Travel AdvisorTravel Advisor

Koji vas događaji ovog ljeta očekuju na Jelsi?

Saznajte koji vas događaji ovog ljeta očekuju na Jelsi

Ljetne pripreme već kreću i zato je vrijeme da vam otkrijem koji vas događaji ovog ljeta očekuju na Jelsi. Ovo čarobno mjesto idealno je za ljetovanje, a možda neki od ovih događaja mogu upotpuniti i začiniti vaš doživljaj.

2. Wine, Olive & Heritage Festival

Wine, Olive & Heritage Festival 2021. održava se drugi put u Jelsi od 24. do 27. lipnja ove godine. Nakon prošlogodišnje pauze, ove će se godine manifestacija predstaviti u četiri dana i uz domaće sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina.

U prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara u suradnji s gostima festivala. Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima. Cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma “mediteranske prehrane” koja baštini “skup znanja i vještina o pažljivom odnosu prema prirodnim izvorima kopna i mora važnih za dostupnost hrane, kvalitetu životnog prostora  i stabilnog ekološkog sustava”.

#najbojeodHvara #JelsaWOH

© Turistička zajednica Jelsa

Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike nauče nešto novo. Festival teži promovirati „sve najboje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini. Službeni #hashtagovi ovog festivala su #najbojeodHvara #JelsaWOH.

Festival započinje u četvrtak, 24. lipnja, organiziranim tematskim obilaskom Zastražišća te posjetom OPG-ima Mateljan Babić i Grgo Lučić. Navečer vinari, uljari i proizvođači sudjeluju u večernjem programu festivala koji se odvija u centralnom parku u Jelsi. Uz prigodnu muziku, degustacije vina i proizvoda s otoka Hvara, moći ćete probati i mediteranske kulinarske specijalitete brižno spremljene od strane ugostitelja otoka Hvara. Srednja škola Hvar, podružnica Jelsa, bit će zadužena za slatki dio. Dalmatinske slastice pripremat će Slastičarska škola pod voditeljstvom Viktorije Čolić. Službeno otvaranje festivala je u središnjem Jelšanskom parku u četvrtak u 19 sati.

U petak i subotu, 25. i 26. lipnja, organizirani su tematski obilasci najpoznatijih hvarskih vinara i uljara s degustacijama (Vina Carić, Vinarija Ventus, Vinarija Braća Plančić, OPG Nikola Matković, Vinarija Tomić, Vina Bojanić, Vina Bell’Iakov, Uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić). Ondje se priprema Gastro show ugostitelja s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacija otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitih bilja s otoka Hvara. Predviđena je degustacija maslinovih ulja i vina s Udrugom hvarskih vinara.

Izlet s turističkim vodičem u vinarije, OPG i uljare plaća se 200,00 kn.

Bokun festivala – festival nijemog filma

© Turistička zajednica Jelsa

Dašak magije nijemog filma doplovit će na najsunčaniji jadranski otok 16. i 17. srpnja. Glavni slogan Bokun festivala je “kultura narodu”. Festival nijemog filma i drugih osjetila, Jelšanima će se u ljetnom kunu predstaviti stvaralaštvo domaćeg skladatelja, ilustratora, scenografa Ive Tijardovića te američkog komičara, akrobata, redatelja Bustera Keatona.

Za bogat i kvalitetan program uz nijeme filmove te instrumentalnu pratnju uživo, slikanje inspirirano Tijardovićevim i Keatonovim djelima, dionice iz Tijardovićeve operete “Mala Floramye”, pantomimu te glazbu s početka 20. stoljeća, zaslužni su suradnici, prijatelji festivala. To su DJ Damir Duplančić Dupli, skladatelj glazbe za nijemi film Mitja Reichenberg, saksofonist i skladatelj Deni Pjanić, glumac i pantomimičar Alen Čelić, slikar Stanislav Huljić, pjevač Dario Belić i pianist Tomi Domančić, animatori Daniel Šuljić i Vuk Jevremović.

Fešta vina

© Turistička zajednica Jelsa

Fešta vina posljednjih se godina vratila izvornoj nakani – da bude vesela manifestacija promocije hvarskih vina. I to ponajprije onih najboljih koji se proizvode na području jelšanskog prstena, vinorodnog kraja na kojem se nalazi nekoliko različitih teorija, pa time i raznolikih vrsta i crnih i bijelih vina, opola i prošeka. Zadnjih tridesetak godina ta se vina ističu kakvoćom, pobiru nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste. Upravo je njima Fešta vina prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more. Mnogi iznenađeni njihovom izvrsnošću ponijet će sa sobom priču, ne samo o sunčanom otoku prekrasnog plavog mora, nego i o suncu zarobljenom u zlatnoj boji bijelog i rubinskom sjaju crnog vina. “Vinski” dio kulminira proglašenjem najboljih vina te godine.

Ova trodnevna fešta uvijek pruža mnogo živopisne zabave. Održavaju se razna sportska i zabavna natjecanja. U luci se igra vaterpolo utakmica, održavaju veslačka natjecanja, međunarodne regate, skida se pršut s vrha desetak metara visokog jarbola. Sve je začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima Kulturno-umjetničkog društva Jelsa, domaćih i gostujućih klapa, nastupima renomiranih glazbenika i veličanstvenim vatrometom.

Rezervirajte zadnji vikend u kolovozu, točnije razdoblje od četvrtka do subote jer vas očekuje mnogo zabave i dobar trodnevni provod!

68. Splitova regata krstaša – jedrima do Jelse

Predivna Jelsa će i ove godine biti domaćin Splitove regate krstaša i to čak 68. po redu. Od 25. lipnja do 27. lipnja održat će se 68. Splitova regata krstaša na već poznatoj ruti Split-Jelsa-Split. Svi zainteresirani mogu se prijaviti isključivo na web stranicama JK Split, putem obrasca dostupnog na  poveznici. U nastavku saznajte detaljan program.

© Turistička zajednica Jelsa

Program

25. ipnja 2021.g. (petak):

  • 10:00h: Start ispred lučice Split. Etapa do Jelse
  • 19:00h: Skippers party u Me&Mrs Jones

26. lipnja 2021.g. (subota):

  • 09:00h: Dragon force 65; Pozivaju se svi zainteresirani koji žele naučiti osnove radioupravljanja jedrilica
  • 10:00h: Posjet Muzeju općine Jelsa
  • 16:00h: Start flote tradicionalnih drvenih brodova udruge Lantina
  • 19:00h: Proslava sv. Petra u Vrboskoj

27. lipnja 2021.g. (nedjelja):

  • 09:00h: Start iz Jelse za povratak u Split
  • 19:00h: Fešta u lučici Split i proslava pobjednika

Nedavno smo pisali i o festivalu suvremene umjetnosti, Jelsa Art Biennial, koji se u Jelsi održava od 1. srpnja do 2. kolovoza 2021. godine. Detaljnije o ovom festivalu možete pročitati na linku.

© Turistička zajednica Jelsa

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleČarobna polja lavande u Istri koja će vas ostaviti bez riječi
Next article3 nevjerojatne safari lokacije u Tanzaniji