Madeira: rajski otok u Atlantiku

Autor članka:
Podijeli:

Madeira najljepša…

Divan otok poput Madeire zaslužuje dulji osvrt, ako zbog ničeg drugog, onda zbog izvora informacija iz prve ruke onima koji ga tek namjeravaju posjetiti.
Prva ideja za put na Madeiru pojavila se prije dvije godine gledajući silno šarenilo slika neobičnog krajolika i još čudnijih planina na društvenim mrežama.

Za mnoge posjetitelje ovo je sigurno mjesto iz snova, a za nas planinare – pravi mali raj.

Madeira planine

O ovom otoku, kao i većina, nismo znali previše, ali dan po dan smo upijali ovo mjesto, svo to šarenilo, nasmijane ljude i bogatu povijest.
Naziv otoka – Madeira, koja na portugalskom jeziku znači „drvo“ možda ju i najbolje opisuje. Zbog svoje suptropske klime puna je gustog zelenila svih mogućih vrsta i oblika. Dom je brojnih vrsta drveća i životinja, uključujući one rijetke, endemske. Arhipelag je to vulkanskog podrijetla u Atlantskom oceanu, smješten otprilike 1000 km jugozapadno od obale Portugala i 650 km zapadno od Maroka. Osim glavnog otoka, koji je najveći, tu je još i nekoliko manjih od kojih je jedini naseljeni Porto Santo s predivnim pješčanim plažama.

Madeira na portugalskom jeziku znači drvo

Drvo
Cijela Madeira prepuna je Laurisilve. Tip je to suptropske šume na nekim otocima u Atlantskom oceanu, ponajviše Madeiri i nalazi se na UNESCO listi. Ova u Fanalu je zbog svojih specifičnih stabala ipak malo posebnija.

 

Zbog svoje suptropske klime puna je gustog zelenila svih mogućih vrsta i oblika. Dom je brojnih vrsta drveća i životinja, uključujući one rijetke, endemske. Arhipelag je to vulkanskog podrijetla u Atlantskom oceanu, smješten otprilike 1000 km jugozapadno od obale Portugala i 650 km zapadno od Maroka. Osim glavnog otoka, koji je najveći, tu je još i nekoliko manjih od kojih je jedini naseljeni Porto Santo s predivnim pješčanim plažama.
Prvi dokumentirani dolazak na Madeiru dogodio se 1419. godine kad su portugalski moreplovci João Gonçalves Zarco i Tristão Vaz Teixeira slučajno otkrili otok. Naseljavanje otoka uslijedilo je vrlo brzo nakon njegovog otkrića kad su ga Portugalci počeli koristiti kao trgovinsko središte, a tijekom tog razdoblja Madeira je postala poznata po proizvodnji šećera, vina i drveta. Danas na njemu živi oko 250.000 ljudi.

Planine Madeire

 

Madeira planine
Uspon na vrh Penha de Águia. Tamo vas planina nagradi pogledom na predivan ambijent pun oblaka – tipična Madeira.

Iako površinom veoma mali (otprilike 55×20 km), na otoku se nalaze barem dva planinska masiva. Istočni, na kojem se nalaze najviši vrhovi Pico Ruivo (1862m) i Pico do Areeiro (1818m) te zapadni oko Paul de Serre sa vrhovima Pico Ruivo do Paul (1640m) i Bica da Cana (1620m). Jedna od najljepših staza na otoku i ujedno glavna atrakcija je PR1, a povezuje 3 najviša vrha Madeire (Ruivo, Areeiro i Torres).

Madeira planine
Na dijametralno suprotnoj strani otoka, najistočnija točka – Ponta de São Lourenço, zmajev rep.

Verede i Lavade

Levade Madeire su posebna priča. Divne zelene staze uz nekadašnje kanale za navodnjavanje
Levade Madeire su posebna priča. Divne zelene staze uz nekadašnje kanale za navodnjavanje
Dvije glavne riječi koje posjetitelji upoznaju svojim dolaskom na otok su Verede i Levade. Svima koji vole penjanje najdraže će biti Verede – stare planinske staze koje su nekoć služile za transport i trgovinu, a danas rekreaciju. S druge strane tu su i Levade kojih ima preko 2000 kilometara na otoku. Njihova inicijalna namjena bila je navodnjavanje. S razvojem turizma najpopularnije staze su označene i numerirane pa je snalaženje njima vrlo jednostavno (https://visitmadeira.com/…/nature…/activities/hiking/)

Što jesti?

Madeira planine
Casa do Sardinha, sardinina kuća. Predivno mjesto za odmor.

Ukoliko volite govedinu ili ribu, biti ćete zadovoljni. Naime, teško je posjetiti ovaj otok, a da barem jednom ne probate Espetadu, Espadu, Milho Frito ili popijete Ponchu. Espetada je sveprisutno tradicionalno jelo od govedine slično ražnjićima cijene od 12-18 eur. Espada je riba sabljarka koja se poslužuje s karameliziranim bananama. Da, jedu i tu kombinaciju! ????

A Madeiru nemojte napuštati da barem jednom ne probate Ponchu!
Sve u svemu, hrana je prilično jeftina u restoranima. A kad smo kod njih, vidite Abrigo do Pastor na istoku ili O Farolim na krajnjem zapadu otoka.

Gdje se smjestiti?

Funchal
Turizam je glavna gospodarska grana ovog otoka pa je i ponuda takva – raznolika. Vrlo dobar smještaj u Hotelu s 4* uz more s bazenom i saunama može se naći od 120 eur/noć (za dvije osobe) s doručkom. Naravno, ima i jeftinijih, ali ćete u tom slučaju morati raditi neke kompromise (veličina sobe, parking i sl). Ako volite slobodu, opcija su naravno i brojni apartmani.
Svakako savjetujemo da gledate ponudu koja ima parking, prvenstveno ako ćete biti u Funchalu. Za nas je bolja opcija bila Caniço, 10-tak minuta od samog grada. Gužve je daleko manje. Također, iako je otok mali preporučio bi da promijenite barem dvije lokacije. Po mogućnosti na dijametralno suprotnim stranama otoka. Neka od mjesta koja su nam se učinila dovoljno mala (a opet živa) su Porto Moniz, Santana i Ponta do Sol. Možete naravno i u planine u hotel s pogledom poput onog na Eira do Serrado, ali u tom ćete slučaju sporije do drugih lokacija.

Rent a car

Ponta do Sol.
Ponta do Sol.

 

Madeira je mali otok sa relativno lošim javnim prijevozom pa će vam bez automobila biti gotovo nemoguće istražiti sva interesantna mjesta. Cijeli proces rezervacije rent-a-cara i ukupna cijena nije baš najtransparentnija (prvenstveno zbog troška osiguranja). Uglavnom, osim samog troška najma dvije su opcije za osiguranje. Plaćanje full osiguranja za nekih 150-250 EUR ili blokiranje depozita iznad 1000€ preko kreditne kartice (koje vam vrate ukoliko je sa autom sve ok. Ako nije, taj iznos će se koristiti za namirenje troška, plus naravno dodatni troškovi ukoliko je šteta veća). Rent-a-Car kuća ima na desetke, a najskuplje su one u samoj blizini aerodroma. Ukupni trošak rentanja može u slučaju malog ili srednjeg automobila biti od 250-550€ za tjedan dana.
Vodite se jednom misli – ako cijena djeluje predobro da bi bila istinita, vjerojatno i nije. Više je opcija gdje pokupiti vozilo (npr. sama kuća vas može dovesti od aerodroma do mjesta za preuzimanje). Vozila možete tražiti preko https://www.discovercars.com/en
Ceste su inače vrlo dobre sa puno tunela koji omogućavaju brzo kretanje otokom. Ali, ako je vrijeme loše, znaju biti i opasne. Kamenje pada po njima, posebice na sjevernoj strani otoka pa vam tim više treba osiguranje.

Kako doći do Madeire?

Madeira
Obzirom da se radi o otoku udaljenom otprilike 3200 kilometara, od nas najbrža opcija dolaska je avionom. Direktnih letova (WizzAir, https://wizzair.com/en-gb ) ima iz Beča i Budimpešte. Zbog činjenice da živimo u sjevernoj HR i da do budimpeštanskog aerodroma imamo autocestom manje od 3h letjeli smo od tamo (vinjeta 19.80€). Naravno, postoje i druge opcije (npr. iz Zagreba prvo za Lisabon pa drugim letom do Madeire) ali nam se to sve činilo kompliciranije. Što se cijena avionskih karata tiče, variraju tijekom godine (pa se pretplatite da vam dolazi informacija e-mailom o promjeni cijene). Budući da se radi o low-cost prijevozniku, cijenu najviše definira količina prtljage (Wizz nudi 3 opcije). Najskuplja opcija karte u vrijeme kad sam kupovao kartu bila je od 400-500€ po osobi. Tri su parkirališta kraj samog aerodroma i cijena je prihvatljiva (62 EUR za 8 dana). Osobno sam parkirao na „City Break“ parkingu (online rezervacija na https://parkolo.bud.hu/en/ ). I budimpeštanski aerodrom i onaj u Funchalu su vrlo mali i jednostavni za snalaženje/check-in.

Koje je najbolje doba godine za posjetu

Teško je reći. Ljeti je veća gužva, ali su temperature ugodnije nego na kontinentu. Zbog utjecaja oceana nije tako vruće. S druge strane, ako idete zimi zna biti kišovito, posebno na sjevernoj strani otoka. Jesen i proljeće bi bili neki optimum osim ako niste sreće kao mi pa vam oluja „Nelson“ pravi sedam dana društvo s kišom i jakim vjetrom.
 Posjetite Matijinu stranicu na Fejsu Mountain addict

5 destinacija za idealan odmor daleko od mora

Nove objave