Travel AdvisorTravel Advisor

Ljubljana-Trnovo i kuća Plečnika

Domžale, Slovenija. Dovoljno je reći samo tu jednu riječ i svima se ukazuje susjedna zemlja i jedna nacija koja je godinama, desetljećima živjela zajedno s Hrvatima u bivšoj državi naziva Jugoslavija.

Mnogi je se sjećaju s nostalgijom, drugi će reći bilo je vrijeme već odavno za osamostaljenje, ali ta jedna velika država bilo je stanište za raznovrsne nacije. Slovenija je bila prva koja je u 21. stoljeću izašla iz regije, tako reći, i priključila se zapadnjačkom načinu života i razmišljanja.

Trnovo i kuća Plečnika
Trnovo i kuća Plečnika

Meni je nepojmljivo kako jedna nacija poput Slovenije može imati tako nerazumljv jezik, a govornici tog jezika su živjeli u neposrednoj blizini Hrvatske.Sva sreća onaj bazični jezik je ipak shvatljiv- onaj zaista najosnovniji dio bio je otisnut na razglednici koja se mogla kupiti u dućanu slovenskog dizajna Dućan IKA nalazi se u blizini TRomostovlja, preko puta katedrale.Taj dućan preporučuju turistima, no kupovati se baš tu i ne može ispod 100 kuna, jedino ako namjeravate kupiti baš te razglednice. Slovenija je već dulje od desetljeća u EU i to se jednostavno osjeti. Kako sam taj vikend putovala autobusom kroz SLoveniju, na svakom se potezu osjećalo da zemlja vrednuje svoje resurse, da poštuje prirodu i da ju uvažava, da se ponosi time da ju može imati kao suputnika u životu.

Tu jednu subotu iskoristila sam za pohod LJubljani, znajući da je ona preblizu ZAgrebu, da će biti dovoljan jedan dan da ju vidim, upoznam veći dio nje i da se vratim opet prije ponedjeljka i novog radnog ciklusa.

Znam da je nepravedno reći da se jedan grad može iščitati u jednom danu, ali Ljubljanu poznajem otprije, mada ne iz turističkog aspekta, već stoga što sam ju posjećivala zbog koncerata koji su se dešavali u njoj, i to onda kada su veća glazbena imena zaobišla Zagreb.

Kažu to je grad je po mjeri čovjeka, baš onolik koliko je jednom prosječnom čovjeku potrebno. A kakav je to prosječan čovjek? Neka bude sadržaja za slobodno vrijeme, nekoliko dobrih restorana, sportskih objekata i nekolicine dućana- to bi bilo dovoljno.

Trnovo i kuća Plečnika

U Ljubljanu sam stigla busom, a od nje sam se oprostila u vlaku.

I vlak i autobus nalaze se na istom mjestu. Mjesto koje turist prvo vidi, okolina koju zatiče baš i nije tema za razgovor. Zagreb je tu u prednosti. Vrata kroz koja turist prolazi itekako su dojmljivija u Zagrebu. 1:0

Od Kolodvorske ulice ubrzo se vidi centar- transparentnost je neupitna. A onda i Ljubljanica, rijeka koja je kao pojas grada. Na drugoj strani rijeke iz smjera Kolodvorske nalazi se stariji dio grada, s tržnicom kojom dominiraju bijeli stupovi. Rim usred Ljubljane, pomislili biste. I zaista, Jože Plečnik, znameniti slovenski arhitekt, zamislio je stari Rim i realizirao ga tu, na nekoliko kvadratnog metra, namjenjenih trgovanju i slavljenju života.

Trnovo i kuća Plečnika

LJubljančani su taj dan uživali uz rijeku. Zasigurno je ona žila kucavica grada. Dovoljno joj se samo primaknuti, sjesti na klupe i samo ju slušati, promatrati ostale ljude i odmarati se u njenoj blizini.

Ta rijeka podsjetila me na Neckar i Heidelberg, grad u Njemačkoj koji također sav život smješta uz obalu rijeke. LJudi svoje slobodno vrijeme provode uz nju. Razlika je samo da je Ljubljana glavni grad s jedva 300 000 stanovnika.

Trnovo i kuća Plečnika

Plečnika se viđa na nekoliko mjesta u LJubljani. Njegova ruka dotakla je mnoge građevine u gradu i odmah ju učinila prepoznatljivom. NJegov utjecaj vidljiv je i u drugim europskim gradovima, počevši od Praga, gdje je duže vrijeme boravio, a posthumno, 2017. dobio je odlikovanje za doprinos češkoj kulturi. Sav svoj život posvetio je kreativi te je umjetnost za njega bila preča od zasnivanja obitelji. Dio grada Trnovo mjesto je gdje ćete najbolje upoznati Plečnika, ali i imati prilike zaviriti u kvart nešto udaljen od centra. Upravo taj kvart, zajedno s Krakovom, najstariji je dio grada. Namjerno sam izabrala njih netom prije putovanja. Grad treba upoznati počevši putovanje ovdje. Upravo osoba koja je najviše zadužila grad, mora biti ishodište svakog istinskog interesa za kulturom naših susjeda. Njegova kuća u Trnovu oaza je mira, gdje je priroda srasla s čovjekoma. Nakon nekog vremena u vrtu kuće uz raznovrsne biljke u svojevrsnom botaničkom vrtu oglasit će se zvono obližnje crkve koja mnogim turistima neće biti u fokusu, ali je ona itekako markantna i vrijedna. Odavdje bi me put inače vodio prema Botaničkom vrtu, no vrijeme više nije dozvoljavalo.

Odlučila sam se vratiti isti dan vlakom. Odluka je to koja je pala isti dan.

Travel Advisor – Lifesytle

Posjetite naš YouTube kanal.

Ljubljana je uvijek dobra ideja

Obiteljski izlet u Celje

Hotel kom nije odolio ni Bond, James Bond!

Previous articleNajduže putovanje je bilo na mjesec prije 50 godina
Next articleNajbolji hoteli na Baliju