Travel AdvisorTravel Advisor

Kvaliteta mora i voda za kupanje u Hrvatskoj najbolja je u Europi

Hrvatska ima najbolju kvalitetu vode za kupanje

Eurostat je 4. srpnja 2022. objavio podatke koji otkrivaju kupališta s izvrsnom kvalitetom vode po lokalitetima u Europskoj uniji.

“Pokazatelj mjeri broj i udio obalnih i kopnenih kupališta s izvrsnom kvalitetom vode. Procjena pokazatelja temelji se na mikrobiološkim parametrima (crijevni enterokok i Escherichia coli). Nova Direktiva o vodama za kupanje zahtijeva od država članica da identificiraju i procijene kvalitetu svih kopnenih i morskih voda za kupanje te klasificiraju te vode kao ‘loše’, ‘dovoljne’, ‘dobre’ ili ‘izvrsne'”, stoji na web stranici Eurostata.

Lijepa naša je na vrhu popisa

© Total Croatia News

Gledajući 27 zemalja Europske unije, isključujući Češku, Luksemburg, Mađarsku, Austriju i Slovačku, Hrvatska je na vrhu popisa. Njena kupališta u 2021. godini imaju impresivno visoku kvalitetu vode od 99,2%.

Na drugom mjestu nalazi se Malta s 96,6%, na trećem Grčka s 95,8%, a na četvrtom Slovenija s 95,2%.

Kakvi su rezultati bili prethodnih godina?

© Sergii Gulenok from Unsplash

U 2020. godini Hrvatska je izgubila od Cipra koji je zabilježio savršenu ocjenu kvalitete vode od 100%. Hrvatska je tada bila na drugom mjestu s 98,8%, a nakon nje slijedila je Grčka s 97,1%. Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj je 2019. bila 98,4%, 95,6% u 2018. i 95,8% u 2017. godini. U posljednjem desetljeću najniža kvaliteta vode u Hrvatskoj zabilježena je 2013. godine kada je iznosila 95,4%. I te je godine završila na četvrtom mjestu.

Zanimljivo je primijetiti kako se u Italiji kvaliteta vode za kupanje pogoršala u 2021. godini. Zabilježeno je 88,1% u 2021. i 88,7% u 2020. godini. Italija je tek ispod ukupnog prosjeka EU-a za kvalitetu vode za kupanje, koji iznosi 88,3%.

Ako vas zanima više detalja o kvaliteti mora i voda za kupanje u Europi, informacije možete pronaći na web stranicama Eurostata.

Autor naslovne fotografije: © Ante Hamersmit from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article7 najbržih vlakova na svijetu
Next articleKoje su najbolje destinacije za medeni mjesec?