Travel AdvisorTravel Advisor

Ljubljana: nadohvat ruke, a tako neotkrivena

Iako nas je trenutna situacija u mnogo pogleda ograničila, navela nas je na istraživanje bližih destinacija. Promijeniti okolinu na dan ili dva, upoznati druge običaje, kulturu, hranu i vino, može biti itekako zanimljivo, a Ljubljana zvuči kao jako dobra ideja.

Na tek nekih sat i pol vožnje od Zagreba nalazi se glavni grad susjedne Slovenije. Iako smo često prolazili kroz Ljubljanu na putu prema nekim daljim odredištima ili čak zastali popiti kavu uz Ljubljanicu, tek su se rijetki upustili u dublje istraživanje. Ljubljana koja nudi itekako mnogo, od znamenitosti i specijaliteta do skrivenih lokacija.

Slovenska Mona Lisa

Jeste li znali da i Slovenija ima svoju Mona Lisu? Odmah na prvu primijetit ćete kulturološke razlike ove i pariške Mona Lise, jer ova Mona Lisa – pije kavu! Započnite istraživanje posjetom Nacionalnoj galeriji i pogledajte Kofetaricu (u prijevodu: žena koja pije kavu). Slavna slika iz 1888. godine slikarice Ivane Kobilca. Kobilca je najistaknutija slovenska slikarica i ključna figura slovenskog kulturnog identiteta.

Piknik na otvorenom

Zatim se zaputi u najveći i najljepši park u Ljubljani – Park Tivoli. Park se proteže sve od centra Ljubljane do dvorca Tivoli. Prošeći predivnom Promenadom Jakopič. Dizajnirana od strane slavnog slovenskog arhitekta Jože Plečnika, a nazvana po jednom od najznačajnijih slovenskih slikara Riharda Jakopiča. Često se naziva i Plečnik Promenada, a posljednjih godina se koristi kao galerija na otvorenom. Tijekom cijele godine tamo se održavaju razne izložbe. Uz razgledavanje izložbe, uživaj u parku uz piknik s domaćim slovenskim specijalitetima. Obiđi manje poznate dijelove grada uz lokalnog vodiča kako ne bi propustio zanimljive priče iz prošlosti.

Istraživanje arhitekture grada i vožnja Ljubljanicom

Za ljepotu Ljubljane uvelike je zaslužan jedan čovjek, već spomenuti – arhitekt Joža Plečnik. Svojim snažnim arhitektonskim rješenjima pretvorio je Ljubljanu u remek djelo svjetske arhitekture. Više o ovom geniju saznaj pri obilasku njegove rodne kuće u Trnovu.

Najbolji način za doživjeti Ljubljanu je vožnja rijekom Ljubljanicom. Vožnjom sve do Podpeča na Ljubljanskim močvarama vidjeti ćeš zaista predivnu arhitekturu i osjetiti duh grada.

Sve ovo možeš posjetiti organizirano i doživjeti Ljubljanu očima lokalaca.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Previous articleTuropolje: Obišli smo predivne drvene crkve i kapelice u okolici Zagreba
Next articleCafé de Flore je kultna kavana u kojoj u Parizu treba popiti kavu