Travel AdvisorTravel Advisor

Koji su najzdraviji gradovi na svijetu?

Pojavom pandemije COVID-19, zdravlje je više nego ikad u prvom planu. Poznato je da je SAD bio najteže pogođen pandemijom, a sada su otkriveni najzdraviji gradovi na svijetu.

Money.co.uk proveo je studiju koja je otkrila koji su najzdraviji svjetski gradovi. Stručnjaci su svaki grad rangirali prema očekivanom životnom vijeku, financijskom trošku za zdravlje, zagađenju zraka, stopi pretilosti, sigurnosti i satima sunčeve svjetlosti kako bi odredili koja destinacija ima najbolji stil života. Međutim, studija nije uzela u obzir broj slučajeva COVID-19.

Španjolska je proglašena najzdravijom zemljom na svijetu. Jedan od čimbenika koji je tome doprinio bila je njena mediteranska prehrana koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, mastima i proteinima. Također, značajan čimbenik je i druženje uz obroke i hodanje kao popularan način prijevoza.

SAD je rangiran kao jedna od najmanje zdravih zemalja na svijetu

Ocjene za pretilost ovu naciju dovode na 153. mjesto od 166 zemalja, što u konačnici smanjuje prosječni životni vijek.

“Najčešća razlika između zemalja poput Španjolske i Japana i SAD-a je odnos prema hrani”, navodi se u studiji. “Mnoge od najzdravijih zemalja prema našem indeksu imaju veće poštovanje prema hrani i tretiraju vrijeme obroka kao priliku za stvaranje društvenog okruženja punog ljubavi. Upravo te kulturološke razlike uvelike određuju hoće li neka zemlja voditi zdrav ili nezdrav način života.”

Ovo su najzdraviji gradovi na svijetu

1. Valencia

© Reiseuhu from Unsplash

Poznata kao grad umjetnosti i znanosti, Valencia je prema studiji najzdraviji grad na svijetu. Španjolski grad ima idiličnu klimu i lagodan način života, ali zapravo je paella, kultno jelo te zemlje, jedna od tajni dobrog zdravlja ovog grada. Ona predstavlja nutritivnu mješavinu svježih proizvoda s niskim udjelom masti i visokim udjelom omega-3 i ribljih proteina.

2. Madrid

© Florian Wehde from Unsplash

Drugi grad na listi je španjolska prijestolnica – Madrid. Dom dvaju svjetski poznatih nogometnih klubova ima visok životni standard i smatra se glavnim financijskim središtem nacije.

3. Lisabon

© Louis Droege from Unsplash

Glavni grad Portugala nalazi se na trećem mjestu najzdravijih gradova na svijetu. Poznat po zgradama pastelnih boja u starom gradu i brdovitom, obalnom krajoliku, Lisabon je dobro prošao u usporedbi s drugim destinacijama.

4. Beč

© Leyre from Unsplash

Oblikovan od strane Mozarta i Beethovena. Glavni grad Austrije nije samo lijep, već je i jedan od najzdravijih gradova koje možete nazvati domom.

5. Canberra

© Social Estate from Unsplash

Od strane Lonely planeta imenovan je trećim najboljim gradom na svijetu u 2018., a sada je glavni australski grad zauzeo i visoko peto mjesto na ljestvici najzdravijih gradova na svijetu. Također, ima najnižu razinu zagađenja od svih 10 najboljih lokacija.

6. Tel Aviv-Yafo

© Shai Pal from Unsplash

Na šestom mjestu se nalazi izraelsko kulturno središte koje je jedno od najboljih gradova za zdravlje i blagostanje.

7. Tokio

© Pawel Nolbert from Unsplash

S najnižom stopom pretilosti na svijetu i najdužim očekivanim životnim vijekom, nije iznenađenje da je japanska prijestolnica dospjela u top 10.

8. Haag

© Michael Fousert from Unsplash

Smješten na obali Sjevernog mora, nizozemski grad gotičkog stila rangiran je kao osmo najzdravije mjesto na Zemlji.

9. Ljubljana

© Greenvalley Pictures from Unsplash

Glavni grad Slovenije – ujedno i njen najveći grad – rangiran je kao najjeftinije mjesto za kupnju kilograma jabuka među prvih 10 gradova.

10. Zürich

© Henrique Ferreira from Unsplash

Jedini švicarski grad koji je ušao među 10 najboljih, Zürich je jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu. Zapravo, globalno se nalazi među prvih pet gradova s niskom stopom kriminala.

Autor naslovne fotografije: © Reiseuhu from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKako pametno putovati?
Next article9 načina da štedljivo doživite luksuzni London