priznat će se samo ako je došlo do kašnjenja na koje putnik nije mogao utjecati. To se odnosi na primjerice kašnjenje leta ili drugog javnog prijevoza.

Uz koje uvjete možete u Italiju?

© Henrique Ferreira

Kako biste ušli u Italiju potreban vam je negativan PCR test ili antigenski brzi test koji nije stariji od 48 sati. Međutim, problem je u tome što Slovenija ne priznaje antigenski brzi test, pa zapravo morate imati negativan PCR test. Ako nemate test, morate odraditi samoizolaciju od 10 dana, a nakon toga morate na PCR ili antigenski test.

U Sloveniji vrijedi novi režim prelaska granice

Novim režim prelaska slovenske granice na snazi je od prošlog vikenda. Prema njemu, obvezna je karantena u trajanju od 10 dana za putnike koji dolaze iz zemalja ili regija koje su na crvenom popisu. Međutim, ako imate negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati možete izbjeći karantenu.

Ako ste preboljeli koronu, u Sloveniju možete ući uz potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, a nije starija od šest mjeseci ili uz potvrdu liječnika da ste preboljeli COVID-19 te da nije prošlo više od šest mjeseci otkako ste imali prve simptome.

Ako ste se cijepili morate imati dokaz o cijepljenju. On mora potvrditi da ste cijepljeni drugom dozom Pfizerovog cjepiva prije najmanje sedam dana, drugom dozom Moderne, Sputnjika V ili kineskih cjepiva Sinopharm i Sinivac te cjepivom Johnson&Johnson prije najmanje 14 dana. Ako ste se cijepili AstraZenecom, za ulaz u Sloveniju dovoljna vam je i jedna doza cjepiva, no od cijepljenja mora proći najmanje 21 dan.

Mađarska ima rigorozna pravila

Mađarska teško popušta te osim testiranih, u svoju zemlju pušta i putnike koji su preboljeli COVID-19. Međutim, oni mogu ući po vrlo strogim pravilima. I dalje je zabranjen ulazak svim stranim državljanima koji nemaju odobren stalni ili privremen boravak u Mađarskoj.

Sve osobe koje imaju reguliran boravak, pri povratku iz inozemstva moraju u samoizolaciju od 10 dana. Ona se može ukinuti uz dva negativna PCR testa u razmaku od najmanje 48 sati, a priznaju se samo testovi napravljeni u Mađarskoj.

© Dan Freeman

Ako osoba na granici dokaže da je imala koronu u okvirima od šest mjeseci prije ulaska u Mađarsku, zabrana se na nju ne odnosi. Hrvati mogu u Mađarsku bez ograničenja jedino ako putuju zbog obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti. Pritom na granici trebaju imati originalni dokument poduzeća i konkretan poslovni razlog ulaska. Hrvati u pograničnom području mogu u Mađarsku, no ne na dulje od 24 sata te se mogu zadržavati samo u pograničnom pojasu od 30 kilometara.

Koji su uvjeti za Austriju i Njemačku?

Što se tiče Austrije, ona od 19. svibnja dopušta prelazak granice osobama koje su cijepljene ili su preboljele koronu. Međutim, te potvrde trebaju biti na engleskom ili njemačkom jeziku.

Ako ste se cijepili, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva treba proći od 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci. U Austriju nakon prve doze cjepiva može ući osoba koja se cijepila 21. dan nakon preboljenja. Osoba koja je preboljela koronu treba predočiti dokaz da ju je preboljela u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela koji nije stariji od tri mjeseca.

Hrvatski građani mogu u Austriju i s negativnim PCR testom koji nije stariji od 72 sata ili antigenskim brzim testom koji nije stariji od 48 sati. Međutim, svejedno moraju ići u karantenu u trajanju od 10 dana koja se prekida peti dan na temelju negativnog testa.

I dalje se u Austriju može samo uz prethodnu online registraciju. Ako online registracija nije moguća, u ovu zemlju možete ući putem obrasca koji morate imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju.

© Joss Woodhead

U Njemačku hrvatski građani do 30. lipnja mogu ući uz digitalnu najavu ulaska. Pritom morate imati i negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Može se ući i uz potvrdu o potpunom cijepljenju ili preboljenju korona virusa na jednom od svjetskih jezika. Jedino djeca do šest godina mogu putovati bez takve potvrde.

Koji uvjeti vrijede za Veliku Britaniju, Francusku i Švicarsku?

Hrvati u Veliku Britaniju mogu putovati jedino uz obveznu karantenu. To vrijedi i za cijepljene i za preboljele. Što se tiče Francuske, ona od svih hrvatskih državljana starijih od 11 godina na ulasku u zemlju traži negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata. U Švicarsku se može ući uz obvezu karantene u trajanju od 10 dana, ali i obvezu predočenja negativnog PCR testa koji nije stariji od 72 sata.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSlavonija i Podravina – nova gurmanska oaza
Next articleNajbolja zaštita od sunca: 10 savjeta