Travel AdvisorTravel Advisor

Ljeto na kontinentu u znaku bijelih vina! 

Ljeto na kontinentu u znaku bijelih vina! 

Ako ste ljubitelj bijelih vina, ovaj će vas izbor baš razveseliti!  Ljeto na kontinentu se može ukusno provesti. Čak sedam vina osvojilo je četiri zvjezdice (zlatno priznanje)  na nedavnom ocjenjivanju Vinske zvijezde koje se održalo u zagrebačkom restoranu Bon Appetit  u Heinzelovoj ulici. Tema su bila lagana, ljetna vina, a poziv za sudjelovanje dobili su vinari iz kontinentalnih dijelova Hrvatske.  „Ljeto na kontinentu“ – bio je naziv ocjenjivanja na kojemu je vina naslijepo kušalo 5 članova komisije:  dr.sc. Nina Levičnik; sommelierka & WSET 3,  Tina Lovin Mrak, 4.god. dipl. studija Vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Zagreb (mlade snage),  Robert Brkić, enolog,  Saša Zec, enolog i Marija Vukelić, prof. (WSET2), aktualna voditeljica projekta, predsjednica komisije ovog ocjenjivanja.

Zlatna vina

Donosimo vam preporuku zlatnih vina, a ako putujete u dijelove Hrvatske gdje se ta vina nalaze, posjetite svakako vinarije i vinograde, jer ondje je doživljaj vina poseban i – autentičan! Katkad je ljeto na kontinentu zanimljivije od mora, samo se treba malo raspitati i zaguglati te naći što se sve na kontinentu događa!

Pjenušci

Izbor počinjemo s pjenušcima – Zagorje predstavlja pjenušac 255, extra brut, 2017 vinarije Kota iz Zlatara. Odlikuje ga fino perlanje, šampanjski štih, ugodna svježina na nepcu. Miriše na citruse, ogrozd. Gastro preporuka:  uz kamenice, carpaccio od vrganja, pizzu na bijelo sa sirom. Cijena: 100 kn u vinariji.

Zelina

Iz zelinskoga kraja odličan je bio i najbolje ocijenjen Sauvignon Puhelek Purek 2020. Krase ga profinjeni herbalni mirisi, slasnost i trajnost u ustima. Sortno, osvježavajuće, pitko vino! Gastro preporuka: uz salate od tjestenine s  povrćem (paprika, šparoge, menta, bosiljak); domaći špek, domaći naresci. Cijena 85 kn, u vinariji.

Škrlet

Moslavina je poznata po škrletima, a jedan od nagrađivanijih je Škrlet 2020, vinarije Košutić. Veselo je to i pitko vino, herbalno- cvjetnih nota. Srednjega tijela, harmonično. Gastro prijedlog: domaći mesni naresci, rižoto s povrćem, piletina u bijelom umaku. Cijena: 50 kn, Vivat fina vina.

Virovitički kraj

Iz virovitičkoga kraja stiže nam Graševina Apolitico 2020. Slasno, ugodno i skladno vino kompleksnih voćnih aroma. Na okusu se osjeća retro gorčina, karakteristična za sortu. Gastro prijedlog: čvarci od crne slavonske svinje, knedličke sa sirom, tjestenina carbonara . Cijena: 70 kn Vina Mosaica.

Graševina

Iločka Graševina Buhač 2020 izvrsna je vrijednost za novac. Osim u vinariji, možete je kupiti i u Vrutku po cijeni od nevjerojatnih 25 kn. Ona je pitka, slasna, trajna. Miriši na jabuku i citruse. Izražajno, užitno, pravo ljetno vino!  Gastro preporuka: slane palačinke s povrćem, mlađi sirevi, soparnik.

Jedna od najpoznatijih hrvatskih je svakako kutjevačka graševina. Vrhunska Graševina Kutjevo 2020, ugodno je vino, cvjetno-mednih nota.  Ukusno, sočno, trajno, živopisno u ustima. Gastro preporuka: pečena piletina ili purica, dimljeno meso. Cijena: 49 kn u vinariji.

Ako volite ružičasta vina, evo jednog iz erdutskoga kraja. Rosé Erdutski vinogradi 2020 za samo 33,99 kn veselo je i osvježavajuće voćno vino. Miriše na jagode. Gastro preporuka: salata od jagoda, mladog sira, lososa; bruskete sa sirom i karameliziranim lukom.

Potkraj kolovoza Vinske zvijezde pripremaju veliko ocjenjivanje vina Dalmacije u Splitu s partnerom-vinotekom Wine Box i najveće otočko ocjenjivanje izvornih sorti otoka Hvara –  3. Jelsa Summer Wine Tasting u suradnji s TZ općine Jelsa. Pratite najave i opise vina na Facebook stranici  https://www.facebook.com/vinskezvijezde

Ljeto na kontinetnu ne mora biti dosadno.

 

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articleUltimativni vodič po Japanu 1.dio
Next articleJedva čekamo posjetiti ovaj odličan rooftop bar u Beogradu