Travel AdvisorTravel Advisor

Lufthansa ukida jednu od svojih aviokompanija

Lufthansa ukida Germanwings

Loša vijest za mnogobrojne putnike na letovima koji su koristile ovu nisko budžetnu aviokompaniju koja je spajala mnoge Njemačke gradove s destinacijama na Mediteranu i po Europi. Lufthansa ukida Germanwings svoju LCC aviokompaniju prije poznatu kao Germanwings. Još gora vijest je zašto to radi. Naime njihova predviđanja su da se još dugo neće oporaviti turizam u Europi i svijetu. Misle da će proći godine prije nego se stabilizira avionski promet. Odlučeno je da se poduzme drastične mjere kako bi kompanija preživjela.

Avioni odlaze u “penziju”

Najavili su da u prvoj fazi stavljaju izvan pogona 43 zrakoplova i zatvaraju svoju LCC aviokompaniju. Stav uprave kompanije je „Trebat će mjeseci da se ukinu restrikcije putovanja i godine da se potražnja za putovanja avionima vrati na nivo prije izbijanja pandemije.“
Avioni koji prestaju s letovima su šest A380, sedam A340, pet Jumbo jetova Boeing 747- 400 i 11 A320, te deset A320 Germanwingsa. To će značajno smanjiti kapacitete aerodroma u Frankfurtu i Minhenu.

Smanjenje flota ostalih aviokompanija

Očekuju se daljnja smanjenja flote Austrian Airlinesa, Brussel Airlinesa i Swissa. Odgođene su isporuke novih aviona i umirovljenja starijih mašina. Germanwings se po planu trebao potpuno stopiti s Eurowingsom pa je ovim potezom to ubrzano. Aviokompanija je svoj vrhunac imala 2014.godine kada je imala 90 aviona. Eurowings ukida većinu dalekih letova te također smanjuje flotu.

Koliko će aviokompanija bankrotiradi  do svibnja?

Lufthansa Group posjeduje aviokompanije u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Belgiji. Nekada se spekuliralo da bi kupili Croatiu Airlines, no to je bilo samo u domeni domaćih želja. Analitičari avio industrije najavljuju da će mnoge aviokompanije bankrotirati do kraja svibnja. Trump je najavio pomoć od 50 milijardi dolara za spas američkih aviokompanija.
Ove vijesti iz Lufthanse su vrlo bitne za predviđanja u kojem smjeru se kreće turizam. Vijesti nisu dobre, ne samo za kratkoročni period ove godine, nego i za nekoliko godina u naprijed u kojima nas izgleda očekuje vrlo limitirana potražnja za putovanjima.

Izvor informacije je Njemačka agencija DPA

Kako se štititi od Corona virusa?

Travel Advisor –business

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Previous articleU Austriji se otvaraju dućani
Next articleShejla nam je poslala izvještaj iz Italije. Nije lako.