Mostar – skrivene ljepote za koje rijetki znaju

Autor članka:
Podijeli:

Mostar nije samo obnovljeni Stari most. Mostar nudi puno skrivenih ljepota za koje rijetki znaju. Turisti se u Mostaru najčešće zadržavaju jednu noć. Mnogo je više posjetitelja, nego turista, a nužno je razlikovati pojam posjetitelja i turista zato što nemaju isto značenje. Posjetitelji se zadržavaju samo jedan dan.  Mnogi u Mostar dođu samo na jedan dan, u prolazu. Nedovoljno je jedan dan za obilazak Mostara.

Prema turskom putopiscu Evliju Čelebi, ime grada Mostar je dobio po čuvarima mostova koji su se zvali ”mostari“. Najbolji period za dolazak je ljeto kada sve vrvi od turista i kad temperature dosežu  i do nevjerojatnih 50 stupnjeva. Za slučaj da želite izbjeći veće gužve i vrućine, preporučuje se 3. i 4. mjesec. Najposjećeniji je kujundžiluk – iz perioda osmanskog carstva – kog spajaju obale  Neretve. Nema straha za sigurnost. Puno turista dolazi iz raznih  dalekih zemalja kao što su: Amerika, Brazil, Španjolska, Japan, Kina, Koreja, Rusija, Turska, Jordan, Italija, Engleska, Austrija i Njemačka. U Mostaru možete čuti od engleskog do talijanskog i njemačkog jezika.

Mostar - skrivene ljepote za koje rijetki znaju

U okolici mosta stare ulice iz turskog razdoblja su osigurane nadzornim kamerama koje rade cijeli dan. Voda iz česme je pitka. Ako niste dobar plivač, ne preporučuje se kupanje u rijeci, jer je brza i lako možete nastradati. Na plaži Starog mosta postoji takozvani ”vodopad“ gdje se svi stranci vole umivati. Pazite, to je kanalzacija, a ne slap.

Hrana je ukusna svugdje, a izbor je veliki. Može se naći tradicionalna hrana za vegetarijance i one koji to nisu. Ćevape probajte u ćevabdžinicama, a ne u običnim restoranima. Sva jela su domaća, kuhana, svježa, s roštilja. Trgovci i domaćini su uvijek ljubazni i nasmijani. Dobit ćete odgovor na svako pitanje  i uvijek će vam se pružiti pomoć.

Na većini mjesta prihvatljive su tri valute: bosanska konvertibilna marka, hrvatska kuna i EURO. Najjeftinija i najpreporučljivija opcija je marka. Ne prihvaćaju se svugdje kreditne i debitne kartice. Cijene smještaja, suvenira i prehrane su prihvatljive i realne. Cijene najma smještaja se kreću od  5 EURA do 100 EURA za jednu noć po osobi, ovisno od lokacije i vrste smještaja. Mnogi lokalci, koji zarađuju od turizma preko ljeta, ne rade zimi. U Starom gradu svako može naći nešto  za sebe.

U razgledavanje krenite od muzeja Hercegovine. Cijena ulaznice su od 1,5 EUR – 2,5 EUR. Taj muzej je raštrkan u 4 zgrade i trebalo bi vam 2 i pol sata za obilazak. Prva zgrada je odličan primjer austro-ugarske gradnje. To je bila kuća Džemala Bijedića i prostorije sveučilišta u ratnom periodu koje su nazvane po njemu. Zanimljivo je da se nastava odvijala redovno bez obzira na okolnosti. Poslije rata se sveučilište preselilo u Sjeverni logor i proširio.  U amfiteatru zgrade gdje su se održavala prva predavanja, možete pogledati dokumentarni povijesni film s kadrovima iz starog i suvremenog Mostara uz live naraciju vašeg vodiča.

Mostar - skrivene ljepote za koje rijetki znaju

Kada se završi s prvom zgradom,  prelazi se u muslimansko mezar groblje poginulih boraca iz  rata, pa se preporuča nositi duge hlače iz poštovanja prema tradiciji. Kasnije se silazi niz Titovu ulicu u Fejićevu ulicu u razgledavanje Karadžozbegove džamije izgrađene u 1557. od  Mimara Sinana u Osmanskom carstvu. Ona je vezana s islamskom školom (medresom), knjižnicom (mektebom), fontanom za pranje ruku (šadrvan) i kuhinjom za siromašne (mutfak).

Zatim prelazite u kujundžiluk gdje Koski Mehmed pašina džamija sa svoje munare pruža najbolji pogled na čitav grad. Ulaznica je 6 EUR. Možete  kupiti suvenire, šalove, nakit. Džamija sadrži mali bazar i baštu. Kad izađete, u neposrednoj blizini možete nešto pojesti i popiti, kao na primjer ćevape ili sladoled u ljetnim danima.

Sladoled je inače u domaćoj proizvodnji svih ponuđača koji ga prodaju i proizvode prema talijanskom receptu starom 100 godina. Najbolji je u slastičarnici ”Dolce and CO“, nedaleko od mosta.  Velika je razlika između talijanskog, turskog i američkog sladoleda. Turski sladoled je sorbet. To je lažni sladoled,  pripremljen s dosta vode i nema puno okusa. Prvo je bio piće. Danas je desert. Razlika između američkog i talijanskog je ta što talijanski sadrži manje zraka koji u njega ulazi dok se miješa u procesu zamrzavanja i služi na višoj temperaturi, tekstura mu je malo mekša i izgleda sjajnije.

Stari most je izgrađen u 16. stoljeću prema naredbi turskog vladara sultana Sulejmana kako bi zamijenio jedini, stari viseći željezni most. Srušen je 1993. i obnovljen 2004. Od tad je na listi UNESCO-ve baštine. Gužve na mostu počinju oko 10 ujutro i traju sve do kasnih večernjih sati. Na platou se često odvijaju festivali. Bitno je naglasiti tradicionalne skokove koji se održavaju svake zadnje nedjelje u 7. mjesecu. Isto tako su važni i svjetski Red Bull skokovi koji se održavaju svake godine sredinom 9. mjeseca.

Hamam muzej je židovsko kupatilo izgrađeno u 16. stoljeću. Tu su dolazili svi bez obzira na klasu i opredjeljenje. Kriva ćuprija je replika Starog mosta. Nije srušena u ratu, ali ju je 2000. uništila poplava. UNESCO ju je izgradio za godinu dana. Onda, da bi došli do Zvonika mira, trebate proći linijom ”razdvajanja“. Ta takozvana linija ”razdvajanja“ nalazi se na ulici Bulevar. Mnogi griješe što tu ulicu zovu linijom ”razdvajanja“, jer to nije nikakva linija ”razdvajanja“. To je linija koja spaja grad i ljude. Mostar je uvijek bio i uvijek će biti jedan, jedinstven grad gdje su svi dobrodošli.

Mnogi Zvonik mira nazivaju i katoličkom ili franjevačkom crkvom. Karta je 3 EUR. Izgrađena je 1866. od strane Osmanlija. Srušena je 1922. i obnovljena 2000. Ima najveću biblioteku u Hercegovini koja sadrži 50000 knjiga. Bulevarom idete dalje prema Španskom trgu gdje se nalazi United World Collage i gimnazija Alekse Šantića. Izgrađena je 1893. godine u austro-ugarskom periodu. Nastava se izvodi prema bosanskom i hrvatskom nastavnom planu.

Preko interneta  rezervirajte termin u Kajtaz kući gdje se skoro svaku večer igra predstava u kojoj možete saznati nešto više o obitelji Kajtaz, narodnim običajima i plesovima iz Mostara. Na tom projektu radi neovisna grupa mladih ljudi. Kajtaz kuća je najstarija kuća u Mostaru iz Osmanskog perioda. Izgrađena je 1688.

Mostar - skrivene ljepote za koje rijetki znaju

U zimskom periodu, nažalost skoro nikad i nema turista u Mostaru. Ulice kujundžiluka su puste. Suvenirnice su zatvorene. Nema sladoleda. Smještajni kapaciteti su slobodni. Cijene su niske.

By: Mirza Humo

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Istarski biseri – Od Roča do Huma alejom glagoljaša 

https://www.travel-advisor.eu/dubrovnik-preveliki-broj-posjetitelja/

Mostar – povijest i gastronomija

 

Nove objave