Search
Close this search box.

Kreće li rat protiv apartmanizacije?

Autor članka:
Podijeli:

Najveće europske destinacije kreću u rat protiv apartmanizacije

Brojni ljudi putuju svijetom i koriste globalne platforme poput Airbnb-a za organizaciju smještaja i doživljaja, uključujući i razne izlete te razglede. Međutim, ova usluga ima i značajan utjecaj na lokalno stanovništvo, pogotovo na one zajednice koje ne ostvaruju izravan profit od turizma ovog tipa.

Postoji prednost kratkoročnog najma jer predstavlja relativno malu investiciju, a istovremeno pruža dodatni izvor prihoda ljudima u popularnim turističkim mjestima. Međutim, rastuće cijene dugoročnog najma u najatraktivnijim zonama dovode do iseljavanja stalnih stanovnika i smanjenja neturističkih sadržaja. Kao konačni rezultat, nastaje gentrifikacija okoline koja postoji samo zbog turizma, a izvan sezone postaje grad duhova.

Nažalost, neki se gradovi u našoj zemlji suočavaju s ovim problemom, pa je zanimljivo vidjeti kako se i popularne turističke destinacije bore da zadrže ono što ih čini privlačnim, da bi ih onda ta privlačnost umnogome “ubila”. Portal Euronews nedavno je objavio zanimljiv pregled koji se bavi važnim stvarima na koje bi domaćini u tim gradovima trebali paziti, kao i gosti koji bi mogli biti na udaru sankcija.

Francuska

Pariz
© Ilnut Kalimullin from Unsplash

U Francuskoj, kao i u našoj zemlji, postoji proces registracije za sve one koji žele pretvoriti svoje kuće ili stanove u turistički smještaj te svaki takav objekt dobije poseban broj koji se mora podudarati s rezervacijom.

U Parizu su pravila još stroža. Nedavno je grad dobio dugotrajni sudski proces protiv Airbnb-a te je presuđeno da je ta platforma suodgovorna za nezakonito davanje stanova u podnajam, što je zabranjeno. Stanovnici Pariza mogu iznajmljivati svoje primarne stanove u turističke svrhe najviše 120 dana godišnje, uz registraciju kod gradskih vlasti. Oni koji žele iznajmljivati svoj drugi dom veći dio godine moraju ga službeno registrirati kao turistički objekt. Razlog je velika kriza stanovanja u gradu, a turistički najam samo pogoršava ovaj problem. Stoga je uspostavljena posebna služba koja lovi prekršitelje, a u posljednje četiri godine naplatila je 18 milijuna eura kazni.

Portugal

Alfama, Lisabon
© Liam McKay from Unsplash

Antonio Costa, portugalski premijer, nedavno je objavio niz mjera za suzbijanje kratkoročnog najma nakon što je popis stanovništva 2021. otkrio da u zemlji postoji više od 720 tisuća nekorištenih stambenih prostora. Kako bi se borili protiv ovog problema, izdavanje licenci za turističko iznajmljivanje je potpuno obustavljeno, osim u ruralnim područjima gdje nema problema sa stanovanjem. Sve postojeće licence će se morati obnavljati svakih pet godina, a uspostavljen je i novi sustav za nadzor cijena najma. Vlasnicima stanova na Airbnb-u ponuđene su značajne porezne olakšice ako ponovno pretvore svoje nekretnine u dugoročni najam, kao poticaj za suradnju u rješavanju problema stanovanja.

Portugalci su prepoznali posljedice svoje ranije mjere za privlačenje stranih ulagača, poznate kao Zlatne vize, koje su nudile državljanstvo strancima koji su kupili nekretninu vrijednu najmanje pola milijuna eura u Portugalu. Ova mjera je privukla strane ulagače koji su kupovali nekretnine u velikom broju, no to je dovelo do problema jer su se mnoge od tih nekretnina završile kao turistički smještaj. Stoga su Portugalci u potpunosti ukinuli taj program.

Španjolska

Barcelona
© Logan Armstrong from Unsplash

Španjolska se već susretala s problemom kratkoročnog najma, ali su postpandemijska putovanja dovela do njegovog naglog porasta. U nekim je regijama čak 25% svih nekretnina registrirano kao turistički smještaj. Unatoč tome, još uvijek nema nacionalnih zakona koji bi riješili ovaj problem, no neki su popularni gradovi poduzeli korake. Barcelona je 2021. postala prvi europski grad koji je zabranio kratkoročno iznajmljivanje soba u privatnim stanovima i osnovala poseban tim za provjeru oglasa i kažnjavanje prekršitelja. Iznajmljivanje cijelih kuća i stanova i dalje je dozvoljeno, ali samo ako vlasnici imaju odgovarajuće licence. Međutim, gradska uprava već dugo nije izdala niti jednu novu licencu.

Valencia je u veljači predstavila plan koji podrazumijeva zabranu povremenog turističkog najma u stanovima i kućama u povijesnoj jezgri, no sud je taj prijedlog odbacio. Unatoč tome, gradske vlasti planiraju nastaviti borbu protiv kratkoročnog najma.

S druge strane, Palma, popularni glavni grad Mallorce, uspješno se bori protiv iznajmljivanja stanova u stambenim zgradama. Turisti mogu iznajmiti samo objekte koji se nalaze u obiteljskim kućama ili vilama, a ne u zgradama, što je često slučaj kod nas, bez potrebe za suglasnošću susjeda.

Italija

Venecija
© canmandawe from Unsplash

I Italija se pridružila borbi u svojim glavnim turističkim središtima. Gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro, u ožujku je izjavio da je grad dovoljno pretrpio depopulaciju i da sada mora “borbom vratiti svoju dušu”. Njegov plan je ograničiti iznajmljivanje stanova i kuća na najviše 120 dana godišnje, a prekršitelji će se suočiti s policijom. Također, Italija zahtijeva od platformi poput Airbnb-a, koje naplaćuju naknade od iznajmljivača, da dijele te informacije s poreznim vlastima.

U većini talijanskih gradova, iznajmljivači se moraju registrirati i dobiti broj koji na platformama moraju dodati u oglas, a zaim trebaju obavijestiti vlasti koliko su gostiju primili i koliko su dana godišnje koristiti isti matični broj. I Hrvatska ovo prati i to kroz sustav eVisitor, no niska porezna davanja u Hrvatskoj motiviraju iznajmljivače da se doista registriraju.

Nizozemska

Amsterdam
© Max van der Oetelaar from Unsplash

Nizozemska je među najstrožim zemljama kada je riječ o turističkom najmu, posebno u glavnom gradu Amsterdamu pa nije najlakše naći odgovarajuću sobu ili apartman. Svaki iznajmljivač mora dobiti dozvolu i to samo ako je riječ o nekretnini u kojoj trajno živi. Turistima se nekretnina ne smije iznajmljivati više od 30 noći godišnje i to za najviše četvero gostiju, bez usluge doručka. Prije dolaska gostiju, iznajmljivači su dužni obavijestiti vlasti o trajanju boravka. Za iznajmljivanje na dulje razdoblje ili pružanje dodatnih usluga, poput doručka, potrebne su dodatne dozvole.

Cilj Amsterdama je staviti kvalitetu ispred kvantitete i boriti se protiv ekscesnog ponašanja na javnim mjestima. Također, nedostatak stambenog prostora za građane je problem s kojim se suočava Amsterdam, kao i cijela Nizozemska, stoga turistički apartmani predstavljaju dodatno opterećenje.


Autor naslovne fotografije: © Spencer Davies from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave