Ako se sjećate Krampusa onda je Obertauern pravo mjesto za vas

Krampus Obertauern

Imate li noćne more iz djetinjstva ?

Krampus – sama riječ zvuči strašno. Čudovište koje dolazi početkom zime…

Želite li doživjeti nešto drugačije, potpuno autohtono, a da to nisu uvijek isti božićni sajmovi?

Krampus Obertauern

Ako  želite, onda je Obertauern pravo mjesto za vas

U Srednje Europskom folkloru Krampus je oduvijek igrao zapaženu ulogu. Kao i Sveti Nikola, čak i zapaženiju. Roditelji bi ga često spominjali u odgoju svoje dječice tijekom godine. Kako bi se približavala zima i kraj godine sve češće.

Krampus Obertauern

Početkom prosinca pola djece je živjelo u strahu. Jer, znaju oni jako dobro, što su učinili i koliko su bili zločesti. Pogotovo dečki. Curice su mogle mirno čekati poklone i Sv.Nikolu, ali dečki zu garantirano imali puno šanse da ih Krampus uzme sa sobom.

Krampus Obertauern

Tko je Krampus?

Pola jarac – pola čovjek. U službi je sa Sv.Nikolom kojem pomaže oko zločeste djece. Ime mu vjerojatno dolazi od njemačke riječi krampen koja znači kandža. U Nordijskoj mitologiji on dolazi iz pakla, u Grčkoj ga također ima u poganskim ritualima. Priča o Krampusu je vjerojatno nastala u području Alpa te se odatle spustila u nizine. Negdje ga zovu Crni Petar, Certa, Klaubaf te još dosta lokalnih nadimaka.

Krampus Obertauern

Prema predanju ako se dijete nije dobro ponašalo po njega će doći Krampus u noći prije šestog prosinca koja je poznata kao Krampusnacht. Odnijet će ga u svojoj pletenoj košari, ni manje ni više nego, u pakao na godinu dana. Nije poznato da je i jedno dijete nestalo, no zaista su ga se gotovo  svi bojali. Barem dok su bili djeca.

Krampus Obertauern

Danas je još prisutan uglavnom kroz zlatne šibe s crvenom mašnom. Krampus je u našim krajevima uglavnom izgubio svoje mjesto u odgoju djece te folkloru u gradovima.
Na nekim drugim mjestima je noć Krampusa odličan povod za ludu zabavu i partijanje. Jedan od najpoznatijih partyja je onaj na skijalištu Obertauern.

 

Ove se godine održava 7.12. Legendarni Krampus Party u Obertauernu. Ovo je događaj na kojem treba biti. Stotine Krampusa iz Austrije i šire dolaze se pokazati u svom najstrašnijem obliku. Povorka kroz mjesto po mraku je pravi horor doživljaj uživo.
Nakon povorke dobre curice, zločesti dečki i Krampusi partijaju do dugo u noć.

Krampus Obertauern

Odlična kombinacija narodnih običaja, misticizma i moderne glazbe. Pozitivno, strašno iskustvo koje završava plesom. Skijanje je, naravno na dnevnom programu, ako vas nakon lude noći ne odnese Krampus. Ulaz je slobodan.

Travel AdvisorSkijanje

Posjetite naš YouTube kanal.

Božićni sajmovi u Beču

Najbolji božićni sajmovi

Obertauern – Potraga za blagom