Vodič – London za početnike

Put u London je uvijek bio tu negdje u planu, a osvojene karte na nagradnoj igri u grupi Savjetnik za putovanja su ga ubrzale. Objavljeni putopis na stranici www-travel-advisor.eu je dobio najviše glasova te nam je agencija Croatia Active poklonila avio karte za London.

U predhodnom nastavku je bilo riječi o atrakcijama, a u ovom o onim običnim, malim detaljima. Vodič – London za početnike.

U Londonu smo proveli pet nezaboravnih dana, a ovdje ću opisati neke od glavnih turističkih atrakcija koje smo posjetili, a možda bi nekome mogle biti od koristi pri planiranju svog putovanja.

 London za početnike

 

PROMET

„KRIVI SMJER“
Prvo što se primijeti nakon izlaska iz aerodromske zgrade, a jasno daje do znanja da se nalazite u UK je vožnja lijevom stranom, i to ne samo vožnja, nego se i pješaci tako kreću, svako kretanje je naopako. Sva sreća pa su na svakom prijelazu preko ceste „Lookleft“ and „Lookright“ oznake umjesto klasične zebre, pa nema zabune, ali svejedno mi je trebalo čak dva dana da se priviknem na „pogrešan“ smjer.

Ipak, u samom središtu Londona nalazi se Savoy Street koja vodi do hotela Savoy, jedina je uličica na cijelom otoku kojom se ne vozi lijevom stranom ceste. Kako ova ulica vodi samo do hotela Savoy njome prometuju jedino taksi vozila i limuzine, rijetko kada obična vozila.

 London za početnike

MIND THE GAP
Najbrži način prijevoza je podzemna željeznica koju Londončani popularno zovu the Tube. Londonska mreža podzemne željeznice najstarija je na svijetu. Stanice uglavnom izgledaju prilično dotrajalo, a kako na većini stanica nema pokretnih stepenica, čak i za turiste u dobroj fizičkoj kondiciji je prilično zamorno nositi kofere dolje pa gore.

Iako na engleskom jeziku koji nam praktički postaje materinji jezik i puno prijeđenih kilometara u raznim podzemnim željeznicama svijeta, ova mapa podzemne željeznice je najkonfuznija koju sam vidjela i treba ju barem pri prvom pogledu dobro proučiti.

 London za početnike

Neke stanice podzemne željeznice prikazane su puno bliže ili dalje u odnosu na njihov stvarni položaj. Isto tako središnji dio grada na karti je prikazan u većem omjeru u odnosu na periferiju, pa se udaljenosti između stanica čine gotovo jednakima, što je dosta bitno ako se odlučite na razgled grada pješice. Na primjer, postaje Bayswater i Queensway su gotovo jedna pored druge dok su na mapi prikazane kao da se nalaze dosta daleko.  Na nekim postajama prilikom presjedanja je potrebno izaći sa stanice, pa ponovo ući na drugi ulaz koji se nalazi par metara dalje, ali u istom hodniku pri čemu treba dva puta poništiti kartu.

 London za početnike

 

CRVENI DOUBLE-DECKERI
Zbog visoke zagađenosti zraka prepoznatljivi crveni autobusi na kat, double-decker polako se zamjenjuju električnim verzijama kineske proizvodnje.

Iako su spori, odličan su odabir za kraće relacije. Kako nismo bili jako udaljeni od centra Londona, drugi dan boravka u Londonu u naš pohod na londonske znamenitosti krenuli smo autobusom smjestivši se na prva sjedala na katu pri čemu se pruža nesmetan pogled na grad bez obzira na zagušenost prometa. Centar Londona je ogromno gradilište, a na svakom slobodnom metru kvadratnom niče nova građevina što uvelike ometa normalno odvijanje prometa, pa umjesto pola sata vožnje bilo nam je potrebno više od dva sata, no tako smo vidjeli smo puno više Londona nego putujući podzemnom željeznicom.

Koristeći autobus kao prijevozno sredstvo bolje se vidi kako su mjesta povezana i dobije se bolji uvid gdje se nalaze glavne turističke lokacije u odnosu na ostala područja.

Mijenjajući linije uočili smo da i prilikom čekanja autobusa, ulaska i izlaska iz autobusa postoje posebna pravila. Pa tako, tko prvi dođe na stanicu čeka kraj oznake stajališta, a ostali kako dolaze staju iza zadnjega u redu. Tim redoslijedom se i ulazi u autobus uz pozdrav vozaču. Zadaća prvog u redu je i mahnuti vozaču kako bi zaustavio autobus. Autobusi nisu krcati ljudima, pa je potrebno izlazak najaviti pritiskom na tipku, jer inače autobus ne staje na stajalištu.

 London za početnike

Smještaj u Londonu potražite na Booking.com

KRSTARENJE TEMZOM
Pomalo umorni od cjelodnevnog lutanja gradom, odmor smo potražili na brodu krstareći Temzom. Odlučili smo se za rutu od pristaništa Westminster do pristaništa Greenwich. U jednom smjeru plovidba traje pola sata, a pritom se mogu vidjeti poznate građevina Londona kao što su Greater London County Hall– danas hotel, a u njoj se nalazi i novi akvarij u Londonu odmah pokraj poznatog kotača London Eye, zatim zgrada Old Scotland Yard u kojoj je do 1967.g. bilo središte policije, pa Royal National Theatre, St Pauls Cathedral, Tate Modern, kazalište Shakespeares Globe, Tower of London, Tower Bridge,…i mnoge druge. Iako se kreće s pristaništa Westminster, brod ne prolazi kraj Westminsterske palače, nego se okreće prije Westminsterskog mosta. Moram priznati da me ovo krstarenje nije previše oduševilo. Vrijeme je bilo tipično loše za London, vidljivost kratka, a građevine uz obalu sive i tmurne.

VREMENSKE (NE)PRILIKE U LONDONU

 London za početnike

Prva asocijacija na London je kišno i tmurno vrijeme. Dosadna kiša padala je gotovo stalno, ako nije bilo kiše onda je visoka vlaga u zraku uz lebdeće kapljice vode pomiješane sa smogom. U siječnju 2017. po prvi puta zabilježena je iznimno visoka zagađenost zraka, koja je bila čak na višim razinama nego u kineskom glavnom gradu, Pekingu u isto vrijeme mjerenja.

Kaže se kako Englez ne ide nikuda bez kišobrana…ne znam baš, nekako mi se činilo da smo mi jedini nosili kišobran. Oni su valjda već navikli, pa po kiši i na jedva koji stupanj iznad nule hodaju bez kišobrana, u sandalama, bez jakni ili tek u sakou, kratkim haljinama, bez čarapa, a gole noge gotovo su poprimile plavu boju…  London za početnike

Travel AdvisorYouTube kanal.

London ima šest aerodroma

Kristina preporučuje – Što vidjeti u Londonu

Antonija nije oduševljena Londonom