Travel AdvisorTravel Advisor

Marija Milković: Vjerujem da će moje kape sa zlatovezom, nakon ove IZLOŽBE, postati dio STREET STYLE scene

Marija Milković – upoznajte jedinstvenu dizajnericu i kostimografkinju

ItGirl

Marija Milković kćer je Vesne Milković, dizajnerice koja već dekadama kreira pret-a-porter s tradicionalnim elementima, motivima i simbolima. Vesna se sada lagano povlači te prepušta kormilo hrvatskog brenda Etno Mara kćerki Mariji, koja je ne samo modna dizajnerica, već i kostimografkinja. 

Kostimografija i moda susreću se na projektu ‘Zlatovez oglavlja – novo ruho tradicije’ koji ste u pasažu u Ilici 49 mogli vidjeti do 7. siječnja, a sada su se kreacije preselile u dućan na samoj Ilici, par metara dalje. 

“Oglavlja su izrađena na temu slavonske zlatare. Vezene su tehnikom zlatnog konca, oplemenjene ručno šivanim modernim dodacima kao ogledalca, pomponi, gumbi, šljokice, perlice, žice, ukrasne tkane i metalne trake, dok su materijali baršun, (šantung) svila, vuna i kašmir”, izjavila je Marija. 

Svaku od 18 kreacija posvetila nekoj od slavnih dama iz povijesti

Tu su hrvatska operna diva Milka Trnina, britanska književnica Agatha Christie, operna pjevačica Maria Callas, supruga argentinskog predsjednika Evita Peron i mnoge druge. 

Ovdje se ujedno radi i o kombinaciji modernog i tradicionalnog – motive je radila na kompjuteru, no rad je ručni. Ističe da ovako nešto treba puno pedantnog rada, prvo je radila konstrukciju u nekoliko veličina, a onda i samo ukrašavanje. 

Inspiraciju pronalazi u Etnografskom muzeju, kustosi joj čak znaju slati fotografije eksponata za koje misle da bi je mogli interesirati. 

Marija je jedna od rijetkih koja na ovaj način uvodi tradiciju u svakodnevni stil

“Smatram da je umjetnost jako važna. Željela bih ovime pokazati mladima kako je tradicija lijepa i nosiva, ona može biti dio svakodnevnog stila”, ističe Marija. Dodaje kako je naša nošnja ponos, trebali bismo je više koristiti i njezine elemente primjenjivati u životu.

 

Zlatovez je, kao što samo ime kaže, rad zlatnim koncem te je dio tradicije naše nošnje. 

Ovakav projekt dokazuje potencijal hrvatske nošnje i tradicionalnih elemenata u pret-a-porteru, na čemu bi trebalo sustavno raditi sa školovanim dizajnerima. Uz to, bilo bi zahvalno s time upoznati đake u srednjim strukovnim i umjetničkim školama te studente tijekom modnog studija.

Izložba je trajala od 29. prosinca do 07. siječnja, a otvorila ju je doc. dr. art. Ivana Bakal, predsjednica udruge ULUPUH-a čiji je Marija Milković član od 2019 godine. 

ItGirl

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZaboravite 2019. ona se neće ponoviti
Next articleKratak osvrt na Antigvu (Antigua & Barbuda)