Putovanje na fantastičan otok nevjerojatnih krajolika

Autor članka:
Podijeli:

Posebna ponuda agencije Mondo Travel za putovanje na ovaj rajski otok.

Garantirani polazak 31.10. iz Zagreba

Link na putovanje: Mondo Travel

Kako najbolje provesti nekoliko dana na otoku Madeira usred Atlantskog oceana.

Što treba obavezno vidjeti?

Funchal

Funchal

Glavni grad Funchal smješten je na južnoj strani otoka. Svojom arhitekturom i načinom života pravi je europski grad. Najpoznatiji stanovnik rođen na otoku je nogometaš Christiano Ronaldo u čiju čast je podignut spomenik. Madeira zapravo znači šuma jer je ovaj brdoviti otok uglavnom prekriven gustim stablima.

Madeira

U središtu Funchala dobro je posjetiti gradskoj katedralu Sé. Ljepota njene arhitekture proizlazi iz spajanja hispano-arapskog i gotičko-romaničkog stila. Izgrađena je 1514. godine, a krasi je jedan od najljepših crkvenih stropova, s impresivnim rezbarijama od cedrovine. Gradska tržnica Mercado Dos Lavradores je vrlo živopisna. Štandovi sa cvijećem, svježim voćem i povrćem, ribe i morski plodovi Atlantika mame bojama i mirisima.

Odličan hotel u Funchalu

Hotel Magnolia

 

Botanički vrt jedan je od ljepših koje sam vidio. Na impresivnih 35 tisuća kvadratnih metara nalazi se više od 2.000 raznih biljnih vrsta iz cijelog svijeta. Bujna vegetacija je vrlo karakterstična za ovaj zeleni otok, a biljaka ima sa svih koninenata: orhideje, kale, magnolije, cvijet rajske ptice, azaleje, bromelije, kaktusi, palme, paprati i mnoge druge.

Funchal

Dobro je probati vožnju Carros de Cestos u  drvenim saonicama koojima se spušta uskim ulicama Do lokacije za početak vožnje stiže se žičarom iz Funchala.

razgled Funchala treba završiti kušajući poznato vino Madeira Wine u nekom od podruma prije odlaska na večeru.

Povijesna zona Funchala nalazi se oko avenije Arriaga. Šetnja avenijom daje uvid u svakodnevni život živopisnog grada. Vrlo lijepa je Avenia Do Mar na čijem se kraju nalazi donja stanica žičare.

IzletI iz Funchala:

Zapadni dio:

Madeira

Câmara de Lobos, Ribeira Brava, Porto Moniz, Paul de Serra. Uputimo se unajmljenim automobilom obalnom cestom prema malom ribarskom mjestu Câmara de Lobos, poznatom po terasastim nasadima banana i vinove loze. Usputno zaustavljanje u Cabo Girão, najvišoj morskoj stijeni u Europi i drugoj po visini na svijetu (580 m). Dalje vozimo do primorskog sela Ribeira Brava smještenog usred nasada šećerne trske iz kojeg slijedi uspon do Serra de Água i Encumeade. Od tamo se za vedrog dana može uživati ​​u pogledu na sjevernu i južnu obalu otoka.

Na obali još treba posjetiti Porto Muniz s prirodnim morskim bazenima koje je oblikovala lava. Dobra je lokacija za ručak i odmor prije povratka prema Funchalu preko 1400 m visokog planinskog prijevoja Paúl da Serra.

Trekking RABAÇAL LEVADA.

Madeira

Vozi se preko visoravni Paúl da Serra do doline Rabaçal. Može se zaustaviti pored pansiona Rabaçal odakle se hoda kroz prekrasnu prirodu do vodopada Risco i dalje po uređenim stazama do „Levada 25 Fontes“ (Staza 25 slapova). Na kraju šetnje dolazimo do malog jezera u dnu litice s koje se u jezerce spušta 25 prirodnih slapova. Na povratku do vozila put vodi kroz tunel koji služi za dopremanje vode na južnu stranu otoka.

Istočni dio otoka

madeira

Vozimo prema Pico de Areeiro, trećem najvišem vrhu otoka (1810 m) s kojeg se za vedrog dana pruža veličanstven pogled na cijelu Madeiru. Nastavak vožnje je kroz „Laurissilvu“ (najveću preostalu endemsku suptropsku šumu lovora na Madeiri) do parka prirode Ribeiro Frio (Hladni potok), područja bujne, autohtone vegetacije.

Gradić Faial je dobro mjesto za ručak. Dalje se nastavlja prema Santani, selu poznatom po karakterističnim trokutastim kućama sa slamnatim krovovima i slikovitim vrtovima. Nakon Santane odlazak do Ponta de São Lourenço, prirodnog rezervata s prekrasnim panoramskim pogledom na Atlantik i spektakularnim formacijama vulkanskih stijena.

Madeira

Madeira je glavni od 4 otoka istoimene regije usred Atlantika koja se nalazi oko tisuću kilometara daleko od obale Portugala. Otočje kao autonomna regija pripada Portugalu i dio je Europske unije. Drugi naseljeni otok je Porto Santo. Najbliže kopno su Maroko na istoku i Tenerife na jugu. Klima na Madeiri je idealna: prosječna temperatura je 20 °C što znači da nema velikih vrućina, ali ni hladnih zima. Otok je poput zelene mrlje na modrom tkivu Atlantskog oceana jer tamo vlada vječno proljeće.

Čitav otok izrazito je brdovit. U neke se dijelove i danas može samo pješke. Planinarima i šetačima je Madeira idealno odredište.Većina hotela u Funchalu su smješteni oko Estrada Monumental zapadno od središta grada.

Hrana i vino

Razumljivo da je zbog geografskog položaja usred Atlantika glavna hrana riba. Najčešće se jede tuna ili neka srodna vrsta velikih riba te hobotnice. More oko otoka je bogato školjkama i rakovima. Obično je najbolja morska hrana u sjevernim morima pa ni Madeira nije iznimka. Zapravo je jedno od najboljih odredišta za sve ljubitelje morskih delicija. Tipična jela su: juha od luka i rajčice, odrezak od tune, file od ribe Scabbard s bananom te razne vrste tropskog voća.

madeira food

Uz hranu naravno ide vino po kojem je otok postao poznat diljem Europe, a naročito u Ujedinjenom Kraljevstvu. Postoji više od 30 sorti. Madeira je kolokvijalno ime za vino koje dolazi s ovog otoka. Najpoznatije vrste su Sercial, Verdelho, Bual i Malmsey. Vina su uglavnom suha – Sercial i Verdelho, no mogu biti i slatka koja se piju nakon obroka poput konjaka. Vinarstvo je nastalo u sedamnaestom stoljeću nakon prvih putovanja između Europe i Amerika. Otok je bio važna stanica za opskrbu brodova.

madeira wine

Da bi bila stabilna u transportu, dodavane su razne rakije. Bačve bi se hladile i zagrijavale kako bi brodovi prolazili kroz različita klimatska područja. Zbog tih utjecaja je vino Madeira bilo specifičnog okusa i vrlo popularno pogotovo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vino se intenzivno koristi u pripremanju lokalnih specijaliteta, za umake i salate. U američkim kolonijama je posebno popularno piće bilo Madeira punč.

izleti Madeira

 

Svaki od izleta zaista oduzima dah. Madeira je blizu, a toliko daleko da se doima kao da je iz nekog drugog svijeta. Zelena i brdovita, a opet toliko drugačija da ju svakako treba posjetiti. Epidemiološki je vrlo sigurna jer je korona gotovo nije dotakla.

Travel Advisor – Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave