Marseille je prijestolnica kulture Mediterana

Autor članka:
Podijeli:

Marseille se preobrazio iz opasnog lučkog grada u kulturnu prijestolnicu Mediterana. Grad je odličan primjer kako se pametnim investicijama u kulturne sadržaje može stvoriti poželjna turistička destinacija. Prije svega mislim na MUCEM – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée. U dijelu obale u kojem su bila ružna i mahom napuštena skladišta niknuo je moderni multimedijski centar koji se vrlo brzo nametnuo kao jedno od glavnih mjesta u kojima se štuje mediteranska kultura.

Marseille je prijestolnica kulture Mediterana
Mediteran i Marseille su tijesno povezani. Ne samo obalom i morem nego i različitosti kultura naseljenika koji su tijekom raznih kriza i ratova dolazili u ovaj grad koji potječe još iz rimskog doba. Naime legenda kaže da je grad nastao kao dar ljubavi između rimskog oficira i galske ljepotice. Kasnije su ga u valovima naseljavali razni doseljenici. Talijani su kao graditelji došli i ostali nakon što su uložili svoj rad u slavu grada u 18.stoljeću. Armenci koji su bježeći od rata i mizerije rado ostali na tako lijepom mjestu. Alžirci 1964. nakon što je Francuska izgubila svoju koloniju. Svi kolaboracionisti su morali napustiti Alžir i smjestili se u Marseille. Oni i jesu možda najviše krivi za loši mage grada, no i to se promijenilo. Od kad je Marseille postao prijestolnica kulture 2013. svi su nekako postali ponosno na svoj grad i počeli zajedno štovati mjesto u kojem žive i zajednički raditi na boljem životu.

Marseille je prijestolnica kulture Mediterana
Posebno je atraktivna instalacija Normana Fostera – Miror Ombriere koje poput ogromnog krovnog zrcala štiti od kiše i sunca. Gomila ljudi slika svoje odraze i mogu se naći zanimljive fotke na društvenim mrežama. Kako danas fotke na Instagramu čine najbolju promidžbu nekog mjesta, tako je i „kišobran „ postao jedno od najpopularnijih mjesta u gradu.

Marseille je prijestolnica kulture Mediterana
Napredak se vidi. Svake godine ga posjetim i svake godine je sve ljepši, blještaviji, čišći i privlačniji. Za mene je Marseille glavni grad Mediterana.

Nove objave