Travel AdvisorTravel Advisor

Ljetni solsticij live video iz Stoenehengea

Ljetni solsticij live video 21.5. 2020.

Ljetni solsticij je događaj oko kojeg se skupljaju tissue ljudi. Stonehenge u engleskoj pokrajini Wiltshire, nekih dva sata autom od Londona, je jedan od najpoznatijih arheoloških lokaliteta na svijetu. Proslava solsticija okuplja sljedbenike druida i drugih poganskih tradicija.

Ove godine ih neće biti na okupljanju, ali će poslati live video putem streaminga u svijet. Za mnoge je Stonehenge posebno, duhovno mjesto, a ljetni solsticij je dan kada ga treba posjetiti. Zna doći više od 20 tisuća ljudi na okolne livade.
U staro doba promjena sezona i prirodnih ciklusa ponovnog rođenja, rasta i smrti su bile okosnice religija. Baš kao i u kršćanstvu koje je preuzelo stare običaje. Ovaj kameni krug je tek 1918. uređen za pokazivanje. Prvi posjetioci su ga dosta oštetili jer su uzimali dijelove kamenja kao suvenire. Spomenik je počelo održavati društvo English Heritage te naplaćivati ulaznicu pa je tako spašen od propadanja.

Tajne i misterije

Smatra se da je Stonehenge podignut oko 2.500 godina pr.n.e. U korelaciji je s kretanjem sunca. Ako se stoji u središtu kruga može se točno odrediti godišnje doba. Ljetni solsticij obilježavaju svake godine sljedbenici starih religija. Otvor u krugu je otvoren prema mjestu na kojem za solsticija izlazi sunce. Jedna teorija tvrdi da je lokalitet služio kao zvjezdarnica gdje se mogu točno odrediti ljetni i zimski solsticij.

4.500 godina povijesti

Stone

Kroz više od 4.500 godina svog postojanja ovaj kameni krug je imao razna značenja ljudima koji su živjeli u ovom djelu Engleske. Ne zna se tko ga je sagradio, no trebale su stotine dobro organiziranih radnika kako bi podigle monolite te odlično poznavanje matematike I astronomije. Građen je od ogromnih kamenih blokova. Vjeruje se da mu je funkcija bila religijskog I obrednog karaktera. Nedavno je u blizini, na obalama rijeke Avon, otkriven još jedan sličan krug nazvan Plavi Stonehenge zbog boje kamenja.
Tajne nastanka I funkcije nisu nikad otkrivene. Kamenolomi iz kojeg su vađeni ti ogromni blokovi su udaljeni 290 km. Kakos u dopremljeni na lokaciju, podignuti u okomiti položaj ten a njih stavljeni nadvratnici je nepoznato. Ljudima je i dalje simbol mistike. Svatko ima neku svoju najdražu teoriju. Važno je vidjeti to mjesto jer Stonehenge je najvažnija prapovijesna građevina u Europi. Nekima je i danas mjesto hodočašća. Nekad se vjerovalo da se krugu mogu dogoditi čudotvorna izlječenja.

Prijenos će biti 21.5.2020. na stranici English Heritage’s social channels

Stonehenge virtualna tura

 

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleKako će se ovog ljeta putovati Europom?
Next articleGreen Trio: novi zdravi proizvod na tržištu