Travel AdvisorTravel Advisor

Lufthansa zbog pokreta “flight shaming” ukida letove

Lufthansa: “Flight shaming” natjerao zrakoplovnu kompaniju na ukidanje domaćih letova

Njemačka nacionalna zrakoplovna kompanija Lufthansa udružila se sa željezničkim operatorom Deutsche Bahnom. Sve u cilju ukidanja domaćih letova na kratke relacije koji idu do Frankfurta te su ih zamijenili vlakovima.

Lufthansa već ima mrežu gradova koje opslužuje sustav Deutsche Bahn Express Rail. Zračni prijevoznik će sada u tu mrežu dodati još pet gradova, uključujući Hamburg, Berlin i Bremen. DPA smatra da taj potez dolazi kao odgovor na sve veći pritisak na zračne prijevoznike da smanje svoj ugljični otisak, odnosno emisiju ugljikovog dioksida.

Zrakoplovna industrija čini samo 2% ukupnih globalnih emisija ugljikovog dioksida

Međutim, ako gledamo samo prometnu industriju, njen udio u emisijama iznosi 12%. To ni na koji način ne čini industriju najvećim zagađivačem, ali budući da se radi o vrlo poznatoj i vidljivoj industriji, privukli su puno kritika. Zbog toga je prije nekoliko godina pokrenut pokret “flight shaming” (“posramljivanje letova”) koji se u Europi vrlo brzo popularizirao.

© Tim Dennert

Prošlog mjeseca je skupina europskih zrakoplovnih asocijacija objavila plan nazvan “Odredište 2050” (“Destination 2050″). Cilj plana je da do te godine smanje emisiju u industriji na neto nulu. Globalna zrakoplovna industrija još si je ranije postavila za cilj da do 2050. godine smanje emisiju ugljika za pola u odnosu na razinu iz 2005. godine.

Zamjena letova na kratke relacije alternativnim načinima prijevoza

To je jedan od načina kojima zrakoplovna industrija planira smanjiti štetne emisije. Međutim, taj način je dosta ograničen. Air Transport Action Group na svojim internetskim stranicama ističe da čak 80% emisija iz zračnog prometa dolazi od letova duljih od 1.500 kilometara. Problem je u tome što za te letove ne postoje praktične alternative.

Jedan od načina kako smanjiti emisije uzrokovane zračnim putovanjima jest upotreba održivih zrakoplovnih goriva napravljenih od stvari poput algi ili otpadnog ulja za kuhanje. Prema direktoru Airlinesa za Europu, Thomasu Reynaertu, SAF-ovi imaju potencijala da budu zaslužni za smanjenje emisije ugljika u industriji za 34%.

© Dennis Gecaj

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKupnja pancerica: kako odabrati prave?
Next articleSejšeli se uskoro otvaraju – saznajte najvažnije informacije