Travel AdvisorTravel Advisor

Ledenjačka skijališta uskoro počinju s radom

Neka ledenjačka skijališta u Austriji najavila otvaranje ljetne skijaške sezone

Od pet najboljih, dva će uskoro početi s radom

Skijanje tijekom godine je moguće na nekoliko mjesta u Austriji I Europi. Najbolja I najveća ledenjačka skijališta su relativno blizu nas. Najbliži Moelltaler je na samo tri sata udaljenosti. Kaprun je nekih sat vremena duže ako se koristi vlak na koji se ulazi autom između Mallnitza I Bad Gasteina. Još nekih dva sata dalje je Hintertux do kojeg se vozi preko spektakularnog prevoja Gerlos. Stubai I Soelden su nešto dalje iza Innsbrucka. Ledenjaci u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj su manji i nemaju tako dobru ponudu kao ovi u Austriji. Zermatt je najviši pa na njemu počinju prvi treninzi krajem ljeta za novu sezonu skijaša takmičara.

Skijaške staze na svim ledenjacima nisu strme. Plave su Ili crvene. Tek ponegdje ima crnih dijelova tako da je skijanje prikladno za obitelji s djecom. Krajem proljeća ili početkom jeseni, nakon što padne prvi snijeg, je najbolje vrijeme za skijanje na visinama. Svakako treba paziti na prognozu jer snježne oluje mogu biti vrlo jake tijekom godine pa i u to doba.

Hintertux

– Na kraju doline Zillertal, nekih 30 km udaljen od Mayrhofena, je najveće skijalište tog tipa u Austriji I Europi. Vrh najviše žičare je na 3250 m. Sunčani dani na vrhu Europe su poseban doživljaj. Pogled se pruža na jugozapad prema Dolomitima I na jugoistok prema Grossglockneru. Staze su crvene I plave iz nekoliko crnih spusteva na kojima treniraju gotovo sve skijaške reprezentacije za svjetski kup. Jedno je od rijetkih skijališta koje stvarno radi 365 dana u godini. Momentalno ima 340 cm snijega. Info na linku.

Kaprun

– Prvo i nama najpoznatije ledenjačko skijalište je jedno od najbližih. Generacije skijaša iz Hrvatske je ovdje skijalo na početku ili na kraju sezone. Mjesto Kaprun se nalazi desetak km daleko od žičare za Kitzsteinhorn. Uređeno je poput mjesta iz bajke u kojem je svaki cvijet na svom mjestu. U blizi se nalazi i Zell am See, divno mjesto na jezeru. Skijalište je otvoreno do sredine ili kraja srpnja Vrh skijališta je na 3203 m. Planirano otvaranje je 29.5.2020. U restoranu Ice Arena je uvijek dobar Apres ski štimung uz obavezno sunčanje. Info na linku.

Soelden

– Rijetko se koje ledenjačko skijalište prostire na dva glečera. Na ovom skijalištu, poznatom po prvoj sezonskoj trci u svjetskom kupu, je tako. Dva glečera su spojena tunelom kroz koji se prolazi na skijama. Panoramska cesta Ötztal Glacier Road vodi iz doline do podnožja glečera nekih dvadesetak km. Staze su crvene I plave I odlične za rekreaciju. Snijeg je dugo dobre kvalitete I pogodan za skijanje. Info na linku.

Moelltaler Gletscher

– Najbliži ledenjak, oko tri sata vožnje od Zagreba. Otvaranje je najavljeno za 6.6.2020. Otvorit će se žičare I restoran na vrhu. Do skijališta se dolazi cestom kroz Karavanke. Kod mjesta Flattach se skreće do podalpskog vlaka koji vozi do 2234 m. Od gornje stanice dalje vozi gondola do glavnog restorana iz kojeg se vidi “pola” Europe prema jugu. Ima nekoliko dobrih staza I skijalište je za svaku preporuku ako je lijepo vrijeme.  Info na linku.

Stubai

– Najveće ledenjačko skijalište u Austriji. Udaljeno je 45 minuta autom od Innsbrucka. Skijanje traje od listopada do lipnja. Ukupno je 26 žičara I 35 staza prilagođenih za sve nivoe skijaškog znanja. Djeca do 10 godina skijaju besplatno. Skijalište je proglašeno najboljim u kategoriji ledenjaka. Supermoderna I brza žičara, koju je dizajnirao Pininfarina, vozi od parkirališta do početka skijališta za 12 minuta. Najviša točka skijališta je 3212 m. Najbliži put iz Hrvatske je preko Brunica I Italije. Info na linku.

Ledenjačka skijališta nisu veličine kao ona “prava” zimska, no svakako su dobro došla rekracija i promjena. Pogled i priroda na tim visinama su uvijek spektakularni.

Previous articleBesplatne atrakcije u Veneciji
Next articleQatar Airways dijeli 100.000 avio karata