Travel AdvisorTravel Advisor

Marijana P. Radionov: Planinarenje kao hobi

Marijana je magistra farmacije, a slobodno vrijeme koristi za planiranje. Dio njezinog života je i planinarenje kao hobi, shvaća da je priroda dio nas, da je upravo priroda mjesto koje nas može najviše obogatiti i ispuniti. Njezin je život prepun divnih planina, šetnica i vrhova. Jedan od najluđih trenutaka je bilo kad se našla – iznad duge. Planinarenje kao hobi obogaćuje život i daje mu novu dimenziju.

Planinarenje je više od hodanja

– Planinarenje je put preobrazbe, pomicanje granica, učenje o samoj sebi. Poanta nije osvojiti vrh, vrhovi se ne osvajaju, cilj je put od početka pa do kuda stigneš – ističe Marijana P. Radionov.

Marijana P. Radionov – uspon na Triglav

Naučiš prihvaćati sve što ti se događa na tom putu, prihvaćaš samog sebe sa svim svojim nesavršenostima. I pustiš suzu i pitaš se često što to meni treba, dođe ti da baciš ruksak i odustaneš. Nekad treba odlučiti i odustati, ostaviti za drugi puta, ne forsirati, planina neće pobjeći. Promatraš sebe, to je najvažnije, Put planinom je terapija duše.

Nemam favorit lokaciju, svaka je iskustvo za sebe

– Svaka je lokacija ostavila je trag u meni, oblikujući dio kolaža koji nosim u srcu. Volim jako Velebit, a Srednji Velebit koji obiluje florom posebno mi je drag – ističe.

Podjednako voli i stijenu i penjanje kao i šetnje travnjacima, grebenima…

Pogledi su nešto riječima neopisivo

– Smiraj dana kao i svitanja također. Fasciniraju me mir i tišina, ona izvornost koju smo zaboravili u buci svakodnevice. Kada gledaš s vrhova, pogledi su kao slike, statični, tihi, stvarni i nestvarni u isto vrijeme – priča Marijana.

Marijana P. Radionov – ferata Murmelsteig u Gurktalskim Alpama

Jedan od dublje urezanih dojmova je bilo bivanje iznad duge. Penjali su se na Prisojnik i negdje oko 2000 m počelo je kišiti. Duga se stvorila u daljini ispod njih, neopisiv je to osjećaj. Fascinantan.

Planinarenje je hodanje. Pripremiš opremu, štapove, imaš rutu, dobru volju i hodaj, penji se.

– Nekada traje satima, nekada je super lagano, nekada jako teško. Sve ide iz glave, sve. Naravno da ovisi i o fizičkoj spremi, kondiciju treba održavati, ali pola je u glavi. Treba se dobro upoznati. Put prema vrhu je samo pola puta, treba se moći i spustiti – ističe planinarka.

Marijana P. Radionov – Budakovo brdo srednji Velebit, puhala je orkanska bura

Penjanje feratama je nešto drugo

– Za to je potrebna oprema: pojas, dobra gojza, kaciga, osiguravajući set ‘ipsilon’. Imaš sajlu, put i penješ. Ovdje je najvažniji dobar fokus, koncentracija na svaki trenutak, bivanje sada i ovdje. Nema mjesta panici, suvišnostima… – priča Marijana.

Najljepši uspon feratom bio joj je Kopiščarjeva pot na Prisojniku. Satima u stijeni, satima u koncentraciji i trenutku.

Bila sam na puno mjesta, a opet tako malo…

…od Medvednice, Samoborskog gorja, Plešivice, Žumberka, Hrastovičke gore, Ivanščice, Kalnika, Strahinjčice, Risnjaka, Sjevernog Velebita, srednjeg Velebita, Južnog Velebita, Mosora, Dinare, Paklenice, Bjelolasice, Osorčice na Lošinju, Bitoraja, Tuolve grede, Viševice, Prisojnika, Triglava…

Marijana P. Radionov – Vaganski vrh

– Sigurno nisam nabrojala sve. Teško se svega i sjetiti.Pamtim vidike i osjećaje, lokacije su manje važne. Na nekim lokacijama sam bila i više puta – .

Prehrana je jako važna

– Dan, dva prije ture puniš se ugljikohidratima. 3 obroka i puno puno vode da stvoriš zalihe. Na dan ture ujutro doručak. Najbolji je jednostavan doručak bogat ugljikohidratima, tekućina. U ruksaku hrana, ovisno koliko tura traje – .

Nema mjesta obilnim obrocima tijekom hodanja. Dobre energetske pločice ili gelovi, izotonični napitci najbolji su izbor. Pravilo je jesti kad nisi gladan i piti kad nisi žedan. Preveniraš dehidraciju i pad energije.

Po dolasku na cilj se naklopaš. Osobno volim jušno, proteinsko… Čak su mi se na turama pokazali odlični čvarci i rajčice – izvor energije i elektrolita.

Travel Advisor – skijanje

Pretplatite se na naš YouTube kanal

IG

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articlePariška četvrt Saint-Germain-des-Prés omiljena je među lokalnim stanovništvom i turistima
Next articleKoja su najbolja party skijališta u Europi?